Herkes elindeki kaynakları verimli ve bilinçli kullanmalı
Endüstri 4.0 ile beraber “Internet of Everything & Analitcs”, “Cloud Computing”, “Augmented Reality” ve “Vertical & Horizantal Integration” ve “Cyber Security” konuları daha da ön plana çıkacak. “Bu yönüyle 4.Sanayi Devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’ın daha ilk evresinde olduğunu söyleyebiliriz” yorumunu yapan Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Dijital Fabrika Direktörü Ali Rıza Ersoy’a göre, Almanya’da ortaya çıkan bu kavramla insanlar gerekli süreçleri ve prosedürleri planlarken, makineler de bu süreç ve prosedürleri kendi tasarlayıp geliştirdikleri algoritma ve yazılımlarla uygulamayı öğreterek sistemin vazgeçilmez parçası haline gelecekler. Endüstri 4.0 kavramıyla gündeme gelecek en belirgin örneklerden biri de ‘Akıllı Fabrikalar’ olacak. Ali Rıza Ersoy, bu başlıkta Türkiye’deki farkındalık seviyesini şu sözlerle değerlendirdi:
“Henüz ilk evrelerinde olan Endüstri 4.0 için gerçekçi ilerlemek ve doğru kararlar almak için üretici firmaların yanı sıra teknoloji şirketlerine de görevler düşüyor. Almanya, ABD, Çin gibi büyük ekonomiler değerlendirildiğinde, Endüstri 4.0 devrimiyle ilgili Türk sanayicileri de ellerindeki kaynakları ve imkanları zorlayıp bu teknolojiye gerekli yatırıp yakalama şansına sahip. Endüstri sektörünün önceliği olan verimlilik, pazar çıkış süresinde kısalma ve esneklik arayışları gibi konulara Siemens olarak rekabetçilikleri arttıran yanıtlar sunuyoruz.”
İstihdam azalmayacak, çalışanın yetkinlikleri artacak
Otonom robotların devreye girmesi ile mavi yaka çalışanlarda işsizlik baş gösterecek gibi sanılsa da, Almanya 2020 yılından itibaren endüstriyel istihdamda yüzde 6 artış bekliyor. Bu bilgiyi vererek, “Almanya’da 20 yıl ve bizde 30 yıl gibi süreceği varsayılan ‘3.0’dan 4.0’a geçiş süreci’ boyunca “low skill” çalışan profilinden “high skill” profiline geçmek gerekecek. Burada doğru, hızlı ve yeni eğitim modellerine ihtiyacımız olacak. Türk-Alman Üniversitesi, mekatronik mühendisliği lisans bölümüne Endüstri 4.0 dersi koydu bile” bilgisini veren Ali Rıza Ersoy, konunun ‘tüketici’ tarafını ise şöyle anlattı:
“Müşterileri bu geçiş süreçlerinde desteklemeyi amaçlıyoruz. Dijital Fabrika bölümünde verdiğimiz hizmetlerle geçiş sürecinde rehber olması amacıyla Endüstri 4.0 isimli platformu hayata geçirdik ve ilk adım olarak www.endustri40.com portalımız ile geçiş sürecinde rehber olmaya hazırlanıyoruz. Firmaların ve kişilerin atacağı adımların belirlenmesinde öncülük amacıyla kurulan Endüstri 4.0 Platformuyla, sanayi devriminde gerçekleşmiş ve gerçekleşecek olan gelişmeler haber, teknik içerik yayıncılığı, röportajlarla sektörle ilgili tüm kesimlere ulaşacak. Çalışmalarımızla birlikte platformumuza katılan üyelerle ağımız giderek büyüyecek ve sektördeki Endüstri 4.0 bilinci daha da yaygınlaşacak.”