Hız artacak, yaşam seviyesi değişecek
Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkelerin araştırmacılarını biraraya getirmek ve ortak projeler ortaya çıkarmak için düzenlenen IEEE BlackSeaCom Konferansı, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde sektörü buluştudu. IEEE BlackSeaCom 2017'nin açılış konferansı 5G Summit İstanbul'a katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “5G ile birlikte yaşam seviyesi değişecek. Bu konuda öne çıkardığımız iki önemli alan otomotiv endüstrisi ile akıllı ev ve şehirler olacak” bilgisini verdi
Etkinliğin ilk gününde 5G detayları ile ele alındı. İngiltere, Rusya, Almanya ve Ukrayna'da 5G odaklı çalışmalar yürüten isimler, Türkiye'den BTK, operatörler ve ASELSAN gibi temsilcilerin katılımcı olduğu etkinlikte 5G odaklı yürütülen çalışmalar ve araştırmalar paylaşıldı. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G ile birlikte sadece hızın artmayacağına, yaşam seviyesinin de değişeceğine işaret ederken, konuşmasına şöyle devam etti:
“5G'de öne çıkan alanlar otomotiv endüstrisi, akıllı evler ve şehirler olacak. Bu konuda çalışma grupları oluşturduk. Nesneler arası ve cihazlar arası haberleşme daha fazla ön plana çıkıyor. Sayı katlanacak ve bu noktada dikkat etmemiz gereken bazı açıklar ortaya çıkacak. Bunların başında da siber güvenlik geliyor. Siber güvenlik adeta askeri güvenlikle eş değer öneme sahip. Hatta bazı noktalarda daha da önemli olabildiğini görüyoruz. Siber güvenlik konusunda BTK olarak Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ne sahibiz. Bu merkez 7 gün 24 saat çalışarak, herhangi bir siber olay olduğu anda 600'ün üzerinde siber olaylara müdahale ekiplerinin koordinesini sağlıyor.”
5G bir devrim
Bütün dünyanın 5G üzerine çalışmalar yaptığını vurgulayan Kadir Has Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Panayırcı da, “5G, 4G'den çok farklı bir yapıda olacak. Diğerleri bir değişimdi, 5G ise bir devrim. İnsanlar birbirleri dışında nesnelerle de haberleşiyorlar. Haberleşme son derece geniş bir alana yayıldı. Türkiye'nin bu treni kaçırmaması gerek. Şu anda bu konuda güzel çalışmalar yapılıyor, patentler alınıyor. Endüstri de bu alana yoğunlaşılması gerektiğinin farkında. Sadece bilgisayara değil, yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç var. Bu noktada, bizler üniversitelerde bu gücü yetiştirmeli, bu konuya ağırlık vermeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.