Hiper bütünleşik mimari BrainIT ile farkındalığı pekiştirdi
BrainIT çalışması ile TechData Türkiye, hiper bütünleşik mimari konusunda kurumsal ilgiyi ve beklentiyi ölçmekle almadı, küresel TechData ağında bir ilk’e de imza attı.
TechData Türkiye, 2019’un son ayında BrainIT isimli çalışması ile küresel bazda TechData zincirinin de ilgisini üstünde topladı. “Sunduğumuz teknolojiler, toplantılarda anlatılanlar müşterilerimiz için ne kadar anlamlı?” sorularına karşılık, BT yöneticilerinin düşüncelerini ve hislerini gerçek zamanlı olarak anlayabilmek ise projenin önceliği oldu. Hiper bütünleşik mimari ile geleneksel mimariye olan tepkiler proje ile gözlemlenirken, bu çalışma için de daha önce VxRail ürününü kullanmamış BT yöneticileri, Dell iş ortakları üzerinden davet edildi. TechData Türkiye Pazarlama Müdürü Kaan Bayram, bu çalışmanın kapsamlı bir işbirliğinin sonucu olduğunu şu sözlerle anlattı:
“https://brainit.techdata.com.tr/ projesinin fikrini sunduğumda, Dell Technologies Türkiye pazarlama ekibi ve Feyza Başaran destek verdiler ve beraber planladık. Projeye destek veren tedarikçiler anlamında yurtdışından araştırma şirketleriyle de çalıştık. Ayrıca, danışmanımız Seda Genç, TechData Pazarlama Uzmanı Bilal Kürüm projenin her detayında azami gayret gösterdiler. Kapsamı ekip olarak biz belirledik, bayilerimizin müşterileri arasından, BT yatırım potansiyeli olan şirketlerin arasından davette bulunduk ve doğal ortamında bir toplantı ortamını dışarıdan gözlemeye çalıştık. Bunun için 6 aydan uzun hazırlık sürecimiz oldu. Küresel bazda bu projenin bir örneği yok. Projeye destek veren Ferhat Yiğit, Bilişim Bilgisayar, Ahmet Uzel, Evant Teknoloji, Şadi Dinçel, Elçin Aksu, Burak Atamgüç, Netcore Bilişim Çözümleri, Levent Çalışkan, Lotus Bilgi Teknolojileri, Ahmet Karasu, Matris Bilişim, Batuhan Birtürk, Selçuk Güney, Trevi Teknoloji’ye de teşekkür etmem lazım.” İşte küresel bir ‘ilk’ olan çalışmaya dair detaylar:
Nöromarketing teknikleri bu çalışmada nasıl bir yere sahip oldu?
Nöromarketing teknikleri; bilimsel ve gerçek zamanlı olarak BT yöneticilerine önerdiğimiz çözümlere tepkilerini gözlemlemek açısından önemli bir araçtı. Genellikle bu tür içerik çalışmaları Avrupa ya da Amerika’da hazırlanır ve tüm dünyada servis edilir. Farklı sektörlerde yapılmış bazı markalara ait global örnekler var. Biz ise Türkiye’de teknolojinin içerik üretimi açısından farklı bir yöntemi hayal ederek bunu hayata geçirdik. Açıkçası, sonuçlar umduğumuz gibi çıkmayabilirdi ve bu bizim için büyük bir riskti. Yaptığımız çalışmaların değer kattığına olan inancımıza istinaden projeyi gerçekleştirdik. Tahmin ettiğimiz olumlu sonuçlar ortaya çıktı, ancak açık konuşalım, yine de büyük bir risk aldık.
Nasıl bir veri toplama ve analiz süreci izlendi?
Çalışmaya katılacak olan kişilerin daha önce bu bilgileri ya da hiper bütünleşik çözümünü kullanmamış olmamalarına dikkat ettik. Bu, Dell spesifik bir çalışmaydı. İş ortaklarımızı ve onların müşterilerini davet ettik. Ama ilk etapta Dell ile yapılan bir çalışma olduğunu söylemedik. Farklı sektörler ve farklı coğrafi bölgelerden 8 BT yöneticisini bir araya getirdik. Bizim de onlarla ilk temasımız çekim günü oldu. Burada kullanılacak teknolojilerin onların beyin dalgalarını ölçeceğini söyledik, rıza beyanlarımızı yazılı olarak aldık. Bu gibi çalışmalar özellikle tıp alanında kullanılan güvenilir teknolojiler, ama bu alanlarda kullanılması yeni. EEG sensörler ve Eyetracking cihazları kullanılarak tepkileri izledik. Türkiye’de danışman olarak Neuro-mar Danışmanlık Kurucusu Seda Genç ile çalıştık. Nöro-marketing yöntemleri ile çalışmak bizim ekibimiz için de Dell ekibi için de bir ilkti. Hazırladığımız senaryolar, bir BT yöneticisinin gün içerisinde nelerle karşılaştığını simule ediyordu. Senaryolardan bir tanesi stres karşısında verdikleri tepkilerini gözlemlerken, bir diğeri yönetim zorluğu karşısındaki tepkilerini gözlemleyebilmek için oluşturduğumuz senaryolardı. Gündelik yaşamda karşılaştıkları durumların oyunlaştırılmış biçimlerini de tepkileri izleyebilmek için senaryolar olarak sunduk.
Akış nasıl ilerledi?
Geleneksel veri merkezi teknolojileri anlatıldı ve bildikleri bir şeyi dinledikleri için ilgi seviyesi de süreç içinde zayıfladı. Prodüksiyon ekibinin tamamen sessiz kalarak 4-4 şeklinde iki ayrı odak grubunu çektiği, 360 dakika devam eden bir süreç var. BT yöneticileri doğal ortamlarında konuşuyorlar. Avantajları anlatıldığında, hiper bütünleşik mimariye sahip veri merkezi çözümüne, geleneksel mimariye sahip çözümlere nazaran daha olumlu baktıklarını, ilgi seviyesinin daha yüksek olduğunu gördük. Projeye katılan BT yöneticilerini Kayseri, Bursa, Adana gibi farklı illerden davet ettik. Çünkü kendi özgünlüğünü koruyan bölgelerden, bu konuyu daha detaylı inceleyecek bir BT yöneticisi profiline ihtiyacımız vardı. Normalde bir başarı hikayesi ya da reklam filmi prodüksiyonunu en detaylı haliyle maksimum iki ayda bitirebiliriz. Ama bu proje 8 ay sürdü. Benim hayatımda 8 ay boyunca, öncesinde çalıştığım bir kampanya ya da prodüksiyon olmadı. Şu anda 100 bine yakın izlenme var ve bu yönüyle hem Dell Technologies hem TechData için dijital ortamlarda en çok izlenmiş videolardan biri. Bireysel değil, konsolide şekilde, anonimleştirerek verileri topladık, bağımsız bir araştırma şirketi verileri inceledi ve paylaşabileceğimiz bir çalışmaya imza attığımız kararına vardığımızda, YouTube üzerinden ve proje için hazırladığımız web sayfası üzerinden dört dile çevirerek yayınladık. Bu noktada Dell Türkiye kadrosu, Kanal Pazarlama ekibi Işıl Aksoylar ve Ayça Atabilgin çok destek verdiler. Türkiye’de ortaya konan bu micro-focus grup araştırması dünyanın birçok noktasında hiper bütünleşik kategori için referans içerik halini aldı.
VxRail ile ilk adımı atılan bu araştırma modelini nasıl geliştirmek gündeminizde?
Bu çalışmada benim edindiğim en önemli sonuç; sunumların ve sunum yöntemlerinin önemi oldu. İlk etapta eski ve yeni teknoloji arasındaki farkları iyi anlatmak, sunumları kısa, öz ve çözüm odaklı yapmak, sunumları yapan kişilerin enerjilerinin yüksek olması ve önerilen çözüme, anlatan kişinin de inanıyor olması önemli. Sunum formatları çok sade ve dikkat dağıtıcı nitelikte olmamalı. Bu noktada Feyza Başaran’ın sunumunun, sadece bu projede değil, sahne aldığı her toplantıda olumlu sonuçlar verdiğini fark ettik.
Peki ya tepkiler?
Proje farklı ülkelerdeki TechData şirketlerinin, özellikle Avrupa bölgesinin dikkatini çekti. Prodüksiyon çalışması 3.5 dakika olduğu için web sayfasında İspanyolca, Almanca, İngilizce, Fransızca şeklinde dört dile çevrildi. Şahsen gözlemlediğim sonuç ise sunumların özenli hazırlanmasının ne kadar önemli ve gerekli olduğu. Müşterinin ihtiyaçlarına uygun, sade tasarımlarla sunum hazırlanması, sunum teknikleri önemli. Aksi takdirde, standart sunum formatları ya da bir ürünü dağınık şekilde anlatmak sonuca götürmeyebilir. Projede Feyza Başaran, yetkin sunum teknikleriyle konuyu çok uzun tutmayan, teknoloji özelinde bir anlatım yaptı. Sunum sonunda yapılan yazılı ankette verilen cevaplar, ölçümler örtüşüyordu. Bu yönüyle, birkaç noktadan kontrolü yapılmış bir çalışma oldu. Bir bölümde hiper bütünleşik yapının gerçekten tercih edebilecekleri bir mimari olduğunu, kendilerinin de bunu deneyimleyeceklerini söylüyorlar.
Hedefleriniz neler olacak?
Next Generation kategorisindeki teknolojiler konusunda çalışmalarımız olacak ve müşterilerimiz birçok farklı mimariyi aynı ortamda deneyimleme fırsatını bulacaklar. Bizi katma değerli yapan unsurlardan biri bu. Yani demoyu alıp koymak değil, onu müşteriye deneyimletebilmek önemli. Türkiye’de bilinçli bir BT yönetici profili, TechData Türkiye’nin ise 600’den fazla iş ortağı var. Hangi yeni teknoloji BT pazarına giriyorsa, TechData o mimariyi inceliyor ve sonra da demo merkezi yatırımı yapıyor. Profesyonel servislerde güçlü teknik danışman kadrosu ile birlikte müşterilerinin deneyimlemesi için BT iş ortaklarının ve müşterilerinin hizmetine sunuyor. İş ortaklarımızda BT servis gelirleri dediğimiz servis, danışmanlık, bakım gibi gelirler tüm BT entegratörlerinin cirosunda önemli bir yer tutuyor. BT’cilerin önceliği iş sürekliliği. Bütün sektörler birbirine bağlı ve bu döngü içerisinde sizin bu hıza yetişip, bütün yenilikleri bilmeniz ve müşterileriniz için uygun olanı temin etmeye hazır olmanız lazım. Bence hem kurumsal ve bireysel teknoloji dönüşümünde siyah-beyaz televizyondan renkli televizyona geçiş dönemindeki gibi bir ortamda yaşıyoruz. Büyük veriyi ölçüp yorumlayarak, doğru ve güvenilir bilgiye dönüştüren şirketlerin dışında ayakta kalmanın mümkün olmadığı bir çağa giriyoruz.