Herkes hayatın kesintisizliği için çabalıyor!
Maalesef istisnasız hepimiz için sıkıntılı günler,
Bu süreci bir şekilde atlatacağız, ama o zamana kadar eski keyfimizin yerinde yeller eseceği hepimizin malumu. Neyse, sıkıntılı gündemi, bu dönemin moral veren haberleri ile bir nebze yumuşatalım. Turkcell, #EvdeHayatVar kampanyası ile tüm vatandaşların evdeki zamanını daha keyifli geçirmesi için çalışıyor. Bu sıkıntılı günleri daha çok okuyarak değerlendirmek isteyenler için Dergilik, ücretsiz okunabilen yayın sayısını 300’ün üzerine çıkardı. Ücretsiz dergiler içinde bulunan birçok popüler derginin Nisan’da çıkacak yeni sayıları da bu özel fırsata dahil. Okuyalım, okutalım. ‘Site Yöneticisinin Dijital Asistanı’ sloganıyla Türkiye genelinde 750 binden fazla konuta hizmet veren Apsiyon, sosyal mesafeyi koruma derdine düştüğümüz bu günlerde, başta 60 yaş üstü olmak üzere, komşuların birbirlerine market, eczane, günlük alışveriş gibi ihtiyaçlarında yardımcı olmaları için ‘Komşum Var’ özelliğini hayata geçirmiş. Apsiyon’un mobil uygulamasında bulunan ‘Komşum Var’ alanı üzerinden komşular; bekleyen talepleri görüntüleyip komşularına yardım edebilecek, kendi ihtiyaçları için yardım talebi de oluşturabilecek.
Bizler sosyal izolasyona alışmaya çalışırken, hizmet sektörü ise ihtiyaç sahipleri için aralıksız işbaşında. Bu süreçte sağlık çalışanlarının yanı sıra sosyal izolasyonu sorunsuz sürdürmemizi sağlayan kuryeler için OPET, 15 yıl aradan sonra yeniden Cem Yılmaz ile el sıkıştı. Bu filmi evinde seslendiren, siparişini teslim alan Cem Yılmaz’ın kuryeye yazdığı teşekkür notu ile sona eren filmin yapımı sırasında da kimse sokağa çıkmamış. Film, tamamen amatör görüntülerle kurgulanmış, ev planları da cep telefonu ile sosyal izolasyon gözetilerek kaydedilmiş. Sonuçta #birteşekkür herkesin hakkı.
Koronavirüs savaşında sağlık çalışanları var güçleri ile çalışırken, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) de kesintisiz enerji için tüm personeli ile işbaşında. Sağlık kuruluşlarında enerji sorunu yaşanmaması için arıza, bakım ve onarım ekiplerini alarm durumuna geçiren şirketler, çağrı merkezi bünyesinde oluşturdukları özel Hızlı Hat ile AEDAŞ hizmet bölgesi olan Antalya, Isparta, Burdur’da, BEDAŞ hizmet bölgesi olan İstanbul Avrupa Yakası’nda, ÇEDAŞ hizmet bölgesi Sivas, Tokat ve Yozgat’ta tüm sağlık kuruluşlarına bekletmeden hizmet veriyor. ALO 186 Çağrı Merkezi’nde; AEDAŞ, BEDAŞ ve ÇEDAŞ hizmet bölgelerinde bulunan özel hastaneler, devlet hastaneleri, aile sağlığı ve diyaliz merkezleri de dâhil olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarının hızla ulaşabilmesi için tanımlanan Hızlı Hat var. Mevzu sağlıksa, hız her zaman esas.
Derdimiz küresel ve Henkel de küresel bir dayanışma programını hayata geçirerek, salgından etkilenen toplulukları, çalışanları ve müşterileri desteklemeyi amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü /Birleşmiş Milletler Vakfı COVID-19 fonuna ve seçilmiş organizasyonlara bağış, 5 milyon adet kişisel ve ev hijyen ürünü bağışı, Henkel fabrikalarında dezenfektan üretimi, kuaförler için esnek ödeme şartları, çalışmalarını evde, ofiste, sahada ve fabrikalarda sürdüren çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak gibi içeriği zengin bir program söz konusu.
