Hiper bağlı bir dünyaya gidiyoruz
Fujitsu, 26 Mart tarihinde Ankara’da 5. kez ‘Kamu Yararına Teknoloji Konferansı’nı düzenledi.
Geleceği şekillendirecek teknolojilerin mercek altına alındığı konferansta; Japon Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Fujitsu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Akira Kabemoto, Fujitsu Servis ve Çözümler Grubu Başkan Yardımcısı Ian Hunter ve Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Ali Kançal birer konuşma yaptı.
Bankacılık ve telekom sektöründe daha etkin olmak istiyoruz
SGK ile devam eden ‘Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi’ hakkında bilgi veren Ali Kançal, “Avuciçi kimlik doğrulama sisteminin uygulanmasıyla yapılacak yüzde 2’lik bir tasarruf bile ciddi rakamlara ulaşacaktır. Sistemin uzun vadede getirisi yüksek olacak. Ayrıca bu projenin avantajı maddi konuyla sınırlı değil, sistem tanının yanı sıra önleyici tedaviler yapılmasını da destekleyen çözümler sunuyor” dedi. Kançal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Günümüzde artık birçok çözüm; büyük veri ve bulut teknolojileri birlikte kullanılarak oluşturuluyor. Hiper bağlı bir dünyaya gidiyoruz; herhangi bir sınır bulunmuyor. Teknoloji insana hizmet etmeli. Fujitsu olarak inovasyon ortağınız olmaya hazırız. Vizyonumuzu müşterilerimizin değerleri üzerine inşa ettik ve kaynaklarımızı bu ideali hayata geçirmek üzere yapılandırdık. BT’ye en büyük yatırımı bankacılık ve telekom sektörü yapıyor. Biz de bu alanda daha etkin olmak istiyoruz. Kamu alanında hem Japonya’da hem bizim parçası olduğumuz gelişmiş pazarlarda önemli projelerimiz bulunuyor. ATM’yi Türkiye’de kullanmayı istiyoruz. Donanım tarafı toplam gelirlerimizin yüzde 40’ını oluşturuyor. Pazara iş ortaklarımızla gitmeyi hedefliyoruz.”
BT’nin görevi maliyetleri düşürmek
Japonya ile Türkiye’nin bilim ve teknoloji üniversiteleri konusunda karşılıklı işbirliği yapmak üzere anlaşma imzaladığını söyleyen Akira Kabemoto ise 2013 yılında 10 milyar olan internete bağlı cihaz sayısının 2020’de 50 milyara çıkacağını vurguladı. Bu durumun teknoloji şirketlerine sorumluluk getirdiğini belirten Kabemoto, “Gittikçe daha fazla veriyi işlemek zorundayız, BT şirketlerinin görevi maliyeti düşürmektir” dedi. Yukata Yokoi, Japonya’nın Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırım tutarının 494 milyar dolara ulaştığını söylerken Ian Hunter da ‘Buluta Dokunmak’ başlıklı sunumunu yaptı ve Fujitsu’nun bulut teknlojileri kullanılarak şirketlere sağladığı yararları gösteren başarı hikayelerini anlattı. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız, “Türkiye’nin 2023’te ilk 10 ekonomi içine girme hedefinin gerçekleşebilmesi için ekonomik büyümesinin yüzde 8-8,5 olması gerekiyor. Verimliliğin çarpan etkisi olmazsa, istenen hızın yakalanması mümkün değil. Katma değerli hizmet payını artırmak gerekiyor. Sektör, sağlam stratejilerle desteklenmeli. BT’nin kamuda teşvik edilmesi çok önemli. BT hizmet sektörü standartlarının oluşturulması gerek. FATİH Projesi, doğru konumlandırılmalı” dedi. DMO Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Yenal Arslan da sunumunda; Bilişim Bakanlığı’nın kurulmasını kamu olarak kendilerinin de önemsediğini vurguladı ve kamunun tedarik anlamındaki sorununu ortadan kaldırmaya çalıştıklarının altını çizerek ‘DMO Sistem Donanımları Alım Projesi’ hakkında bilgi verdi. ‘Büyük Verinin Gücü’ başlıklı panelin moderatörlüğünü TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş üstlenirken, Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Ali Kançal, SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin ve Intel Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren konuşmacı olarak katıldı.