Herşey, inovasyonu teşvik için
Endeavor Türkiye, TÜSİAD ve Angel Resources Institute tarafından Akbank ve Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen, ikinci “iyiYatırım Zirvesi” 10 Ocak'ta Sabancı Center'da gerçekleştirildi. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yatırımcılarını, girişimcilerini, akademisyenleri ve üst düzey yöneticilerini İstanbul’da biraraya getiren zirvede açılış konuşmalarını, Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Say, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt yaptı.
Türkiye’deki melek yatırımcılık ekosisteminin oluşumuna ve bu çerçevede ortak bir dil konuşulması gereğine dikkat çeken konuşmacılar, ‘Melek portföy stratejisi, durum tespiti, değerleme, yatırımcılara sunum yapma’ gibi konuların yanı sıra yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile yasal altyapısı tamamlanan melek yatırımcılık yönetmeliğini tartıştılar. Panellerde alanlarında önde gelen Türk ve yabancı yatırımcılar, girişimciler, akademisyenler ve üst düzey yöneticiler melek yatırımcılık konusunda bilgi ve birikimlerini paylaştı. Panellere GP Bullhound Direktörü Ali Dağlı, 2012 Yönetim Direktörü Ali Karabey, Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, Earlybird Venture Capital Ortağı Cem Sertoğlu, Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, Emre Berkin ve Yemeksepeti.com Kurucusu Melih Ödemiş gibi önemli yatırımcı ve girişimciler katıldılar.
Vergi indirimlerinin etkisi
Zirvede, Türk Ticaret Kanunu'nda 6327 sayılı yasa kapsamında Melek Yatırımcılar için getirilen özel destekler üzerinde de duruldu. Düzenlemede “Bireysel Yatırım Katılımcısı” olarak adlandırılan Melek Yatırımcılar için yüzde 75'i bulan vergi indirimleri sağlandığına işaret eden katılımcılar, araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş kurumlara iştirak sağlayan bireysel yatırım katılımcıları için bu oranın yüzde 100 düzeyine kadar uygulanacağına dikkat çektiler.
Konuşmacılar yasa ile, yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimler için finansal bir araç olan bireysel katılım sermayesinin desteklenmesi için Hazine Müsteşarlığı'nın da denetim konusunda devreye girmesinin sağlandığını vurguladılar.
Konuşmasında Türkiye’nin kriz deneyimi yüksek, her türlü ekonomik konjonktüre kolaylıkla adapte olan girişimcilere sahip olduğunu vurgulayan Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, “Genç ve dinamik nüfusumuz yarının uluslararası işletmelerini kuracak daha fazla genç girişimciyi yetiştirme potansiyeline sahip. Ancak girişimcilerimizin yeni finansman kaynaklarına erişimlerinin artırılması gerekiyor. Melek yatırımcılar bu noktada girişimcilere sağladığı destekle öne çıkıyor” dedi. Bugüne kadar Endeavor girişimcilerine yaklaşık 41 milyon lira kredi kullandırdıklarını belirten Gür, yeni bir işletme kurarak, ticari faaliyetlerine başlamış olan girişimciler için de Girişimci Destek Paketi’ni hazırladıklarını söyledi. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilk olan “Axess Business Girişimci”yi sunduklarını da hatırlatan Gür, farklı işbirlikleriyle girişimcilere rehberlik, danışmanlık ve eğitim desteği de sağladıklarını ifade etti.
Yeni teşvik politikaları
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Say, “Yatırımlarda yoğunluk internet sektöründe inovasyonu teşvik etmek istediğimiz yüksek teknoloji ve geleneksel alanlar henüz ihmal ediliyor. Biz de girişimci adayları ve yatırımcılar arasında ilişki kuran bir kurum olarak rollerimizin arasında bireysel ya da grup halinde melek yatırımcılığı teşvik etmenin de bulunduğunu düşünüyoruz” derken, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da şunları söyledi:
“İnovasyona dayalı girişimciliğin desteklenmesi için üniversite-STK ve özel sektör ve kamu işbirliğinin önemine inanıyor, desteklerimizi bu doğrultuda şekillendiriyoruz. 2008’den bu yana Endeavor ile güçlü bir işbirliği içindeyiz. Geleceğin dünyasında Türkiye’nin yerini belirleyeceğine inandığımız tekno-ekonomik kalkınma düzeyi, bizlerin girişimcilere sağlayacağı desteklerle yükselecek. Türkiye’nin sahip olduğu potansiyele inanıyoruz.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt ise, ‘melek yatırımcılık’, Türkiye için henüz yeni bir kavram olsa da, hızlı bir biçimde yaygınlaşacağına dikkat çekerek, özellikle, son yıllarda ortaya konulmaya çalışılan yeni teşvik politikalarının, bu sürece büyük katkılar sağlayacağına inandığını vurguladı.
Sırada Ankara var
Öte yandan, “iyiYatırım Zirvesi” 11 Ocak’ta da Ankara’da “Aramızdaki Melekler Kimler” başlığı altında düzenlenecek. Ankara’da TEPAV’da yapılacak zirvenin açılış konuşmaları Endeavor Genel Sekreteri Didem Altop moderatörlüğünde Limak Holding Yönetim Kurulu Ebru Özdemir, Akbank Kobi Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdürü Turgut Çatalkaya ve TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak tarafından yapılacak. Ankara’daki zirvede de yine ana konuşmacılar olarak, Kauffman Foundation’a bağlı, melek yatırımcılık konusunda dünya çapında konferans ve eğitimler düzenleyen Angel Resource Institute’den Robert Okabe ve John May birer sunum yapacak.