Hibrit Bulutun Yükselişi ve İşletmeler İçin Hibrit Bulut Yönetimi
Hibrit bulut, yükselen bir trend’den daha fazlasıdır. Bu, farklı sektörlerdeki işletmelerin şimdi ve gelecekte nasıl işleyeceğini yeniden şekillendiren yeni bir dizi teknoloji ve BT işletim modelidir. İşletmelerin şirket içi, özel ve genel bulut özelliklerini birleştirmelerine ve farklı bulutlar arasında veri paylaşmalarına ve uygulamaları taşımalarına olanak tanır. Uzmanlara ve sektör raporlarına göre, hibrit bulut yaklaşımını benimseyen BT ekipleri, değişen iş ihtiyaçlarını yönetirken daha çevik ve verimli hale gelir.
2019 Enterprise Cloud Index’e göre, katılımcıların %85’i ideal BT işletim modeli olarak hibrit bulutu seçmiştir.
Mordor Intelligence’a göre ise, hibrit bulut pazarı, diğer bulut hizmetlerine kıyasla son birkaç yılda önemli bir genel büyüme yaşadı. Araştırma firması, 2019’da 45,70 milyar dolar olan hibrit bulut pazarının 2025’e kadar 128,01 milyar dolara çıkmasını bekliyor.
Hibrit Bulut Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Hibrit bulut; entegre ağlar, kullanıcı erişim kontrolleri ve veri akışları üzerinden birleşik bir şekilde birlikte yönetilen özel ve genel bulut altyapılarının birleşimidir.
İki ana hibrit bulut mimarisi türü vardır: Dağıtılmış ve yedekli. Dağıtılmış bir mimaride, bazı uygulamalar veya uygulama bileşenleri bir ortamda çalışır (genel veya özel ve özel şirket içi veri merkezlerini içerebilir), diğer uygulamalar veya bileşenler diğer ortamda çalışır.
Yedekli bir hibrit bulut mimarisinde, kapasiteyi veya esnekliği artırmak için aynı uygulamalar veya bileşenler özel ve genel bilgi işlem ve depolama kaynaklarına dağıtılır.
Hibrit Bulut Avantajları Nelerdir?
Hibrit bulut modelinin akla gelen ilk avantajı esnekliktir. Hibrit bulut, bir işletmenin veri ve uygulamaları genel ve özel kaynaklar arasında sorunsuz bir şekilde değiştirebileceği bir yapı oluşturur. Bu, işletmenin sürekli değişen kullanım senaryolarının, iş hedeflerinin ve uyumluluk gereksinimlerinin ihtiyaçlarını dinamik olarak karşılamasını sağlar. Hibrit bir bulutla, doğru iş yükü her zaman doğru zamanda doğru altyapıda olabilir ve performans ve iş sürekliliği hedeflerini veri koruma ve yönetişim ile dikkatli bir şekilde dengeleyebilir.
Düzgün yönetilen bir hibrit bulut, genel bulutun kullandıkça öde, isteğe bağlı modelinden yararlanarak ölçeklenebilirliği artırırken maliyetleri düşürür. Bir hibrit bulut altyapısında, bir işletme, genel bulutta ek bilgi işlem ve depolama kaynaklarını devreye sokarak ve artık ihtiyaç duyulmadığında bunları sonlandırarak kesintili yük artışlarının üstesinden gelebilir. Bu, iki olası dezavantajı ortadan kaldırır: Çoğu zaman yeterince kullanılmayan özel kaynakları aşırı büyütmek ve düşük performansla son kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmak.
Hibrit bulut, kaliteden ödün vermeden ürün yaşam döngüsü yönetimi süreçlerini optimize etmek için pek çok işletmenin benimsediği DevOps kültürüyle de yakından ilişkilidir. DevOps ekiplerinin, uygulama özel bir bulutta veya şirket içi veri merkezinde konuşlandırılmış olsa bile geliştirme, test etme ve hazırlama amaçlarıyla genel buluta erişimi olmalıdır. Hibrit bulut, geliştirme ekiplerine, merkezi BT ekiplerinin güvenli, yüksek performanslı operasyonları sürdürmek için ihtiyaç duydukları kontrolü bırakmalarına gerek kalmadan ihtiyaç duydukları çevikliği sağlar.
İşletmeler Neden Hibrit Buluta Geçiş Yapar?
