“Hızla büyüyen ülkelerin önüne geçebiliriz”
Yazılım sektörü denince dünyada 3I ülkesi öne çıkar: India (Hindistan), Ireland (İrlanda) ve Israel (İsrail). Yıllar öncesinden yazılım sektörünü stratejik olarak belirleyen ve bu sektörü geliştirmeyi bir devlet politikası olarak gören bu ülkeler Türkiye’de de yazılım sektörünün her zaman dikkatle izlediği ülkeler oldu. Son olarak Yazılım Sanayicileri Derneği de (YASAD), Fuat Alican’a bu üç ülkeyle ilgili bir çalışma yaptırdı. Bu çalışmada bu ülkelerin başarı hikayeleri incelendi. Yazılım Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülara Tırpançeker, Hindistan’ın 47 milyar dolar, İrlanda’nın ise 25 milyar dolar yazılım ve servis ihracatı yaptığını anlatıyor. İrlanda’da yazılımın stratejik bir sektör olarak belirlendiği 1986’dan 2001 yılına kadar işsizlik yüzde 17’den yüzde 4’e düşmüş. İsrail’de 10 yılda yüzde 65 istihdam artışı yaşanmış. Tırpançeker, bu ülkelerin yanı sıra geriden gelen birkaç ülkeye daha dikkat çekiyor. Tırpançeker, şunları söylüyor: “Rusya, Malezya, Ukrayna ve Mısır gibi ülkeler yazılım konusunda devlet desteğiyle hızla yatırım yapıyorlar. Türkiye’de de gerekli teşvik ve destekler verildiğinde, Kamu-Üniversite-STK’lar-Özel Sektör işbirlikleri ve doğru stratejilerle hızla büyüyen bu ülkelerin önüne geçebiliriz.”
Yeni bir rapor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a Ağustos’ta bir sunum yaptıklarını anlatan Tırpançeker, yazılım sektörünün durumu, sorunları ve potansiyeli üstüne yaptıkları çalışmanın genişlediğini, yeni bir raporu daha bitirdiklerini, bunu da en kısa zamanda bakana sunacaklarını açıkladı. Bu rapordan bazı başlıkları paylaşan Tırpançeker şu şekilde konuştu: “Türkiye’de 1600 tane yazılım üreten şirket var. Bunların yüzde 87,2’si KOBİ, yüzde 51’inin 10 kişiden az çalışanı var. Yüzde 35’i teknoparklarda yerleşik. 100 şirket yazılım ihracatı yapıyor. 50 ülkeye 12 serbest bölgeye 250 milyon dolar yazılım ihracatı gerçekleşiyor. Ekonominin tüm kollarını etkileyen yazılımı üretmek için en önemli girdi akıl ve yaratıcı güçtür. Enerji giderleri azdır, ithal girdisi yoktur. Sektörün ihtiyacı nitelikli insan gücüdür. Ancak, ekonominin kalkınma gücü olabilecek sektörümüz, Yerinde Ar-Ge Yasası’ndan ancak 5 bilişim şirketi yararlanabildi. Bu yasa kapsamındaki desteklerden yararlanabilmek için 50 tane Ar-Ge personeli koşulu aranıyor. Sektörün yapısını düşününce yasadan yararlanmak mümkün değil. Diğer taraftan, yazılıma verilen TÜBİTAK destekleri de yıllar itibariyle azalıyor. 2007 itibariyle toplam TÜBİTAK teşvikleri içinde yazılıma verilen teşviklerin oranı yüzde 18,9’a düştü. Oysa 2001’de bu oran yüzde 31,2’deydi.”
YASAD’da bu yıl neler yapıldı?
. Üyelere yönelik “Ar-Ge Kanunu ve TÜBİTAK Destekleri” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
5746 sayılı Ar-Ge yasası anlatıldı.
. Fuat Alican’a ‘Yazılım Sektörü Eylem Koordinasyonu’ çalışması yaptırıldı. Bu çalışmada İsrail, İrlanda ve Hindistan gibi yazılım sektöründeki başarılı örnekler incelendi.
. YASAD’ın web sitesi yenilendi. Site üzerinden üye kabulü başladı. Derneğin üye sayısı 206’ya ulaştı.
. Üyelerin envanter çalışması yapıldı ve bu bilgilere web sitesinden ulaşılması sağlandı.
. Logo yenilendi.
. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Turquality kapsamında yerli yazılım şirketlerinin akredite edilmesiyle ilgili bir çalışma gerçekleştirildi.
. CeBIT Bilişim Eurasia 08’de TÜBİSAD ile birlikte Avrasya İş Forumu gerçekleştirildi.
. Çeşitli çalışma grupları oluşturuldu. Bu grupların ve katılanların sayısı sürekli artıyor. İMMİB, Vergi Konseyi, Yatırım Ajansı gibi çeşitli kurumlarla çalışmalar devam ediyor.
. Bahçeşehir Üniversitesi ile yapılan CO-OP anlaşması çerçevesinde önümüzdeki dönem 3. ve 4. sınıf öğrencilerine YASAD markalı uygulamalı dersler verilecek. Diğer üniversitelerle de bu tarz işbirliklerinin genişletilmesi hedefleniyor.
Bankacılıkta ve savunma sektöründe yazılım konusunda Türkiye’nin oldukça iyi olduğunu belirten Tırpançeker, önümüzdeki dönemlerde yazılımda telekom, mobil dünya, savunma ve de enerji sektörlerinin öne çıkacağı görüşünde.
Tırpançeker, enerji konusunda da Türkiye’de yeni yeni yazılım geliştirilmeye başlandığını dile getirdi.
Yeni rapordan dikkat çekici rakamlar
. OECD ülkelerinde yapılan yazılım yatırımları ülkelerin ortalama Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını yüzde 0,5 ila yüzde 2,7 arasında yükseltiyor.
. ABD’de 2007’de reel sektör büyüme oranı yüzde 2 iken yazılım sektöründe büyüme oranı yüzde 17 oldu.
. AB’de yazılım ürünleri ve yazılım hizmetleriyle ilgili harcamalar yıllık 258 milyar avro. Bu harcama AB ülkelerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının ortalamasının yüzde 2,6’sı.
. OECD ülkelerinde yazılım ürünleri ihracatı 2006 yılı sonunda yıllık 19 milyar dolar. Yazılımla ilgili servislere ilişkin ihracat rakamı 2006 yılı sonunda yıllık 86 milyar dolara yükseldi.
. 2007 yılı sonu AB bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki işgücünün yüzde 55’i yazılım sektöründe istihdam ediliyor. ABD’de yazılım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 1.7 milyon. İstihdam edilen kişi başına en fazla gelir getiren sektör yazılım sektörü.
. AB’de yazılım sektöründe istihdam edilen bir yazılım geliştiricinin işverenine kazandırdığı gelir, kişi başı yıllık ortalama 100 bin avro civarında.