Hindistan’a bile yazılım sattılar
PiriReis Bilişim Teknolojileri, CitySurf yazılımını Hindistan’a sattı.Bugüne kadar ithal edilmek zorunda kalınan coğrafi bilgi sistemi yazılımlarını Türkiye’de üretip tüm dünyaya ihraç etme hedefiyle 2006 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulduklarını aktaran PiriReis Bilişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Gökhan Dağgez, “Türkiye’de bilişim sektöründe, dışa bağımlılığı olmayan üretim yapılabileceği ve bu üretilen yazılımın dünyaya ihraç edilebileceğini ispatlamaya çalıştık. Uluslararası rekabet ve Türkiye’deki kurumların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak CitySurf yazılımını 2006 yılında geliştirmeye başladık” dedi.
Dağgez, ilk ihracatlarını 2007 yılında Suudi Arabistan Milli Eğitim Bakanlığı’na 2008 yılında Trinidad Tobago Suç Önleme Merkezi, İngiltere Leicester Belediyesi ve en son olarak da tüm dünyada yazılımın merkezi olarak bilinen Hindistan (Yeni Delhi) Tapu Kadastro Teşkilatı’na yazılım ihraç ettiklerini aktardı.
Henüz hedeflerine ulaşamadıklarını belirten Dağgez, 2011 yılı içerisinde Londra Belediyesi, Vodafone Global, Suriye Harita Genel Komutanlığı, Avustralya Sidney Emniyet Müdürlüğü, Ürdün Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile de görüşmelerinin sürdüğünü ve bu ülkelere de yazılım ihracatı gerçekleştirme hedefinde olduklarını söyledi. Dağgez, “Şu an geldiğimiz noktada 4 farklı ülkeye yazılım ihraç ettik. Bu yazılım ihraçlarını yurtdışındaki iş ortaklarımız sayesinde gerçekleştirdik. 2011 yılındaki hedefimiz ise satış ve iş geliştirme ekibimizi genişleterek direk müşteriye odaklanıp en az 7 farklı ülkede satış yapabilmek, şu an 17 kişilik olan ekibimizi genişleterek 50 kişiye ulaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Net satış rakamları üzerinden bakıldığında 2010 yılındaki yüzde 70 büyüme elde ettiklerini açıklayan Dağgez, şirketlerinin son 3 yılda ortalama yüzde 92’lik bir büyüme oranı yakaladığına dikkat çekti.
CitySurf Yeni Delhi Şehri Konumsal Veri Altyapısı Projesi (DSSDI)
Dağgez projeyle ilgili şunları söyledi: “DSSDI dünyanın devlet düzeyinde ilk konumsal veri altyapısı projesi, proje kapsamında Hindistan’ın Delhi şehri sınırlarında kalan 1500 km2 büyüklüğündeki alanda bulunan milyonlarca bina, altyapı ve üstyapı projeleri 3 boyutlu modellenerek bel kemiğini bir Türk yazılımının oluşturduğu sistem ile kamu hizmetine sunuluyor.”
Dağgez, “Proje sayesinde Delhi yönetimi proje planlama, hizmet sunumu, kanun ve yönetmeliklerin uygulanması, kamu kaynaklarının uygun kullanımı ve afet-güvenlik yönetimi konularında karar ve uygulama aşamalarında şimdiden daha etkin olmuş durumda” dedi.
Türkiye’yi temsil edecek
24-27 Ocak Tarihlerinde Londra’daki Defence Geospatial Intelligence (DGI 2011) konferansına katılarak Türkiye’yi temsil edeceklerini söyleyen Dağgez, “Geospatial Savunma ve istihbarat (DGI) Avrupa’nın en büyük uluslararası kapsama alanına sahip organizasyonudur. Geospatial istihbarat, ordu, hükümet ve ulusal güvenlik sektörlerinden üst düzey yöneticileri bir araya getiren bir organizasyon ayrıca dünyanın her yerinden coğrafi tabanlı yetenekleri çalışmalarında kullanan ve sektöre hizmet veren profesyoneller için de bir çekim odağıdır” dedi.