Her yıl yepyeni bir Bilişim 500
Türkiye’de bilişim alanındaki tek kapsamlı araştırma olan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması bu yıl 17. kez gerçekleştirildi. BThaber Gazetesi adına M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri tarafından yapılan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nda Türkiye’nin en büyük ilk 500 bilişim şirketi açıklandı. 28 Temmuz günü CVK Park Otel’de gerçekleştirilen tören, bilişim sektörünün buluşma noktası oldu.
Bilişim 500 araştırması, sektörün önemli ihtiyaçlarından olan çalışan sayısı, ücretler, üretkenlik kriterleri, randıman oranı, uzmanlık alanları ve bunun gibi istatistiki bilgileri karşılamayı hedefliyor. Bu araştırma ile ciro bazında şirketler sıralanırken, uzmanlık alanlarında kategorilere ayrılarak, yurtdışı alıcılara ve yatırımcılara önemli bir referans kaynağı oluşturuluyor. Sunuculuğu Berrak Ataşen tarafından gerçekleştirilen Bilişim 500 Türkiye araştırmasının 17’incisinin ödül töreninde açılış konuşmasını BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe yaptı ve altı ay önce bu yıla ait tema ve grafiklerin hazırlanması, ayrıca araştırma formlarının neredeyse tüm bilişim şirketlerine gönderilmesi ile sürecin başladığı bilgisini verdi. Toplanan formların değerlendirmeye alınmasıyla katalog çalışmalarının başladığını, ilk 500’e giren firmaların katalogda yerini aldığını vurgulayan Murat Göçe, grup bünyesindeki şirketlerin üstlendikleri görevler hakkında detaylar paylaşarak herkese teşekkür etti.
Bilişim 500’de yenilikler
Göçe, bu yılın Bilişim 500 yenilikleri hakkında da bilgiler paylaştı. Buna göre, geçen yılın teması olan ‘inci’, bu yıl tüm incilerin birleşmesi ile bir ‘dişli’ halini aldı ve 17’inci Bilişim 500 ana teması oldu. Göçe de, “Umalım bütün dişliler ahenk içinde birbirine güç katarcasına çalışsın” temennisini dile getirdi. Bu yılın bir yeniliği de ödül veren isimlerin, bilişim firmalarından daha çok, reel sektör CIO’ları arasından olmasıydı. STK Başkanları da törende yerini aldı ve sıralamada öne çıkan şirketlere ödüllerini sundu. Bu yıl ikinci kez sahiplerini bulan ve bilişime 35 yıldan fazla emeği geçenlere sunulan plaketlerin yanı sıra BThaber özel ödüllerine dikkat çeken Murat Göçe, bu yıl kategorilerde yeni firmaların yer aldığına vurgu yaparak, bu yılın en önemli yeniliğinin ise ‘en büyük 10 bilişim firması’ sıralamasını, birkaç yıldır üzerinde sürdürülen çalışmalar ışığında ‘ilk 5 bilgi teknolojileri’ ve ‘ilk 5 iletişim firması’ olarak ikiye ayırmaları olduğunu ifade etti. Murat Göçe, konuşmasında sitem ve temennilerini ise şöyle sıraladı:
BT’ye ilginiz daha da artsın
“Bu yıl form doldurup yollayan firma sayısı 2 bine yaklaştı. Geçen senelere göre katılımın arttığı bu araştırmanın, daha kapsamlı ve daha faydalı olabilmesi için hepinizin desteğine ihtiyacımız var. En çok sorulan sorulardan biri ‘neden X kategorisi yok?’ Oysa bir kategorinin oluşması için öncelikle yeterli sayıda firmanın o kategoride çalışıyor olması gerek. Yeterli sayı olduğunda, mutlaka o kategoriyi açarız. Kategori önerilerine zaten her zaman açığız ve her yıl kategorileri güncelliyoruz. Sık sorulan sorulardan biri de, “Ben daha kârlı iş yapıyorum, diğer firma sadece bol ciro yapıyor, bu sonuçlar haksız”. Oysa hayır, haksızlık yok ve bu sitemin yanıtı çok basit: Evet, biz kârlılık araştırması yapmıyoruz, bizim araştırmamız sadece ciro bazlı ve bunu da her yerde böyle açıklıyoruz. Bu araştırma sonucunda yaptığımız çalışmalarda, benzer rakamları yakaladığımız için sektörün tamamını kapsayan rakamları TÜBİSAD kaynaklarından alıyoruz. İlgili devlet büyüklerimizin de huzurunda bir beklentimi anlatmaya çalışacağım: Sektörümüzün iki bileşeni bilgi teknolojileri ve iletişim birbirinin ayrılmaz parçası olduğu kadar, ikisi de birbirini tamamlamakta. Devlet kurumlarının gözdesi durumundaki iletişim firmalarını her zaman saygıyla alkışlarken, dikkat ve ilginin biraz da bilgi teknolojileri firmalarına verilmesini arz ediyoruz.”