İşletmeler, sorunsuz ölçeklenebilirlik sundukları için hibrit bulut modelini seçerler; bilgi işlem veya işleme talebi geçici veya aralıklı olarak arttığında, şirket içi sunucular, fazla işlemeyi ele almak için işlemlerini ve veri depolamalarını genel buluta kadar ölçeklendirebilir.
Bu yöntem ayrıca ek bir güvenlik önlemi sağlar; bilgi işlem artışını yönetmek için genel bulutları kullanır, işletmeler üçüncü taraf veri merkezlerinin değerli dahili verilere yalnızca kısmi erişimine izin verir. Tüm sistem, hassas olmayan işleme işlevleri için zahmetsiz esneklik ve sınırsız bilgi işlem gücü sağlar ve daha kritik bilgileri bir işletme güvenlik duvarının arkasında güvenli bir şekilde korur.
İşletmeler ayrıca maliyet tasarrufu için de hibrit bulutu seçer. Hibrit sistemler, talepteki geçici artışları işlemek için ek sunuculara aşırı harcama yapmak ve talep düştüğünde onları atıl durumda tutmak yerine, işletmelere en hassas bilgileri veya uygulamaları işlemek için dahili kaynakları serbest bırakma esnekliği verir.
Kısacası, hibrit bulut sistemleri modern işletmelere üç temel değer sağlar: Esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet verimliliği. Aynı zamanda veri alışverişi için güvenli bir ortam da yaratır.
Hibrit Bulut Yönetimi Nedir?
Hibrit bulut yönetimi, her iki dünyanın da en iyisini alarak işletmelerin genel buluta (şirket içi veri depolama) ek olarak kendi özel bulutlarını kullanmalarına olanak tanır.
Bir hibrit bulut yönetim sisteminde işletmeler, kurum içinde saklanması gereken hassas verileri tutabilme ve diğer her şey için genel bulut depolama kullanımını optimize etme avantajına sahiptir. Bu, kurum içi özel bulut yönetimine harcanan zamanın yanı sıra maliyetleri de önemli ölçüde azaltabilir.
Hibrit çözümler genellikle şirketlerin son yıllarda daha bağımlı hale geldiği, iş yerinde kolay erişim ve kullanım sağlayan SaaS veya PaaS uygulamalarını içerir.
Hibrit Bulut Yönetiminin Temelleri
Hibrit bulut yönetimi karmaşıktır. İlgili teknik yönlerin ötesinde; güvenlik, yönetişim ve son kullanıcı gereksinimlerinin derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. Başarılı hibrit bulut yönetimi için birkaç önemli nokta aşağıda verilmiştir.
Güvenlik ve yönetişim: Bugünün DevSecOps zihniyetiyle, hibrit bulutunuz için güvenliği en başından planlamanız gerekir. Bu yüzden şirket içi ve bulut ortamlarının güvenlik gereksinimlerini belirleyin ve ortamlar arasında homojen güvenlik arabirimleri oluşturmak için Kimlik ve Erişim Yönetimi (IaM) gibi araçları kullanın. Şifreleme gibi güvenlik gereksinimlerinin performansı etkilemediğinden emin olmak için izleme yapın.
İş yükü envanteri: Hibrit bulutta hangi iş yüklerinin çalışmasının beklendiğini ve bunların şirket içi ve genel bulut kaynaklarından nasıl yararlandığını anlayın. Uygulamaların haritasını çıkarın ve bunların kullanıcılar, beklenen yükler, veri gereksinimleri, entegrasyonlar, ağ iletişimi ve kullanılabilirliği veya performansı etkileyebilecek diğer her şey için değerini anlayın.
Birden çok bulut ortamında görünürlük: Her ayrı bulut ortamı için pano veya arabirimlere güvenmek işletmenizi hızla dağınık hale getirebilir. Bu yüzden tüm şirket içi ve genel bulut sistemlerinden veri toplayabilen ve bunları tek bir pencerede görüntüleyebilen bir araç veya teknoloji kullanın. Her şeyi tek bir yerde, ortak bir ölçüm ve raporlama sistemiyle görmek, yönetimi çok daha kolay hale getirecek.
Hizmet düzeyi anlaşmaları (SLA): Hibrit bulutlar performansa karşı çok hassastır, bu nedenle SLA’lar planlamanın önemli bir parçasıdır. Kullanıcı performans beklentilerini rahatça karşılayabilmeniz için genel-özel arabirimler, veri aktarım hatları ve gecikmeler oluşturun. Çalışma süresi gereksinimlerini karşılayabilecek yüksek kullanılabilirlik elde etmek için genel ve özel bulut kaynaklarını akıllıca kullanın.
