Herkes en iyi bildiği işi yapsa…
BTHABER Şirketler Grubu, Mart ayıyla birlikte çok hızlı hareket ederek hatta belki de teknoloji basınında en önce ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıma başarısını gösterdi. Grubumuzun dijital çevikliğinin ve vizyonun kanıtı oldu bu hareket.
Bu süreçte hem BThaber hem Bilişim Zirvesi BTvizyon olarak onlarca dijital etkinlik gerçekleştirdik. Bu çalışmalardan keyif alınca ben Eskiler Bilir ismiyle bir seri program yaptım, BThaber de 3G1K 3 gazeteci 1 Konuk başlığında online röportajlar yaptı ve yapmaya da devam ediyor.
Erken davranmak bize tecrübe kazandırdı ve her güzel etkinlik sonrasında daha iyisini yapma şansı yakaladık. Bunlardan en önemlisi ve en çok ses getireni ise Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz Bilişim 500 Ödül Töreni oldu. 1400 kişinin izlediği tören sonrasında birçok kişiden tebrik mesajları aldık, sponsorlarımızın ve katılımcıların yüzünü güldürdük.
Aynı başarıyı şimdi, Türkiye’nin en köklü ve en büyük bilişim etkinliği olan Bilişim Zirvesi’nde de göstermek için hazırlıklarımızı tamamladık. 25 Kasım tarihinde yurtdışından ve ülkemizden 100’den fazla konuşmacı, 1 ana 12 paralel salon ile vitrine çıkıyoruz.
Uzun zamandır salon ortamında etkinlikler gerçekleştiren bir şirketin yöneticisi olarak, Mart ayından bu yana geçen dijital etkinlik döneminde neler öğrendiğime gelince;
Bilişim teknolojilerinin öneminin her alanda öne çıkmasıyla birlikte, insanların teknoloji bilgisi ihtiyacı arttı, bu da etkinliklere ilgiyi artırdı. Evlerinden çıkmadan veya iş yerlerinden ayrılmadan katılabildikleri bu etkinlikler herkesin ilgisi çekti.
Dijital ortamda düzenlenen etkinlikler için konuşmacı bulmak biraz daha kolay oldu. Birçok uzman, görüşlerini dile getirme ihtiyacı duyuyor. Bunun için seyahat etmesine veya trafikte oyalanmasına gerek yok.
Daha kolay ve daha çeşitli etkinlikler organize edebilme kabiliyeti elde edildi. Hem fiziki hazırlıkların zorluğu hem de finansal maliyetlerin yüksekliği ortadan kalkınca elimiz güçlendi.
Bizim maliyetler düşünce firmalar kendilerine sunulan daha düşük maliyetli sponsorluklara daha kolay karar verebiliyorlar. Dijital etkinliklerin onlar için de pazarlamada can simidi olması herkes için ortak fayda sağladı.
Bizim sektörün en önemli özelliklerinden birinin de etkinliklerin geç başlaması ve hatta bu yüzden katılımcıların etkinlik alanına geç gelmeyi alışkanlık haline getirdikleri söylenebilir. Dijital etkinliklerde zaman yönetimi oldukça önemli hale geldi ve hemen hemen tüm etkinlikler belirlenen saatlerde başladı, belirlenen saatlerde sona erdi.
Mart ayından önce burunlarından kıl aldırmayan, adam başı Euro üzerinden fiyatlar veren, etkinliklerin gelirlerinin büyük kısmının gittiği otellerin kaprislerinden kurtulundu.
Herkes bir anda etkinlik düzenleyebilir hale geldi ama bilgi birikimi ve tecrübe her alanda olduğu gibi burada da ortaya çıktı. BTvizyon, Bilişim 500 gibi etkinlikler farklarını anında ortaya koyabildi.
Negatif gelişmelerin olduğunu da söylemesek olmaz.
İnsanların networking ihtiyaçlarına yanıt verilemedi. Bunun için de farklı etkinlik modellerimizi oluşturuyoruz. Kısa süre sonra yapacağımız yenilikçi yaklaşımlar ile bu engeli aşacağız.
Herkes etkinlik yapmaya başladı. Sponsorların kafalarını karıştırıp, bütçelerini kullandırdılar ama etkinliklerin bir kısmı fiyasko ile bitti. Katılımcı sayıları 50’leri geçemedi. (Bizde 150’nin altında kalındığı zamanlar ciddi stres olur) Sadece bu sıkıntı olmadı, etkinliklere çağrılan konuşmacıların kalitesi de düşük kaldı, katılımcılar sıkıldı. Yeni etkinliklere daha mesafeli davranmaya başladılar.
Toplantı yazılımlarının etkinlik yapmaya uygunluğunu düşünmeden etkinler yapıldı. Böyle olunca etkinlik kalitesi düştü, katılımcılar mutsuz oldu. Biz kullandığımız platformları seçerken aylarca test edip öyle karar veriyoruz.
Ve en önemlisi olarak şunu diyebilirim: Bazı şirketler işini gücünü bırakıp bu etkinliklere giriştiler. Zaman/eder hesabını tam yapamadılar. Bazıları iyi oldu bazıları ise çok kötü ama bu işten gerektiği şekilde fayda sağlayamadılar. Bu etkinlikler için ayırdıkları adam/saat hesabını yapmadıkları için pazarlama departmanları kendini daha iyi hissetti, müdüre daha şirin gözüktüler ama patron bu işten zarar etti . Her zaman ne diyoruz? Herkes en iyi bildiği işi yapsa hem severek yapar hem başarılı olur.
Yazdım…