Hızla birlikte güvenlik önem kazanıyor
ASUS Sistem İş Grubu Türkiye Ülke Müdürü Bora Aras
Günümüz dünyasının en önemli özelliklerinden birisi hızın geçmişte olduğundan çok daha fazla önem kazanmış olması. İster bireysel ister kurumsal olsun başarıya giden yolda hızlı aksiyon almak artık hayati öneme sahip. Ancak hız gerçek hayatta olduğu gibi sanal hayatta da bazı riskleri beraberinde getirebiliyor. Bu risklerin başında ise güvenlik geliyor. Bu nedenle M2M ve IoT açısından hız ve güvenliği optimize bir şekilde sunmak oldukça önemli.
Hızın artması ile birlikte şirketler saha satış operasyonlarını ve müşteri ilişkileri yönetimlerini daha fazla mobilden yapacak. Çalışanlar, toplantılarını kolaylıkla görüntülü olarak yapabilecek, dosyalar ve veriler bulut sistemlerinde çok daha fazla saklanarak her yerden bu içeriklere erişim mümkün hale gelecek. Her yerden şirket ağına hızlı şekilde bağlantı sağlanacak. Gerçek zamanlı veri paylaşımı, maliyetlerde düşüş, kaynaklarda verimliliği ve zamandan tasarrufu yanında getirecek. 4,5G teknolojisi sayesinde özellikle yurtdışından Türkiye pazarına yeni hizmet, uygulama ve çözümler giriş yapacak. Reklamların içeriği zenginleşecek, veri analizinde yeni dönem başlayacak. Kısacası iş dünyasındaki tüm düzen, 4,5G’nin hızına göre yeniden şekillenecek.
Kullanılan veri miktarı artacak
4,5G ve bu bağlantının daha da büyüteceği M2M ve IoT teknolojileri birçok alanda değişimi de beraberinde getirecek. Türkiye’de özellikle e-ticaret, mobil ödeme, medya ve eğlence gibi sektörlerde ciddi bir canlanmanın yanı sıra iletişim teknikleri ve veri depolama yöntemlerinde de bir değişim ve gelişim bekliyorum. İletişim tekniklerinde görüntü ve ses kalitesini daha da artıracak geliştirmeler muhakkak yapılacaktır. Ayrıca veri depolama da her zamankinden daha önemli hale gelecektir. 4,5G ile birlikte veri kullanım miktarları her geçen gün daha fazla artıyor. Veri paylaşım hızı arttıkça kullanılan miktar da artıyor. Örneğin sosyal medyadan daha fazla içerik izleyebiliyoruz, daha fazla içerik indirebiliyoruz. Kullanıcılar daha büyük içerikler paylaşabiliyor. Daha yüksek alan kaplayan uygulamalar daha fazla indiriliyor. Bu durum üretim cephesini de doğal olarak etkileyecek. Daha yüksek kapasiteli cihazlara ihtiyaç duyulacak. Bu paralelde içeriklere her zaman ve her ortamda ulaşılmasını mümkün kılan bulut sistemlerindeki gelişim de hız kazanacaktır.
Başarı çıtası yükselecek
Günümüzde mobilite kurumlar için önemli bir yer tutuyor. İhtiyaç duyulan veriye veya içeriğe istenildiği an 7/24 ulaşılması kurumların başarı çıtasını da yükseltecektir. Burada önemli olan kurumların kendilerine en uygun çözümleri hayata geçirmesidir ki bunun da yolu doğru danışmanlık hizmeti alabilmekten geçiyor. Reel sektörün BT şirketlerinden danışmanlık desteği alma isteği de teknolojinin gelişimine paralel olarak ileride daha da artacaktır.