HIZ VE KONTROL KOLAYLIĞI BULUŞUYOR
2017 yılında e-Dönüşümde önemli süreçler yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), 1 Ekim 2017 tarihinde e-Fatura dönemine başladı. e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler bu tarihten itibaren SGK’ya gönderdikleri faturaları elektronik ortamda e-Fatura olarak göndermeye başladılar. 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren ihracat yapan ve e-Fatura kullananların, ihracat faturalarını e-Fatura olarak oluşturmaları zorunlu hale getirilmişti.
E-dönüşüm kapsamının genişlemesi ve vergiye konu olan tüm kağıt belgelerin dijital ortama aktarılması yönünde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın belirttiği gibi, e-İrsaliye, e-Müstahsil ve Serbest meslek makbuzu belgelerinin elektronik ortama taşınması hazırlık sürecinde önemli aşamalara gelindi. “e-İrsaliye’yi ‘irsaliye belgesinin elektronik hali’ olarak tarif edebiliriz” bilgisini veren Göker Sarp, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) faturalandırma araçlarının elektronik ortama taşınması ile ilgili çalışmalarından en yenisi olan e-İrsaliye ile kullanıcıların, bundan sonra elektronik ortamda irsaliye düzenleyip ibraz edebileceklerini vurguladı. Sarp, e-İrsaliye belgesinin önümüzdeki dönemde zorunlu tutulmasının öngörüldüğüne dikkat çekti ve şöyle devam etti:
“Teknolojinin kamu kurumlarında kullanılması hız ve kontrolü kesinlikle kolaylaştırdı. Devletin dijitalleşmeye verdiği önem ve kademeli geçişin örneklerini görmeye devam ediyoruz. e-Dönüşüm kapsamında e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv gibi uygulamaların operasyonel süreçlere sağladığı katma değer ile, kağıt, baskı, kargo, kurye ve arşivleme masraflarında sağlanan tasarruftan çok daha önemli kazanımlar elde edilmiştir. Faturalar elektronik olarak daha kısa zamanda hazırlanıyor, elektronik ortamda kolay ve hızlı şekilde istenildiğinde ibraz edilebiliyor.”