Hitit ve Pegasus, Misafirlerinin Konforu İçin Birlikte Çalışıyor
Pegasus yolcusunu misafir olarak nitelendiriyor ve konforu için emek harcıyor. Hitit, Pegasus’un kritik iş ortağı olarak sunduğu entegre ve uçtan uca çözümlerle hizmet kalitesini daha da yükseltmek için çalışıyor.
Hitit, Pegasus Hava Yolları ile birlikte PSS olarak da isimlendirilen misafir hizmetleri sistemlerini 2005 yılında geliştirmeye başladı. Bu sistem tarife planlama, ekip planlama, görev dağılımı, uçuş operasyonu, rezervasyon, bilet satış ve check-in işlemlerinin yapıldığı bütün sistemleri kapsıyor. Diğer bir deyimle, Pegasus’un havayolu operasyonunu yürütmek için kullandığı sistemler Hitit tarafından sağlanıyor.
Hitit Bilgisayar Hizmetleri CPO’su Semra Kandemir, Pegasus’ta kritik sistemlerin Hitit tarafından hayata geçirilmesinin yanı sıra, daha da geliştirilmesi gereken süreç ve çözümlerde Pegasus’un Hitit’in tecrübesine başvurduğunu söyledi. Bunun yalnızca bir uygulama geliştirme süreci değil, aynı zamanda karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı anlamına geldiğini söyleyen Kandemir, şöyle devam etti:
“Hitit’in gücü, havacılık ve teknoloji alanındaki bilgi birikimini, gene havacılık sektöründe çalışmış çok güçlü bir danışman kadrosuyla harmanlamasından geliyor. Daha önce pek çok benzer şirketle çalıştık, güçlü kazanımlar elde ettik. Bizzat bu işleri yapmış yeni nesli, bu işte uzun yıllar çalışmış tecrübeli ekiple bir araya getirerek güçlü çözümler üretiyoruz.
Havacılık regülasyonun en güçlü olduğu sektörlerden birisi. Çok fazla sorumluluğumuz ve uymamız gereken düzenleme var. Tüm bunlarla baş etmek zor ama bir o kadar da keyifli.”
Hizmet Genişleme Süreci Teknoloji Eşliğinde Devam Ediyor
Hitit olarak Pegasus’un dijital havayolu olma hedefini ve yatırımını desteklediklerini söyleyen Kandemir, “Pegasus yolcusunu misafir olarak nitelendiriyor ve konforu için emek harcıyor. Son kullanıcıya yönelik çalışmalarda verilecek hizmetin arka planını biz hazırlıyoruz. Özellikle rezervasyon, biletleme ve check-in hizmetleri yeni teknolojilerle desteklenerek gelişmeye devam ediyor.
Örneğin iç hat uçuşlarında kimlikle boarding uygulamasını devreye aldık. Pegasus misafirleri biniş kartı kullanmadan yeni çipli kimlik veya ehliyetlerini kullanarak uçuşa kabul ediliyorlar. Dünyada bunu ilk uygulayan Pegasus Hava Yolları ile yıl sonuna kadar dış hatlar, güvenli bölgeye geçiş süreçlerinde de kimlik ile geçişin yapılmasını sağlayacağız. Aynı şekilde kontuar bölgesinde de check-in süreci kimlik belgesiyle yolcular tarafından başlatılacak. Hitit olarak burada kritik iş ortağı konumuna sahibiz. Diğer destekleyici sistemler içerisinde mutlaka entegrasyon noktasında çalışıp teknoloji ile hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Pegasus’ta Hitit’in tarife, operasyon, tarife uçuş operasyonu ekip planlama, muhasebe, gelir ve gider muhasebesi ürünleri de çalışıyor. Sistem yalnızca yolcuya yönelik hizmetleri değil, şirketin arka ofis işlerini de yerine getirebilecek yeteneğe sahip.
Komple veya İhtiyaca Uygun Entegre Çözümler Sunuyor
Hitit’in çözümleri, bir havayolunun bütün ticari, operasyonel ve mali sürecini bir zincir şeklinde tamamlayacak özelliğe sahip olan; tarifelerin planlanmasından yolcunun uçağa binmesine, arka planda gelir gider dengesinin ve karlılığın hesaplanmasına kadar tüm süreç döngüsünü tamamlayacak entegre çözümlerden oluşuyor. Hitit aynı zamanda bütün satış kanallarına hizmeti verecek ve havayolunun ticaret ağını zenginleştirecek çözümler de sunuyor. Kullanıcı, bu mimari zincir içinde tercih ettiği halkaları veya çözümün tamamını alıp kendi süreçlerine uyarlayabiliyor.
