Her yaşta her zaman eğitim farkındalığı olmalı
Yine yeni bir hafta,
Hepimizin bildiği gibi internet, artık geleneksel medya kategorisindeki TV’nin önüne geçmiş, vazgeçilmez bir öncelik halini almış durumda. Film veya dizi seyretmekten alışveriş yapmaya, araştırmadan sosyal medyaya kadar her konuda ilk başvuru noktamız internetin Türkiye’deki aktif kullanıcısı sayısı 48 milyon kişi. Bu aktif kullanıcılar nerede zaman geçiriyor diye sorarsan, 6 saatin 3 saatini sosyal medyada, kalan 3 saatini ise internette sörfe ayırıyorlar, hatta bu 3 saat içinde bol alışveriş de yapıyorlar. CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer’in verdiği bilgiye göre, televizyon başında harcanan süre ise 2 saat 14 dakika. Sosyal medyada geçen 3 saatte insanların en çok YouTube’u tıkladığını belirten Ramazan Becer, bunu Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp ve Messenger’ın izlediğini belirtiyor.
Sosyal anket platformu www.poltio.com da kullanıcıları tarafından sorulan ve toplam 13 bin 111 kez yanıtlanan sorularını analiz ederek Türkiye’de sosyal medya kullanım alışkanlıklarını incelemiş. İnsanlara en çok hangi sosyal medya platformunda vakit geçirdikleri sorulduğunda en çok Facebook, ikinci olarak da Instagram öne çıkıyor. Sosyal medyada arkadaşlıktan çıkarmak için öncelikli sebepler ise siyasi görüş farklılıkları, görgüsüz paylaşımlar ve gerçek hayatta görüşülmeyen kişiler. ‘Sosyal medyada seni takip eden birini, sırf ayıp olmasın diye istemeden takip ettiğin oluyor mu?’ sorusunu yanıtlayan 3 bin 731 kişinin de yüzde 65’i evet, yüzde 35’i hayır cevabını vermiş. Keşke nezaketi sırf burada kullanmakla yetinmesek…
Elimizin altında vazgeçilmezimiz internetimiz ve sosyal medyamız var, ama bu başlıkta yaratıcılıkta biraz geride kalırken, yalan yanlış bilgilere prim vermekte de üstümüze yok.
Yıllardır duyup sağlığın vazgeçilmezleri sandığınız şeyler misal, aslında efsaneden ibaret. Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz, meşhur efsaneleri paylaşmış. Örneğin ‘günde 8 bardak su için!’. Oysa bardak saymaya gerek yok. Şehir efsanelerine devam: Yumurta kalbe zararlıdır, deodorant kullanımı meme kanserine neden olur, soğuk hava soğuk algınlığına neden olur, en kirli alanlar klozetlerdir, parmak çıtlatmak kemik erimesi veya artrite neden olabilir, düzenli multivitamin kullanmak gerekir. Bu yanlışlara prim vermeyelim, kendi kendimizin doktoru olmak istiyorsak kulaktan dolma bilgilerden ziyade, kullanmayı sevdiğimiz interneti bilinçli ve ‘doğru’ bilgi almak için kullanalım.
Bu farkındalık aslında çocuk yaşta gelişiyor ve yeni bir eğitim döneminin hakkını verebilmek, yetişkinlikte değiştirmesi zor yanlış alışkanlıklardan uzak durmak için önemli. Gerek eğitim hayatındaki öğrenciler gerekse ilk kez okul kapısından içeri girecek çocuklar için doğru adımlarla başarı yüklü bir eğitim dönemi ulaşılmaz bir hedef değil. Zira Mucizeler Merkezi’nin “Özgün Yetenek Sistemi”, bu başarının tüm taraflar, yani öğretmenler, öğrenciler ve ebeveynleri için gerçek olmasına dair kapsamlı yol haritası sunuyor. Yetenek uzmanı ve Mucizeler Merkezi Kurucu Ortağı Meltem Karataş, geliştirdikleri “Özgün Yetenek Sistemi”nin (ÖYS) sağladığı faydalara işaret ediyor. Karataş, alanında Türkiye’de bir ilk olan ÖYS’nin sadece ‘kişinin kendini tanıma rehberi’ olmadığının altını çiziyor. Buna karşılık, dikkat ve motivasyon artışı, ‘öğrenmeyi öğrenme’ ve verimli ders çalışabilme, zihinsel kapasiteyi geliştirme gibi avantajlar bu sistemde ön planda.
Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında sağlık taramalarına devam ediyor mesela. TAJEV, “Sadece Benim İçin” projesinin beşinci durağı Hatay’da, kadınlara sağlık taraması yaparak eğitimler vermiş. Proje ile bugüne kadar 5 bölgede 2 bin kadına ulaştıklarını, ülkemizin her bölgesine bu projeyi ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, toplum sağlığının yayılması için en büyük görevin kadınlara düştüğünü belirterek, kadınların bilinçlenmesi ile sağlıklı nesiller yetişebileceğini vurgulamış. İnternette şehir efsanelerini benimsemek yerine bilinçli biçimde kendi kendinin doktoru olabilmek budur ve yolu da doğal olarak annelerin ve anne adaylarının bilinçlenmesinden geçiyordur desem yalan olmaz eminim.
Eğitim şart dedik madem, devam edeyim. GÜNDER 26-28 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul’da üç günlük bir güneş enerjisi eğitimi programı gerçekleştirecek. Eğitimin Taksim’de Nippon Otel’de iki günlük teorik bölümünde güneş elektriği yatırımlarına yönelik yasal düzenlemelerden, ürün seçimi ve finansman olanaklarına birçok konu uzmanları tarafından katılımcılara anlatılacak. Eğitimin üçüncü gününde güneş paneli üreticisi Phono Solar’ın Gebze’deki fabrikasına teknik gezi var. Gezide Mevzuat, İmar-Proje onayları, Çatı, TKDK ve Orköy Projeleri gibi konularda interaktif şekilde katılımcıların soruları cevaplanacak. Detayları http://gunder.org.tr/gunder-istanbulda-gunes-enerjisi-egitimi-duzenleyecek/ sitesinde bulabilirsin.
Eğitim; destek, fırsat ve başarı demek ve işte örnek: Bosch Türkiye’nin 2014 yılından beri desteklediği Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan YTÜ Racing ekibi, Formula Student’ta bu yıl ilk kez Almanya’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da da piste çıkmış. Yıldız Teknikli yarışçılar, tüm klasmanları tamamlayarak ülkemizi başarıyla temsil etmiş. YTÜ Racing ekibi, yarışmaya kendilerine Bosch tarafından hibe edilen aksamları da kullanarak tasarladıkları YTR04 araçlarıyla katılmış, gelecek yılın hazırlıklarına da başlamış.
Bir başarı örneğim daha var. Portföyündeki 7 bin 500’den fazla otele ön ödemesiz online rezervasyon hizmeti veren yerli otel rezervasyon sitesi otelz.com, SANKONLINE liderliğinde 13 milyon TL tutarında bir yatırım anlaşması imzalamış. Bu finansman desteği ile otelz.com da teknolojik altyapısını geliştirmek ve uluslararası pazarda güç kazanmak üzere çalışmalarına hız verecekmiş.
Vazgeçilmezimiz internet ve mobil gücümüz olunca, okuyalım o vakit. Zira okuma alışkanlıklarını değiştiren dijital yayın platformu Dergilik, yeni gazete ve dergileri bünyesine eklemeyi sürdürüyor. Az değil, 333 dergi ve 6 gazeteyi tek uygulamada buluşturan Dergilik, yılın ilk 8 ayında 2,5 milyon kullanıcıya ulaşmış. Ocak’tan bu yana kullanıcı sayısı 3 kat artmış. Hem tüm operatör kullanımlarına da açık bu platform, daha ne olsun! Bahane yaratmaktan ziyade, mobilitemizle okuyalım, okutalım.
Bu hafta da bu kadar olsun, haftaya yine görüşeceğiz umarım,