Herkes fiberi hak ediyor!
Alternatif telekom operatörü olarak en büyük avantajını ‘rekabetçi fiyatlarla hizmet sunmak’ olarak gösteren Millenicom, fiber hızında interneti ‘temel bir ihtiyaç’ olarak tanımlıyor.
Alternatif telekom firması olarak sektöre girmesinden bu yana 17 yıldır hem bireysel hem de kurumsal müşterilerine hizmet veren Millenicom, 2019 yılından bu yana da Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. Böylesine güçlü bir yapının parçası olmanın avantajlarına dikkat çeken Millenicom Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, “Küresel çapta esnek ve uzaktan çalışma dönemine geçildiği son bir yılda, özellikle de aynı hane içinde sabit internet kullanan kişi sayısı arttığı için yüksek internet hızı olmazsa olmazımız oldu” bilgisini verdi. Kullanıcılar, hem hızlı hem de pandeminin getirdiği ekonomik zorluklara bağlı olarak uygun fiyatlı internet arayışına girdi. Karaatmaca bu tabloyu, “Yerleşik operatörlerin sunduğu altyapının izin verdiği en yüksek internet hızını, piyasaya göre avantajlı fiyatlarla sunarak, bu ihtiyaca yanıt veriyoruz” sözleri ile özetledi. İnternet paketlerine başvuranların oranının, 2020’nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat arttığını söyleyen Aybars Karaatmaca, “Sunduğumuz aylık internet paketlerinin ortalama hızı 30 Mbps üstü. Bu hız, 20 Mbps civarı olan Türkiye ortalamasının üstünde. Abonelerimiz de 100 Mbps hıza varan sınırsız, kotasız ve fiber hızında internet paketlerimize büyük ilgi gösteriyor” dedi. Sektörde altyapı yatırımlarının artmasıyla birlikte yüksek hızda internetin daha da yaygınlaşacağı beklentisini dile getiren Aybars Karaatmaca, sorularımızı yanıtladı:
Pandemi döneminde müşterilerinizin internet kullanım tercihleri ne yönde değişti? Bu değişim hizmetlerinize nasıl yansıdı?
Pandemi sürecinde birçok şirketin uzaktan çalışmaya geçmesi ve eğitimin sanal ortamda devam etmesi güçlü altyapı ve kesintisiz hizmet ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu durum, telekom şirketlerine olağanüstü bir talep olarak yansıdı. Sokağa çıkma kısıtlamaları ve evden çalışma sistemine geçişle birlikte, internet abonelik taleplerinde yüzde 100’e varan artışlar yaşanmıştı. Pandemi ile birlikte kullanım trendlerinde de ciddi değişimler gerçekleşti. Hane içi kullanıcı sayısının ve kişi bazlı kullanımların artmasıyla, normalde akşam saatlerinde yaşanan internet kullanım yoğunluğu, pandemi ile birlikte tüm güne yayıldı ve bu eğilim pandemi ile birlikte norm haline geldi diyebiliriz. İnternet üzerinden video izleme, görüntülü konuşma ve oyun oynama oranlarında da ciddi artış oldu. Pandemi dönemi bitinceye kadar bu trendlerin aynı seyirde devam etmesini bekliyoruz. Bu gelişmeler sonucunda, tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de yüksek hız ihtiyacı yükseldi. Bununla birlikte, pandeminin getirdiği ekonomik zorluklara bağlı olarak kullanıcılar uygun fiyatlı internet arayışına girdi. Biz de fiber hızında interneti piyasaya göre avantajlı fiyatlarla ve kampanyalarla sunarak, bu ihtiyaca yanıt veriyoruz. Tüm iş süreçlerimizi dijitalleştirmek üzere halihazırda devam eden çalışmalarımızı pandemi döneminde hızlandırdık. Abonelik ve satış işlemlerinin sıfır temas ile en güvenli şekilde gerçekleşmesine öncelik verdik. Satışlarımızın tamamını online kanallardan gerçekleştirmeye başladık.
Kullanıcılar bireysel ve kurumsalda nasıl bir dağılım sergiliyor?