Kandemir, Pegasus’un ‘low-cost carrier’ olduğuna, yani biletleme aşamasında sadece koltuk sattığına ve diğer bütün hizmetleri ek olarak sunduğuna dikkat çekti. Hitit olarak sundukları tüm çözümlerin gerek bu modele, gerek ‘legacy carrier’ olarak isimlendirilen geleneksel taşıyıcılık modeline çok hızlı uyum sağladığını belirten Kandemir, “Önce müşterimizin ihtiyacını anlıyor ve ona göre sistemimizi düzenliyoruz. Bunu da çok hızlı yapıyoruz. Bu çeviklik bize güç katıyor, farkımızı ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Pakistan’da 17 Yıllık Sistemin Geçişi 5 Ayda Tamamlandı
Bu konuda öyle iyiler ki, Pakistan Uluslararası Havayolları’na 17 yıldır hizmet veren ABD menşeili dünyanın bu alanda ikinci şirketiyle ihalede yarışmış ve kazanmışlar. Dahası, 17 yıldır başka bir disiplinle işleyen sistemin geçişini 5 ayda tamamlamışlar. “Bize bunu bir buçuk iki yıldan önce yapamazsınız diyorlardı” diyor Kandemir. “Oysa biz bu geçişi sektör için rekor sayılacak bir sürede tamamladık.” Peki Hitit’in sunduğu çözümlerin avantajları neler? Kandemir öncelikle maliyet avantajlarının rakiplerine göre ön plana çıktığını söylüyor. Öyle ki, Pakistan Uluslararası Havayolları Hitit ile çalışmaya başladıktan sonra uzun sürenin ardından kâra geçmiş. Ayrıca ek hizmetlerin satışıyla ilgili sağlanan kolaylıklar ve şeffaf raporlama sayesinde hesap verilebilirliğin kolaylaşması adına da büyük faydaları olmuş.
Mobil Sadece Müşteri İçin Değil, Çalışan İçin de Önemli
Kandemir, son dönemde en büyük gelişmenin mobilite alanında yaşandığına dikkat çekti. “Özellikle bir yolcu havaalanına girdikten sonra yapacağı işlemleri en kolay nasıl yapabilir, bu konuya odaklanıyoruz” dedi Kandemir. “Bunu sadece kioskla yapmak zorunda değilsiniz. Telefonlarınız artık nerede olduğunuzu biliyor. Herkesin cebinde yer alan bu cihazları kullanarak yolcuyu uçağın kapısına kadar en konforlu şekilde nasıl götürürüz, yolcularımızın ve çalışanlarımızın hayatını kolaylaştıracak uygulamaları nasıl kurgularız gibi konulara kafa yoruyoruz.”
Burada Kandemir’in özellikle üzerinde durduğu nokta mobilin sadece müşteri için değil, çalışanların hayatını kolaylaştırmak ve verimini artırmak için de önemli fırsatlar sunması. Bu amaçla Pegasus uçuş ekibi için özel bir mobil uygulama geliştirmişler.
Böylece uçuş ekibi bütün görevlerini, görev değişikliklerini, uçuşa gidebilmek için gerekli ulaşım hizmetini takip edebilecekleri bir uygulamaya kavuşmuş. Oldukça yeni olan bu uygulamanın geri dönüşleri de gayet iyi. Bu da şirketin ilk olarak Pegasus için hayata geçirdiği bir hizmet.
“Özetle Pegasus bizim için çok değerli bir müşteri, önemli bir referans” diyor Kandemir. “Stratejileri tümüyle çevrimiçi doğrudan satış üzerine kurulu. Bunu yapabilmek için de belli bir marka değerine ulaşmak zorundasınız. Sizi bilmeden girip kimse bilet alamaz. Pegasus bu konuda çok akıllı davrandı, kendi marka değerini yarattı. Böyle bir markaya hizmet vermekten, onlarla yan yana olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.”
Hitit Dünyada Bu İşi Yapan Şirketler Arasında 5. Sırada
• Hitit’in 17 ülkeden 25 tane müşterisi var. Bunların ikisi Türkiye’de. Kalanların çoğu Afrika bölgesinden. Bunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetler de var.
• Şirket 2019 yılında yurt dışı açılımını Pakistan’a yaparak ülkeye bir ofis kurmuş.
• Hitit dünyada bu işi yapan şirketler arasında şu an 5. sırada. Geçtiğimiz yıl cirosunun yüzde 80’e yakınını Ar-Ge yatırımına ayırmış.
• Büyüdükçe ve müşteri portföyleri arttıkça müşteriyle ilgilenme oranları azalan diğer küresel şirketlerin aksine, düzenli olarak müşteri memnuniyet anketleri yaparak müşterisini el üstünde tutuyor. Bu sayede yeni ihale dönemlerinde rakipleri arasından sıyrılarak öne çıkan tercih oluyorlar