Herkes izlenecek
Putin diyor ki: “Vatandaşını gözetleyen bir hükümet. Bunun beğenilmeyecek nesi var?” Başka birinde Çin Devlet Bakanı Xi Jinping diyor ki: “Aferin İngiltere. Hiç kimse, vatandaşını senin gibi izleyemez.” Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’lu olanı: “Telefonunda bir izlenme kamerası mı var? Yürü İngiltere, seni kim tutar.”
Bu yaratıcı görseller İngiltere’de, ortanın solu görüşleriyle tanınan Guardian gazetesi tarafından poster olarak hazırlandı, billboard’lara asıldı.
Çünkü, İngiltere’de iki yıldır tartışılan elektronik izleme yasa tasarısı Avam Kamarası’nda 69 hayır, 444 evet oyu ile kabul edildi. Hükümetin tasarısına, muhalefetteki İşçi Partisi de zoraki destek verdi. Yasanın resmi adı “Soruşturma Yetkileri” (Investigative Powers). Amacı, bütün elektronik iletişimi izlemek. Avam Kamarası’ndan sonra Lordlar Kamarası da konuyu görüşüp oylayacak. Onlar da evet derse, tamam. Düşünce ve ifade özgürlüğünün anavatanında durum bu…
İşçi Partisi ve İskoçya’nın “bağımsızlığı” için çalışan İskoçya Milliyetçi Partisi, yasa tasarısına çok muhalefet ettiler. Yasanın mimarı İçişleri Bakanı Theresa May, özel yaşamın korunmasına dair kaygıları gidermek için tavizler verdi. Örneğin, hukukçular ve gazetecilerin iletişimi “daha özenle” (?!) korunacak.
Microsoft, Apple, Google, Facebook, Twitter, Yahoo yasa hazırlanırlen Avam Kamarası’na, yasanın sakıncalarını belirten 2 bin kelimelik ayrıntılı bir ortak eleştiri sundular. Ama işe yaramadı. Web Vakfı Başkanı, www mucidi Sir Tim Berners-Lee, yasayı “İngiliz demokrasisine atılmış bir tokat” olarak niteledi. Bütün İngiliz vatandaşlarının bütün elektronik iletişimini bir yıllığına saklamanın maliyeti de hesaplandı: 1 milyar Sterlin (1.4 milyar Dolar).