Hem bireysel hem kurumsal müşterilerimize kaliteli, uygun fiyatlı, ihtiyaçlarını en avantajlı şekilde karşılayan çözümler sunuyoruz. Hizmet verdiğimiz 260 bini aşkın müşterimizin yüzde 90’ini bireysel müşteriler oluşturuyor. Dijitalleşme, kanal çeşitliliği ve ürün çeşitliliği başlıklarına odaklanarak yatırımlar yapıyoruz. Bireysel internet kullanıcıları için ellerinin altındaki pek çok platform üzerinden, istedikleri zaman ulaşabilecekleri, ihtiyaçlarını en iyi şekilde dinleyip en hesaplı, en uygun paketi sunacak bir operatör olmak istiyoruz. Uzun yıllardır yaptığımız dijitalleşme yatırımlarıyla birlikte, yeni müşterilerimize daha mobil ve hızlı destek sağlayan bir yapıya kavuştuk. 7/24 çağrı merkezimiz, online işlemler merkezimiz, mobil uygulamamız, WhatsApp destek hattımız ile bize pek çok kanaldan ulaşma imkânı sunuyoruz.
Bu yapıyı nasıl geliştirmeyi hedefliyorsunuz?
Mevcut bireysel müşterilerimiz için en büyük hedeflerimizden biri, şikâyet yönetimi, performans yönetimi gibi konularda yeni teknolojilerden mümkün olduğunca yararlanmak, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak. 2020’de müşteri deneyimi haritamızı hazırlamaya başladık ve her noktayı detaylıca inceledik. Müşteriye dokunduğumuz hangi noktalarda gelişime açığız, hangi noktalarda daha da dijitalleşebiliyoruz, bunlara baktık. Bu yıl için kendimize bir yol planı hazırladık. Yapay zekâ ile mevcut abonelerimizin işlemlerini artık daha hızlı, kolay ve temassız bir şekilde gerçekleştiriyor, hatta proaktif davranıp onlar bizi aramadan, biz onların sorunlarını tespit edip, çözüyoruz. Sade, kolay anlaşılır paketler tasarlamaya özen gösteriyoruz. Her türlü müşteri talebini önceden görüp, hızlı cevaplar verebiliyoruz. Taahhüt sözü vermek istemeyen müşterilerimize taahhütsüz paketler, fiyat garantisi isteyen müşterilerimize ise 12 ay taahhütlü paketler sunuyoruz. Fiber hızında interneti daha uygun fiyatlarla sağlıyoruz. Müşteri deneyimine odaklanarak, yeni ihtiyaçlar için yeni çözümler de geliştiriyoruz. Örneğin; pandemiyle birlikte evde aynı anda farklı cihazlardan bağlanan kişi sayısı yükseldiği için yaygın olarak kullanılan modemler yetersiz kalabiliyor. Kullanıcıların verimli internet ihtiyacını karşılayacak, ek fayda sağlayacak ürünleri hizmete sunacağız. Kurumsal müşterilerimiz içinse sabit internet ve telefon hizmetlerinin yanı sıra iş kalitesini yükselten, müşteri ihtiyaçlarına göre değişen, uygun ödeme planları ile desteklenen, hayatı kolaylaştırıcı bulut çözümler ve IP tabanlı kaliteli ses hizmetleri sunuyoruz. Bu hizmetler dışında, müşterilerin ve pazarın ihtiyaçlarına göre yeni ürün geliştirme çalışmaları ve işbirlikleri yapıyoruz.
Aynı altyapıyı kullanarak aynı hizmeti verirken, nasıl rakiplerinize kıyasla daha uygun fiyatlara sunabiliyorsunuz?
