Her türlü şartın eseri yaratıcılık!
Merhaba
Yeni normal mi, ikinci dalga mı bilmem ama koronavirüs etkili hayat devam ediyor. Geçen haftalardaki mektubumda yazmıştım sana, elektrik tüketimi özellikle evlerde arttı diye. Ama okulların kademeli de olsa açılması, paralelinde işyerlerinde de hareketliliğin artması ticarethanelerdeki elektrik tüketimini artırmaya başladı. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, “Elektrik tüketimi verileri özellikle Haziran ayı ile birlikte hızlı bir toparlanma içine girildiğinin işaretini veriyor” sözleri ile Mart’tan bugüne süreci özetlemiş. Ama unutmayalım ki tasarruf imkanları meskende de işletmede de bizzat bizim elimizde.
Tasarruftan söz açılmışken, Bosch Termoteknoloji, sosyal medya üzerinden yürüttüğü #İyiörnekol hareketi ile ailelerden çocuklarına örnek oldukları davranışları #İyiörnekol ve #TasarrufCandır etiketleriyle paylaşarak tasarruf bilinci yaratmayı hedefliyormuş. Bosch Termoteknik Pazarlama Direktörü Ali Aktaş, “Tasarrufun önemine daha fazla odaklanmamız gereken bu dönemde, çocuklarımıza iyi örnek olmak için hep birlikte harekete geçiyor, ailelerimizin gündelik hayatlarından çocuklarına örnek oldukları içerikleri bizlerle paylaşmasını istiyoruz” demiş.
Pandemi derdi hayatımızı etkisi altına aldı madem, bu salgında temel korunma yöntemlerine hala uymamayı meziyet sananlar için geliştirilen yazılıma, bir Türk gencinin zorunlulukla pekişen yaratıcılığına değineyim. Yaz tatilini geçirdiği Bodrum’da, maske takma konusunda yeterince duyarlı davranılmadığını gözlemleyen lise son sınıf öğrencisi Saner Çakır, beş bin adet yüz fotoğrafı üzerinde çalışarak bir yazılım geliştirmiş. Yazılım ile fotoğraf, video veya canlı yayın görüntüsü aracılığıyla bir alanda bulunan kişilerin maske takıp takmadığı tespit edilebiliyor. Maske takmayarak bizlerin hayatını tehlikeye atanlara karşı Saner Çakır, önce internet ortamı üzerinden eriştiği beş bin adet maskeli ve maskesiz yüz fotoğrafı üzerinde çalışmaya başlamış, sonra da çeşitli programları kullanarak bir derin öğrenme (deep learning) modeli oluşturmuş. Bu model ile fotoğraf, video, güvenlik kamerası, drone veya kamera yayınları ile insanların maske takıp takmadıkları tespit edilebiliyor, toplu taşıma gibi kamusal alanlarda veya konser gibi kalabalık etkinliklerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu yıl odaklandığı makine öğrenmesi (machine learning) odaklı çalışmalarıyla maske projesini geliştiren Saner Çakır’ın hedefi; çalışmalarını daha ileri taşımakmış. ‘İnovasyon aslında şartların eseridir’ desek yalan olmaz.
Bu yaşa geldim, aklım ermeye başladığından beri çözülemeyen bir cari açık sorunu ile harman oldum. Bu cari açığın temel kaynaklarından biri enerji ithalatımız olunca, fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan Türkiye’nin enerji ithalatına ancak yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak son verebileceği gerçeğini ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray ortaya koymuş. İlgin Eray’ın ortaya koyduğu tablo net: Elektrik üretimimizin sadece yüzde 15’ini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliyoruz. Oysa Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten bile sağlayabilecek ışınıma sahip ender ülkelerden biri. Son yıllarda Güneş Enerji Santrali (GES) kurulum maliyetlerinin düştüğüne de dikkat çeken İlgin Eray, devlet tarafından açıklanabilecek bir takım teşvik modelleriyle birlikte GES’lere olan ilginin aratacağı kanısında.
Enerji ve çevre gündemi ile başarıyı buluşturalım. İGA’nın çevre ve sürdürülebilirlik politikalarını titizlikle uyguladığı İstanbul Havalimanı, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk havalimanı olmuş.
Görme engellilerin sosyal hayata tam bağımsız ve eşit katılımını amaçlayan, Time Dergisi tarafından yılın en iyi icatlarından biri seçilen YGA girişimi WeWALK, Microsoft’un Erişebilirlik için Yapay Zeka programına Türkiye’den seçilen ilk girişim olmuş. WeWALK; 25 milyon dolar bütçeli, beş yıl sürecek program kapsamında teknolojisini yapay zeka ile zenginleştirecek.
Yeni başarı haberlerini paylamak da görevimizdir o vakit.
Yılın en başarılı kurumsal uygulamalarının ve dijital dönüşüm projelerinin ödüllendirildiği SAP Türkiye Kalite Ödülleri 2020 sahiplerini buldu. Detaysoft danışmanlığında hayata geçirilen projelerle Koç Holding, Opet Fuchs ve Asaş Alüminyum da üç kategoride altın ödüle layık görülmüş.
Gelelim bu haftaki kütüphane gündemime… İlk kitabım VakıfBank Kültür Yayınları’ndan “Devlet Hava Yolları Türkiye’de Sivil Havacılığın Doğuşu”. Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Nergiz’in kaleme aldığı bu kapsamlı çalışmada, Türk sivil havacılığının başlangıcı, gelişimi ve milli kimlik süreci incelenirken ilk uçaklar, tarifeler ve havalimanları gibi birçok başlık da değerlendiriliyor. Havacılıkta Türkiye için bence büyük bir başarı hikayesi olan Vecihi Hürkuş, ayrıca THY, ilk uçak fabrikası ve dahası bu kitapta.
İkinci kitabım bugüne kadar 12 seçim, 37 hükümet ve 4 darbeye tanıklık eden; maliye eski bakanı Kaya Erdem’in kaleme aldığı “Neden Başaramıyoruz? Demokratik Bir Türkiye”. Tıkanan siyasi sistemi işler hale getirmek için öneriler bu kitapta yerini alıyor.
Üçühcü kitabım ise yazar Tamer Uysal’ın bir e-postası ile hatırıma gelen, Orhan Kemal’in eleştirmenler tarafından en iyi romanı olarak gösterilen “Bereketli Topraklar Üzerinde”. 1940’lı yıllarda Anadolu’dan çıkılıp taşı toprağı altın düşüncesiyle akın edilen İstanbul, tarımdan kopup kurallarını belirleme çabasındaki bir büyük şehrin dişlileri bu kitapta. Okudukça aslında o günden bugüne bazı konuların, sorunların yerinde saydığını görmek ise en acısı…
Haftaya yine bu sayfadayım,