Herkes şikayetçi
CUMHURBAŞKANI:
“Bu tür yasakları sakıncalı görüyorum. Türkiye dünya ile bütünleşmiş bir ülke. Bu tür yasaklar dünyayla bütünleşmeyi engeller. Türkiye’nin YouTube’u yasaklayan, Google’a erişimi engelleyen ülke kategorisinde olmasını tasvip etmem. Bu konuda yasal yollar bulunmalı.”
•Şeref Oğuz: Vatan, 5/6
“Bir yandan 2023’te 500 milyar dolar ihracat öngöreceksiniz. Öte yanda seni müşterilerine ulaştıran bilgi yolunu engelleyeceksiniz. Bu akıl dışı bir refleks ve “çalıntı araba geçebilir” kaygısıyla otobanı trafiğe kapatma abesliğiyle eşdeğer.
250 bin blog yazarı, 500 bin Wikipedia editörü, herkesi yayıncı haline getiren YouTube’a her 1 dakikada 20 saat video ekleyen milyonlar, sismograftan daha hızlı felaket habercisi Twitter, ABD’nin nüfusundan fazla olan Facebook kullanıcıları ve Çin’in nüfusunu aşan www cemaati… Ekonominin zenginlik yolunu sabote etmek, vatana ihanetin bir türü değilse, nedir?”
•Mehmet Barlas: Sabah, 5/6
“Bilişim Çağı’nın en etkili aracı olan internete ulaşımı kolaylaştırmak için var olmaları gereken BTK ve TİB gibi kamu kurumlarının internet sansürcülüğüne soyunmaları da, gerçek-ötesi bir durum değil mi?
•Haluk Şahin: Radikal, 5/6
“Bu türden yasakları demokratik bir çerçeve içinde haklı göstermek mümkün değildir. Ancak Ahmedinejad ölçütleriyle savunabilirsiniz onları. Hele hayatını internet üzerine kurmuş olan gençliğe bunları anlatmak mümkün değildir. Arada zihinsel düzey farkı var. Kağıt kalem döneminden kalma sansür yöntemleri onları hem kızdırıyor, hem utandırıyor. Evet utandırıyor. Bakın, yurtdışında yaşadığını tahmin ettiğim bir Türk kızı Twitter’da İngilizce olarak ne yazmış:
“Eskiden, siz Türkiye’de develerle mi dolaşıyorsunuz dediklerinde kızardım. Şimdi bu yasakları hatırlattıklarında ne diyeceğimi bilmiyorum.”