Alternatif telekom operatörü olarak bizim en büyük avantajımız, rekabetçi fiyatlarla hizmet sunmamız. Telekomünikasyon pazarında rekabetin artması için alternatif operatörlere özel sağlanan pozitif ayrımcılık sayesinde bazı avantajlarımız var. İnternette asıl maliyet fiberi evlere ulaştırmak. Biz ise farklı altyapısı olan birden fazla operatörden toptan hizmet alıyoruz. Ayrıca dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlarla geçtiğimiz yıldan itibaren dijital kanallar üzerinden abone alımına yöneldik. Bu avantajları müşterilerimize uygun fiyat fırsatı olarak sunuyoruz. Sektörümüzde rekabet arttıkça fiyatlar düşüyor, bu da internet kullanıcılarına önemli avantaj sağlıyor. Bu nedenle alternatif işletmelerin pazar payları büyüdükçe, rekabetin ve verilen hizmetin de güçleneceğine inanıyoruz.
Bulut çözümlerine yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma sistemine geçiş ve ekonomik koşullar, ülkemizde de dijital dönüşümü hızlandırdı. Bu doğrultuda bulut çözümlerine talep de arttı. Bulut teknolojisi, uzaktan çalışmaya geçen kurumların iş sürekliliği stratejisinde önemli rol oynuyor. İş süreçlerini daha erişilebilir kılarak, aynı zamanda maliyetlerin düşmesine ve verimliliğin artmasına katkıda bulunuyor. Bu gibi avantajları nedeniyle bulut teknolojileri özellikle son bir yılda daha önemli hale gelmişken, biz de müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya odaklanıyoruz.
Bulut başlığı altında hizmet sunumu konusunda çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Platform, yazılım, güvenlik gibi başlıkları hizmet olarak bulut konsepti altında sunmak gündeminizde mi?
Mevcut bulut çözümlerimiz kapsamında, kurumsal müşterilerimize Millenicom “Bulut Santral” servisi ve bu hizmetle birlikte çalışan MilleniFon uygulamamızla, bütünleşik hizmet sağlıyoruz. Özellikle MilleniFon uygulamamız, bulut hizmeti alan tüm kullanıcıların akıllı telefonları ile entegre olarak, ofis dışında da aynı özellikleri kullanmalarına olanak sağlıyor. Yazılım üzerinden tüm çağrılarını karşılayabiliyor ve arama gerçekleştirebiliyorlar. Müşterilerimizin tüm santral ihtiyaçlarını herhangi bir santral ekipmanına ya da personeline ihtiyaç duymaksızın, gelişmiş bulut teknolojileri üzerinden, taksitli ödeme planları ile tüm şubelerine en ekonomik şekilde sunuyoruz. Böylece yüksek santral maliyetlerini düşürmelerine ve operasyonel sorunlarını çözmelerine destek oluyoruz. Bu hizmetimiz, özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışma sistemine geçen ve ofislerine uğramayan kurumsal müşterilimizden daha fazla talep görüyor. API destekleri ile farklı yazılımlara entegre olarak ve güvenlik alanında işbirlikleri yaparak çözümler üretmeyi planlıyoruz. Bulut çözümlerinde, sektörün hızlı değişimi ve gelişimi sonucunda, oluşan talepler ve müşteri gruplarının ihtiyaçları doğrultusunda mevcut çözümlerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda yeni hizmetler üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim.
Yazılım geliştiricilerle işbirliklerine nasıl bakıyorsunuz?
Sektörün en önemli konu başlıklarından biri yazılım geliştirme. Bu alanda, müşterilerimize sunduğumuz çözümleri geliştirmemize destek olabilecek yenilikleri, ihtiyaçlar ve talepler noktasında gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu anlamda yeni projelere her zaman açığız.
Pandemi sürecinin etkisini devam ettireceği gerçeği ışığında öncelikleriniz neler olacak?
Fiber hızında internetin temel bir ihtiyaç olduğu günümüzde, herkesin bu hizmetten faydalanabilmesini hedefliyoruz. İnternet kullanıcılarına aynı hizmeti rakiplere kıyasla daha uygun fiyatlarla ve taahhüt istemeden sunduğumuz için özellikle pandemi döneminde büyük taleple karşılaştık. Fiber hızında, kaliteli internet kullanma deneyimini abonelerimize yaşatmaya devam etmek, öncelikli hedefimiz. Bunun için avantajlı internet kampanyaları düzenlemeye, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için dijitalleşme, ürün ve kanal çeşitliliğine yaptığımız yatırımlara devam edeceğiz.