Hibrit Bulut Yönetiminin Avantajları Nelerdir?
Hibrit bulut yönetiminin en önemli avantajları aşağıdaki şekildedir:
- Maliyet
Hibrit bulut yönetimi, işletmelerin yalnızca özel bir bulut çalıştırmanın külfetli maliyetlerini azaltmalarına olanak tanır. Özel bir bulut, başarılı olmak için insan gücü, ekipman ve sermaye gerektirir. İşletmeler, özel bulutlarını bir genel bulutla birleştirdiklerinde, maliyetleri kontrol edebilir ve azaltabilirler.
Genel ve özel bulut alanı arasındaki bağlantı, işletmelerin yeni bir ihtiyaç, hatta geçici bir ihtiyaç ortaya çıktığında hangi bulutu kullanacaklarını seçmelerine olanak tanır. Yalnızca özel bulut kullanıldığında, bu değişikliklerin kullanımlarını engelleyici hale getirebilecek önemli maliyetleri olabilir.
- Esneklik ve çeviklik
Çeviklik, bulut yönetiminin önde gelen avantajlarından biridir. Hibrit bulut yönetimi, şirketlere bulutlarında esneklik sağlayarak genişleme ve ölçeklenebilirlik sağlar. Yeni veya genişletilmiş bulut alanına ihtiyaç duyulduğunda, işletmeler acil bir çözüm için genel buluta dönebilir (yalnızca özel bulut söz konusu olduğunda, bu süreç daha uzun sürer ve önemli kaynaklar kullanır).
Bulut yönetimi çözümleri, işletmelere, yalnızca özel bulut kullanımı durumunda esasen imkansız olan bir hızda değişme ve büyüme fırsatı verir.
- Hibrit bulut güvenliği ve uyumluluğu
Hibrit bulut güvenliği, bulutu kullanan tüm işletmeler için en büyük endişe kaynağıdır. Belirli durumlarda şirketler, verilere özel kontrol ve erişime sahip olmak için özel bulut kurulumuna çekilebilir. Ancak, genel bulutun faydalarıyla birlikte, çoğu durumda yalnızca güvenlik amacıyla özel buluta güvenmek bir hatadır.
Hibrit bulut yönetimi, işletmelere kamusal alanı uygun amaçlarla kullanırken en hassas verileri şirket içinde tutma yeteneği verir. Hibrit bulut yönetimi gözetimi, hem özel hem de genel sistemler kullanılarak ve genel bulutların güvenlik kurulumlarından yararlanılarak elde edilir.
Hibrit bir çözüm ayrıca, mümkün olduğunca güvenli kalmak için her tür verinin nerede saklanacağını seçerek işletmelerin ulusal veya uluslararası düzenlemelere uyumlu kalmasını sağlar.
Hibrit Bulut Yönetimi Trendleri
Bulut yükselişte ve 2021 yılına kadar tüm iş yüklerinin %94’ünün bulutta yönetilmesi bekleniyor (Cisco). Şirketler, çoğu durumda tek bir sistemin ihtiyaçlarını karşılamadığını ve işletme içindeki her ihtiyacı karşılamak için birleşik bir sistem oluşturmak için çoklu ve hibrit bulut yönetimi çözümlerini arayacaklarını anladılar.
Dijital dönüşümün yanı sıra, işletmelerin çeşitli ekosistemler arasında entegrasyon yapma ihtiyacı var ve esnek bulut yönetimi çözümleri, bunu nispeten kolaylıkla yapma seçeneği sunar. İleride muhtemelen hibritin birçok kurumsal BT departmanı için standart haline geldiğini göreceksiniz.
Bulutistan ile Hibrit Bulut Yönetimi
Büyük işletmeler ve diğer büyüyen şirketler, kendilerini farklı platformlarda birden çok bulut çalıştırırken bulabilir. Bu çözümler birbirinden ayrı çalışabilse de, BT departmanlarının hepsini yönetmesi oldukça zordur.
Türkiye’nin en popüler bulut servis sağlayıcısı Bulutistan, hepsini bir araya getirir. Bulutistan’ın temel güçlü yönlerinden biri, bulut tabanlı ve şirket içi farklı bulut ortamları kesintisiz şekilde tek bir alanda birleştirmektir. Bu entegrasyonu gerçekleştirmek için gereken mimariyi oluşturabilir.