Hindistan’da Trump kaygısı
Hindistan bilişim ürünleri, hizmetleri, yazılım ihracatından (2014-15 döneminde) 98.5 milyar dolar kazandı. İhracatın yüzde 60’ı ABD ve Kanada’ya yapılıyor. Ters yönde ise ABD’den Hindistan’a girişim sermayesi gidiyor: 2015’te bu miktar 5.3 milyar dolara yükseldi. 2013’te 900 milyon dolardı. Şimdi, bu “güzel” ilişkinin üzerine Trump’ın alçak basınçlı kötü hava koşulları yaklaşıyor.
Trump, başkan seçildikten sonraki ilk balo dansını eşi Melania ile yaparken Frank Sinatra’dan “My Way” çalıyordu. Bu parçanın seçilmesi rastlantı değil: Trump, o balo salonundaki konuşmasına da zaten “Başardık” (We did it) diyerek başladı. 1984’de bir başka Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan’ın “Amerikayı Yeniden Büyüteceğiz” sloganını Trump, sanki kendisi akıl etmiş gibi sürekli kullanmıştı. Trump’ın ekonomiyi korumacı söylemine bakan Hindistan basını, bilişim sektörünün “başına bir şeyler gelmesinden” duydukları kaygıyı hemen yansıttılar.
Haklılar… Trump çünkü, “Yerli Malı Kullanmalı” diyerek, yabancı çalışanlara daha zor vize vermekten, ABD şirketlerinin yabancı ülkelerde değil ABD’de çalışması gereğinden söz etti kampanyası boyunca. Hindistan Ulusal Yazılım Hizmet Şirketleri Birliği Nasscom Başkanı Rentala Chandrashekhar hemen, “Umarız Trump, körlemesine bir korumacılığın istihdam yaratıcı değil, istihdam kaybettirici olacağını idrak eder” deyiverdi.
Bir yandan da ABD’de okuyan Hintli öğrenci sayısı bir yıl içinde yüzde 30 arttı, 194 bin oldu. Bunların yüzde 82’si STEM konularında okuyor. Veri, Mart 2016’ya ait, aradan geçen bir yılda bu sayı daha da artmıştır, 200 bini geçmiştir. ABD’deki yabancı öğrenciler içinde en çok STEM okuyan grup, Hintliler. Arkadan, yüzde 69’la Çinliler geliyor.
Amerikan Sosyal Siyaset Vakfı (National Foundation for American Policy) “Göçmenler ve Milyar Dolarlık Startup’lar” başlıklı 2016 raporunda diyor ki: “ABD’de değeri 1 milyar dolar ve üstünde olan 87 startup şirketten 44 tanesini göçmenler kurdu. Bu şirketlerin yarattığı toplam değer 168 milyar doları buluyor. 62 startup’ta ise göçmenler ya üst yönetimde veya ürün geliştirme düzeyinde faal. Hintliler, bu şirketlerin 14’ünde kurucu konumda. Sonra Kanadalı ve İngilizler geliyor (8’er şirketle). İsrailliler 7 şirkette, Almanya 4 diye gidiyor liste. California ise göçmen cenneti: Göçmenlerin kurduğu 44 şirketten 33’ünün genel merkezi burada. İkinci sıradaki New York sadece 6 şirketle, Massachusetts 4, Illinois 2 şirketle listede.
Kendi bilişim sektörünün geleceğini ABD’yle yakın ilişkide bulan Hindistan’ın, Trump’ın olumsuz mesajlarından kaygı duymaması mümkün değil.