“Herkes için kapsayıcı bir geleceğe güç sağlıyoruz”
“Bilişim sektörü; dönüştürücü olması, akıllı, verimli, rekabetçi süreç ve ürünlere altyapı sağlaması sebebi ile, diğer tüm sektörlerin, iş strateji ve planlarının merkezinde yer almaktadır. 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayan ve tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 pandemi dönemi ile birlikte, bilişim sektörünün önemi katlanarak artmıştır. Aniden uzaktan çalışmak, uzaktan eğitim, sağlık desteği almak, on-line finansal işlemler ve alışveriş yapmak zorunda kalan bir Dünya, bilişim teknolojilerini yeniden hayal etme ihtiyacı doğurmuş, bilişim sektörü çalışanlarının, yepyeni bakış açıları ile farklı bir gelecek inşa etmelerine olanak sağlamıştır.
Sürdürülebilir rekabet ve büyüme için tüm sektörlerin, bugüne kadar bildikleri, uyguladıkları çerçevenin dışına çıkarak tüm stratejilerini gözden geçirmeleri, dijital dönüşüm dalgasının etkilerinin farkında olmaları ve inovasyon ve teknolojinin itici gücüyle, işlerini yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Bu süreçte bilişim teknolojilerine yaptıkları akıllı yatırımlar, başarılarında anahtar rol oynayacaktır.
Ana faaliyet alanından bağımsız her şirketin önümüzdeki 5 yıl içinde iş modellerinde önemli değişikliklere giderek bilişim sektörünün bir paydaşı olması beklenmektedir. Özellikle pandemi dönemi, bu dijitalleşme ve uzaktan sürdürülebilir yaşam, eğitim ve iş modelleri ile birlikte, bilişim ile entegre şirketlerin sayısını hızla arttırmıştır. Bu şirketlerin en önemli sermayesi, insandan sonra, ‘veri’ ve bu ‘veriyi analiz etme’ ve değerli çıktı üretme yeteneğidir. Şirketlerin veriyi toplaması, anlamlandırması, karar verip aksiyon almasını sağlayan, her türlü altyapı ve çözüm üreticisi bilişim şirketlerinin ve gelirlerinin büyüme trendi, net olarak gözükmektedir. 2025 yılına kadar yeni kurumsal uygulamaların yüzde 80’den fazlasının yapay zeka kullanması, ara yüzlerin en az yüzde 50’sinin yapay zeka destekli görme, konuşma, doğal dil işleme ve artırılmış/sanal gerçeklik teknolojilerini kullanması beklenmektedir. Paralelinde entegre ve karma (hybrid, multicloud) bulut tabanlı çözümlerin yaygınlaşması, bu alanda çalışan uzman ve şirketlerin değerli olacağı öngörülmektedir.
Önümüzdeki yıllarda, bilişim sektörünün en önemli yatırım alanlarından birisi de siber güvenlik olacaktır. Siber güvenlik alanında, Türkiye ve globalde Cisco’nun hayata geçirdiği Networking Academy (Ağ Akademisi) programında, her yıl yüz binlerce öğrenciye ağ oluşturmak, tasarlamak ve bu ağların bakımını yapmak için gereken ve tüm Dünya’da geçerli olan beceriler öğretilerek hem onların kariyer hedefleri geliştirmekte hem de dünyanın ağ uzmanı açığına katkı sağlanmaktadır.
Ağ çözümleri ve işbirliği teknolojilerinde küresel sağlayıcı olan Cisco, salgın sonrası Dünyayı daha iyi hale getirme fırsatına sahip olduğumuz düşüncesindedir. Amacını; “Herkes için kapsayıcı bir geleceğe güç sağlama” olarak açıklamaktadır.”
Cisco İnovasyon Merkezi Danışmanı ve Teknoloji Stratejisti Dr. Verda Emiroğlu