Hibrit bulutun yükselişi!
Nutanix, şirketlerin pandeminin BT kararları üzerindeki etkilerini ortaya koymaya yönelik bir anket düzenledi. Buna göre, katılımcıların yüzde 86’sı hibrit bulutun ideal BT altyapısı modeli olarak öncü konumunu sürdürdüğü kanısında. Ankete bu yönde cevap verenler, stratejik çabalara odaklanmaya daha meyilli. Ankete katılanların çoğunluğu (%76) salgının BT hakkında daha stratejik düşünmelerine neden olduğunu bildirirken, yaklaşık yarısı (%46) genel ve özel bulut dahil olmak üzere pandeminin doğrudan bir sonucu olarak hibrit buluta olan yatırımlarının arttığını söyledi. İşletmeler, ihtiyaçlarını karşılamak için önceki yıllara kıyasla daha fazla sayıda genel buluta güveniyor. Rapor, genel bulut kullananların yüzde 63’ünün iki veya daha fazla genel bulut veya çoklu bulut kullandığını gösterirken, katılımcılardan gelen yanıtlar bu oranın önümüzdeki 12 ayda yüzde 71’e çıkabileceğini gösteriyor.
Katılımcılar, veri merkezlerinde hibrit bulut kullanımı için hiper bütünleşik altyapıyı benimsemek ve özel ve genel bulut kullanımı için bulut özellikli olmayan veri merkezlerini devreden çıkarmak için adım atıyor. Küresel BT ekipleri ayrıca önemli altyapı değişiklikleri planlıyor. Hibrit bulut dağıtımlarının önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 37’den fazla artacağını ve buna karşılık gelen bulut özellikli olmayan veri merkezlerinde 15 puanlık bir düşüş olacağı öngörülüyor. Katılımcılar özel bulut, genel bulut ve geleneksel veri merkezinden oluşan karma modeli diğerlerinden daha sık çalıştırdıklarını (yaklaşık %26) ve bunun muhtemelen hibrit bir bulut dağıtımının habercisi olduğunu bildiriyor.
Ankete katılanlar, 2022’de şirketlerin ortalama yüzde 13’ünün tam zamanlı uzaktan çalışanı olmayacağını tahmin ediyor ki bu 2019’daki değerin 2 katı. Bu nedenle BT altyapısını (%50) ve evden çalışma becerilerini (%47) iyileştirmek, önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde şirketlerin önceliği haline geldi.
Katılımcılar, BT altyapılarını değiştirmeye yönelik öncelikli amaçlarının BT kaynaklarını daha fazla kontrol etmek (%58), dinamik iş gereksinimlerini karşılama esnekliği kazanmak (%55), müşterileri ve uzaktan çalışanlar için desteği artırmak (%46) olduğunu söylüyor. Buna karşılık maliyetlerini düşürmeye öncelik verenlerin oranı yüzde 27. Eğitim sektöründen ankete katılanlar, “uzaktan çalışanların yeterli donanıma sahip olmasını sağlamanın” diğer sorunlardan daha önemli olduğunu söylüyor. %47’si ayrıca “çalışanlar, müşteriler ve müşteriler arasında yeterli iletişim kanalları” sağlamanın en büyük zorluk olduğunu ifade ediyor. Eğitim sektörü özel bulut dağıtımlarında üst sıralarda yer alıyor. Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 29’u yalnızca özel bulutları çalıştırdıklarını söylerken, bu oran yüzde 22 olan genel ortalamanın üzerinde.