Hızlı ve çevik karar süreçleri için: Active Intelligence
Qlik 2021 yılı itibari ile “Active Intelligence” olarak adlandırdığı yaklaşım ile; kurumların farklı ortamlarda bulunan veri kaynaklarını gerçek zamanlı, kolay ve hızlı bir şekilde analiz ortamları ile entegre ederek karar süreçlerini hızlandırmalarını hedefliyor.
Son 5 yıldır neredeyse bütün kuruluşların ajandasında yer alan dijital dönüşüm ile ilgili projelerin, pandemi etkisi ile de son derece hızlandığı ve sadece “dijital” kısmının değil “dönüşüm” kısmının da gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Artık şu kesin bir şekilde biliniyor, dünya eski dünya değil ve iş modellerimizi de bu değişen koşullara göre dönüştürmek kaçınılmaz bir şekilde istisnasız her sektörden her kurumun yapması gerekiyor. Bu zorlu ama gerekli sürecin en belirleyici aktörü ise kurumların veriden oluşturabildikleri değerdir. Sadece kendi iç veri kaynaklarını değil, pazardaki verileri de gerçek zamanlıya yakın, hızlı ve çevik bir şekilde karar süreçlerine entegre eden kuruluşlar çok önemli avantajlar yakalama şansına sahip olacaktır.
Dönüşüm projelerinin en önemli ve zor kısmı ise; sorulacak soruların ve aranan cevapların neler olduğunun bilinmemesi. Yani birçok kurumun standart bir şekilde her gün baktıkları geleneksel raporlar artık yetersiz kalmaktadır. Küçük bir benzetme yapmak gerekirse; kurumumun dünkü cirosu nedir? Gibi her gün bakılan ve bilinen bir sorunun cevabını almak artık kâfi değildir. Şirket içerisinde farklı iş birimlerinin farklı verilere erişerek, denemeler yapması ve o denemeler sonucunda çıkan bulgulara göre hareket etmesi gerekmektedir. Bu tarz çalışmalar için de haftalar sürecek projeler değil, kurum içerisindeki kişinin kendi kendine hızlı ve çevik bir şekilde analizlerini yapabilmesinden bahsediyoruz. Ne zaman ki kurumlar bu çalışma ortamını sağlayabilirlerse, o zaman dönüşümün ivmelendiğini ve doğru bir yolda ilerlediğini gözlemleyeceğiz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; dönüşüm için artık sadece kurum içerisinde değil, kurum dışarısındaki verilerin de hızlı bir şekilde karar süreçlerine entegre olmaları gerekmektedir. Bu noktada da veri entegrasyonu ile veri analizi arasındaki bağlantı çok büyük önem arz etmektedir. Qlik de 2021 yılı itibari ile “Active Intelligence” olarak adlandırdığı bu yaklaşım ile; kurumların farklı ortamlarda bulunan veri kaynaklarını gerçek zamanlı, kolay ve hızlı bir şekilde analiz ortamları ile entegre ederek karar süreçlerini hızlandırmalarını hedeflemektedir.
BI Technology olarak biz de Qlik İş Zekası ve Veri Analitiği çözümü ile birçok farklı sektörde yer alan 500’e yakın kuruluşa sunduğumuz teknoloji, danışmanlık ve eğitim hizmetleri ile bu zorlu dönüşüm süreçlerinde kurumların en kompleks sorunlarını hızlı ve çevik bir şekilde çözerek veriden değer oluşturmalarına yardımcı oluyoruz. Qlik’in patentli teknolojik yaklaşımı global araştırma şirketleri tarafından 10 yıllardan bugüne global bir oyuncu olarak da lider yazılım firması olmasını sağlamaktadır. Bu güçle birlikte ülkemizde uzun yıllardır uzman kadromuz ile finans, banka, sigorta, hızlı tüketim, elektronik ticaret gibi çok farklı sektörden müşterilerimize katma değeri yüksek hizmetler sunmaktayız.
Önümüzdeki süreçte kurumların dijital dönüşüm vizyonun da “Active Intelligence” yaklaşımımız ile belirledikleri hedeflere ulaşmalarında destek olmaya ve her biri önemli kullanım örneği olan hikâyeler oluşturmaya devam edeceğiz.
Ömer Çıtak – BI Technology Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı