Hisar Okulları Bilgi İşlem Yöneticisi Bahadır Yıldız: “Dönüşüm hiç bitmiyor”
“Veri toplamak ve inceleyip sonuç çıkarmak Bilgi İşlemlemin işinin önemli bir parçası. Her öğrencinin ölçme değerlendirme verisi bizim için çok önemli bir bilgi kaynağı. Öğrencilerimizi sadece aldığı notlarla değil, öğrenci hakkında toplayabildiğimiz her türlü veri ile de değerlendiriyoruz. Okulların topladığı veri miktarı çok fazla ama bunun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu işi kolaylaştırmak için e-okul sisteminde verilerin hepsini bizim için saklıyor. Özel okullar ile tabi ki sadece ölçme değerlendirme sonuçlarını değil öğrencilerin detaylı özlük bilgilerini, becerileri ile ilgili verileri ve hatta aileleri ile ilgili verileri de topluyor.
Pandemide çocuklarımızın uzaktan eğitim süresince evde aldıkları eğitimin kalitesini detaylı bir şekilde analiz ettik. Gördük ki zayıf öğrencilerimiz uzaktan eğitim süresince bilgi ve beceri anlamında geriye gitmiş ama iyi öğrenen öğrenci tam tersine daha ileriye gitmiş kendini daha fazla geliştirmiş. Başka bir ilginç sonuç ise tüm öğrenciler için akademik başarı ortalaması alınınca, aynı öğrenci kitlesi için önceki yıl fiziksel olarak okulda bulunduğu yıl ve pandemi süresince uzaktan eğitim aldığı yılın ortlamalarının aynı olması. Kazanım bazlı bu verileri analiz ederken hep ‘çocuk neredeydi, ne kadar ilerledi?’ diye çocuk bazlı değerlendirip bireysel analizler yapılıyor. Akademik içerik bir şekilde uzaktan öğretilebiliyor ama becerilerin hepsi evde öğrenilemiyor. Analiz ettiğimiz veriler bize bunu açıkça gösterdi.
25 yıldır Hisar Okulları’nda çalışıyorum ve 25 yıldır dijital dönüşüm yapıyoruz. Dijital dönüşüm hiç bitmedi, bitmeyecek de. 25 yıldır Cisco ürünlerini kullanıyoruz ve bütün altyapımız Cisco, Cisco Meraki dönüşümünü başlattığında biz de Meraki geçişini başlattık. 8 yıl önce kendi cihazını getir projesini başlattığımızda en büyük problemimiz öğrencilerin ders bitiminde farklı odalarda unuttukları tabletlerinin veya bilgisayarlarının yerlerini bulmaktı. Bu problemi sürekli olarak her cihazın konumu ile ilgili topladığımız veriyi analiz eden Meraki ile cihazın yerini görebilmemiz sayesinde çözebildik. Dijital dönüşüm hiç bitmezken ihtiyaçlar sürekli değişiyor ve artıyor. Okullarda hiç durmasını istemediğimiz bir dijital dönüşüm zaten var ve pandemi bu dönüşümü hızlandırdı. Şimdi iki yıl boyunca pandemide geliştirilmiş olan çözümleri alıp bunları standartlaştırmaya, ERP sistemimize entegre etmeye, SAP ile bir yere kalıcı olarak oturtmaya çalışıyoruz.
Hisar Okulları internetten günde yaklaşık 10 Terabayta yakın data çekiyor ve her gün Terabaytlarca yeni data üretiyor. Üretilen datanın içinde ise bir sürü veri var sonuçta. Cisco Cloudlock üzerinden haftalık gelen kişisel verilerin bulut üzerine yüklenmesi ile ilgili uyarı sayısı 250-300 civarında. Uzun yıllardır kullanıcıların kendi işlerini hızlıca yapmak için alışık oldukları bir işleyiş var. Bulut sistemlerin devreye girmesi ile ise bulut üzerine hızlı bir veri akışı var. Bilgi işlemler şu anda o hıza yetişmekte zorlanıyor ama bu konuda kullanıcıları hızlı bir şekilde eğitmek ve önlemler almak gerekli.”