Gönlümüz BT sektörüyle beraber…
Bilişim 500 Ödül Töreni’ne katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nı hayata geçirdiklerini hatırlatıp, Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı’nın tamamlandığına da dikkat çekti. Ödül gecesinde konuşma yapan Galip Zerey, BTK’nın görev alanının telekomünikasyon sektörüyle ilgili olduğunun altını çizerek, “Telekomünikasyon altyapısı; kamu altyapısı” ifadesini kullandı. Zerey, sözlerine şöyle devam etti:
“Kamu telekomünikasyon altyapısı ve bu altyapıyı kullanan aboneler olduğu için mevcut özel düzenlemeler var. Abonelerin iyi ve kaliteli hizmet alması hedefleniyor. Mevcut düzenlemelerde BT sektörüyle ilgili düzenleme ise bulunmuyor. Telekomünikasyon firmaları BTK’dan yetkilendirme almak zorundalar, ama BT firmalarının BTK ya da UDHB’dan yetkilendirme alma zorunluluğu yok. Mevcut mevzuata göre BT firmalarıyla ilgili bir şey yapma şansımız bulunmuyor. BT firmalarıyla işbirliği halinde sektöre nasıl destek olabiliriz, Türkiye’de yerli ürünleri nasıl artırabiliriz, nasıl yerli, milli bir sektör yaratabiliriz; bunları gerçekleştirebiliyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda BT tarafında çalışmalar mevcut. BT sektörüyle gönlümüz beraber.”
15 Temmuz’da iletişimde kesinti yaşanmadı
“15 Temmuz gecesi Türk Telekom’un Ankara Ulus, İstanbul Ümraniye ve Acıbadem’deki santrallerine saldırılar oldu. İletişimi engellemek isteyenlere karşı duran Türksat Ankara tesislerinde iki şehit verdik. Fakat iletişimde hiç kesinti olmadı” açıklamasını yapan Zerey, “Böyle olaylarda telekom altyapısını bozmak hedef haline geliyor. Bu durum telekom altyapısının önemini bir kez daha ortaya koydu” dedi. Çalışmaları hakkında da bilgi veren Zerey, şunları kaydetti:
“e-Devlet sisteminin yaygınlaştırılmasını sağlamak en büyük hedefimiz. Türkiye’nin ilk kapsamlı ve bütüncül Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nı hayata geçirdik. Diğer yandan, veri merkezleri çoğalsın istiyoruz. İnternet erişim noktalarının oluşturulması konusunda gayretlerimiz var. İnternet değişim merkezi olmadığı zaman, yurtdışındaki büyük iletişim şirketleri verilerini Türkiye’de tutmak istemiyor. Onları Türkiye’ye çekmek için internet değişim merkezi oluşturmak ve mevcut veri merkezlerinin artırılması yönünde çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca kamu verilerinin ortak bir veri merkezinde tutulması için de çalışmamız var. Tüm bu çalışmaları yaparken kamunun resmini çekiyoruz ve ‘neler yapabiliriz’i tartışıyoruz. Bu çalışmalar sektördeki firmaların ilgisini çekebilir.”
Kararlar çok hızlı alınıyor
Galip Zerey, siber güvenlik strateji planının tamamlandığına dikkat çekerek, bunun da yakında açıklanacağını belirtti. Zerey, “Başbakanımızın eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olması avantaj. Konuları bildiğinden büyük destek alıyoruz. Bakanımız da konuların çok içinde ve yakından takip ediyor. Diğer yandan, Acil Kamu Haberleşme Sistemi ile ilgili çalışmalarımız var. Bakanımız STK başkanlarıyla toplantı yapmak istiyor. STK’ların çalışmalarını rapor haline getirmelerini ve bakanımıza sunmalarını sağlayacağız. Bu bize zaman kazandırır. Kamuda, ‘Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’ mevcut; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlık yapıyor. Sunulacak öneriler bu kurula getiriliyor ve burada kararlar çok hızlı alınıyor. Ayrıca Acil Kamu Haberleşme Sistemi ile ilgili çalışmalarımız da mevcut” şeklinde konuştu.
Referans: Bilişim 500 Araştırması
Yerli ve yabancı firmaların Bilişim 500 araştırmasındaki verileri kullandığına vurgu yapan Zerey, “Biz de bu sayede sektördeki gelişmeleri görme şansı yakalıyor, Bilişim 500 Araştırması’nın sonuçlarını referans alıyoruz. Toplantılara gitmeden önce bu yayını okuyup bilişim firmalarımız hakkında önceden bilgi edinilebiliyor. Böylece yayının daha etkin sonuçların çıkmasına desteği olduğunu düşünüyorum. Katkıda bulunanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
2015 yılında kendi kategorisinde sektörün gelişimine en yüksek katkıyı sağlamış olan şirketlerin yöneticileri, sertifikalarını, onur konukları, konuşmacılar ve iş dünyasının teknoloji liderlerinin ile sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının elinden aldılar.