Çalışan sağlığı ve güvenliği dedik, Aon’un yayınladığı “COVID-19 Salgını: Çalışan Mutluluğunu Desteklemek” raporu da işverenlere fiziksel, duygusal, kapsama alanı, çalışma uygulamaları ve finansal olmak üzere beş başlık altında çalışan mutluluğunu tesis etme önerileri sunuyor. Çünkü evden çalışma anlayışı, çalışanlara mevcut işlerini yürütme süreçlerinde daha fazla esneklik tanımak gibi avantajlara sahip olsa da uzmanlar sürecin belirsizliği karşısında oluşabilecek stres ve endişeye de dikkat çekiyor. AvivaSA’nın, Türkiye’de yaşlanma ve yaşlılık konularında farkındalık oluşturmak, yaşlılık kavramıyla ilgili toplumdaki negatif algıyı değiştirmek hedefiyle sürdürdüğü “Her Yaşta” Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesinin portalı www.heryasta.org, koronavirüs sürecinde gündeme gelen “yaş ayrımcılığı” konusuna değiniyor. 65 yaşa sokağa çıkma sınırı geldi, bazı gençler de yolda yakaladıkları büyüklerimize karşı haddini ziyadesiyle aştı malum. İşte www.heryasta.org sitesinde, 65 yaş ve üstü insanlar öncelikli olmak üzere her yaş grubu için faydalı, güncel ve pratik bilgiler var. Demem o ki, bir zahmet her yaş grubu okusun, saygının da önemini bir nebze hatırlasın. Çünkü hayırlısıyla hepimiz yaşlanacağız.
Gurur veren bir haberim var. Türkiye’de digital signage alanında yaptığı çalışmalarla sektöre öncülük eden Sistem 9, Digital Signage Federasyonu tarafından Las Vegas’ta gerçekleştirilecek DSE 2020 Apex Awards töreninde ‘Transportation’ kategorisinde finale kaldı. Fuarla eş zamanlı olarak verilecek olan 2020 Apex Awards için 19 ülkeden 115 dünya devi şirket birbiriyle yarıştı. 12 kategoride finale kalan 36 değerli firma arasına kalan Sistem 9 organizasyona ‘’Unifree / İstanbul Havalimanı Duty Free Projesi’’ ile katıldı. Söz konusu organizasyonda daha önce de ödül aldıklarını hatırlatan Sistem 9 Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Akın da “Dünyada digital signage sektörünün liderlerini buluşturan DSE’de Apex Awards’da alacağımız derece, Sistem 9 açısından olduğu kadar, ülkemiz için de önemli bir yere sahip olacak. Çözümlerimizin dünya standartlarında olduğunu dünyaya ilan etmiş olacağız’’ demiş, ki sonuna kadar haklı. Sözün özü Sistem 9, bu başarısı ile organizasyonda altın, gümüş ya da bronz ödüllerden birinin sahibi olacak, bu haberi sana vermek de her zamanki gibi benim görevim.
Madem evdeyiz ve tam da okuma zamanı, sana iki kitap önerim var. Şehirlerin mevcut durumunu ve şehirde yaşayanların beklentilerini daha iyi anlamak adına birçok proje hayata geçiren Manastır, şehir plancısı ve yazar Jonathan Rose’un şehir yönetimi alanında yazdığı ‘The Well-Tempered City’-‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabını Türkçeye kazandırmış. Dünyanın ilk kentsel yerleşimi Göbeklitepe’de başlayan ‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabında, iklim değişikliği, doğal kaynakların tüketilmesi, kontrolsüz nüfus artışı, gelir adaletsizliği, toplu göçler, eğitim ve sağlık eşitsizliği gibi küresel sorunlar ele alınırken, bunlara karşılık çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için yol haritası sunuluyor. İkinci kitabım ise Sedefnaz Yaşar’ın ‘Plaza İnsanı Mutfakta’ kitabı. Bizzat plazalarda geçen kariyerinin ardından, vakitsiz plaza insanlarının da kolaylıkla yapabileceği tarifler üreten Sedefnaz Yaşar’ın kitabını midesini seven alsın. Kısa zamanda leziz yemek yapabilmek herkesin hakkı.
Sağlıkla buluşmak dileğiyle,