Bilişim 500 Araştırması ile ilgili daha detaylı bilgilere, önümüzdeki hafta yayınlayacağımız Bilişim 500 özel dosyamızda ulaşabileceksiniz.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLK 5
İndeks Bilgisayar
Teknosa
Penta
Hewlett Packard
Multinet
İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLK 5
Türk Telekom
Turkcell
Vodafone
Genpa
KVK
ANA KATEGORİLER
Türkiye Merkezli Üretici: Karel
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi: Huawei
Sistem Entegratörü: Netaş
Hizmet Sağlayıcı: Multinet
Telekom Şirketi: Türk Telekom
Dağıtıcı: İndeks Bilgisayar
Bayi: Prota
Perakende Zinciri: Teknosa
E-Ticaret Şirketi: LGC 7/24
ALT KATEGORİLER
Türkiye Merkezli Üretici Yazılım: Softtech
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Yazılım: SAP
Sistem Entegratörü Yazılım: Netaş
Türkiye Merkezli Üretici Donanım: Karel
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Donanım: Telpa
Sistem Entegratörü Donanım: Netaş
Sistem Entegratörü Hizmet: KoçSistem
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Hizmet: SAP
DONANIM ALT KATEGORİLERİ
Sunucu: Penta
Çevre Birimleri: Bimeks
Sistem Entegratörü Veri Yedekleme ve Depolama: NGN
Ağ Donanımı: Netaş
ATM ve POS Sistemleri: NCR
OT/VT Donanımı: Perkon
Masaüstü Bilgisayar ve OEM: Penta
Görüntü ve Ses Sistemleri: Teknosa
Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar: Penta
Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı: Huawei
Dağıtıcı Mobil Telefon: KVK
Türkiye Merkezli Üretici Alt Kategori Dışı Donanım: İnform
Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı: Penta
Alt Kategori Dışı Donanım: Mobimark
Tüketim Malzemeleri: Penta
YAZILIM ALT KATEGORİLERİ
Güvenlik Yazılımı: Exclusive Networks
Doküman/Arşiv Yönetim Yazılımı: Koda
CRM Yazılımı: İdea Teknoloji
ERP Yazılımı: SAP
Türkiye Merkezli Üretici ERP Yazılımı: Mikro Yazılım
Mobil Uygulamalar: Arvento
Sistem Entegratörü İş Uygulamaları: Ekin Teknoloji
İş Uygulamaları: Multinet
Sanallaştırma: Data Market
Sektörel Yazılım: Havelsan
Türkiye Merkezli Üretici Sektörel Yazılım: Softtech
Veri Ambarı/İş Zekası Yazılımı: SAP
HİZMET ALT KATEGORİLERİ
Danışmanlık: STM Savunma Teknolojileri
Eğitim: Bilginç IT Academy
Diğer Dış Kaynak Kullanım Hizmeti: Atlas Yazılım
Çağrı Merkezi Hizmeti: Turkcell Global Bilgi
Kurulum Bakım Destek Hizmetleri: Netaş
İnternet Hizmeti: Türk Telekom
Alternatif Operatör Hizmeti: Turknet
Barındırma Yönetim Bulut Hizmeti: KoçSistem
Katma Değerli Mobil ve İnternet Hizmetleri: Biotekno
ÖZEL KATEGORİLER
Donanım İhracatı: Atos
Yazılım İhracatı: Netaş
Hizmet İhracatı: Atos
Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Kalepro
Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi: Datagate.
Sektör duayenleri de plaketlerini aldı
Bilişim 500 ödül töreninde aynı zamanda sektör duayenlerine de ödül verildi. Bilişim sektöründe 35 yılı aşkın süredir emek veren isimlere “Türkiye Bilişim Sektörüne 35 yıl Emek” Plaketi verildi. Bilişim sektöründe uzun yıllardır çeşitli görevlerde bulunan Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Netaş Genel Müdürü C. Müjdat Altay, Kora Genel Müdürü Betül Onat, Bilser Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Dörter, Türkiye Bilişim Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile Semor Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin’e BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe tarafından 35 Yıl Emek plaketleri verildi.
BThaber ödülleri sahiplerini buldu
Vitel, Yılın BTHaber Müşterisi Ödülü’ne, HCS Kablolama Yılın Müşteri Sadakat Ödülü’ne değer görülürken BTHaber Genel Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi tarafından Sayın Osman Coşkunoğlu’na BTHaber Gazetesi’ne uzun yıllar sağladığı katkı için teşekkür plaketleri verildi.