Hizmet yönetiminde kapsam ve uzmanlık devrimi!
Silikon Vadisi’nden çıkıp Avrupa’da gücünü gösteren 4me, uçtan uca servis yönetim platformu ile önemli bir boşluğu dolduruyor, önemli bir kurumsal ihtiyaca yanıt sunuyor.
ITSM başlığında ESM ve SIAM yetkinliklerini kullanıcılarına sunan 4me, İK, BT, pazarlama ve satış gibi tüm kurumsal departmanların arasındaki işbirliğini güçlendirirken, servis kalitesinde görünürlük ve kontrolü öne çıkartıyor. Servis yönetiminde bütünselliği sunan platform 4me, Türkiye pazarının da potansiyeline inanıyor, Bilge Adam iş ortaklığı ile pazarda gücünü pekiştiriyor.
BThaber’in Cxo Yuvarlak Masa Toplantısı öncesinde BThaber editörü Handan Aybars’ın sorularını yanıtlayan 4me CEO’su Cor Winkler Prins, servis yönetiminin geleceği odaklı beklentilerini de paylaştı:
Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye çok ilginç bir pazar. Doğu ve Batı Avrupa’ya kıyasla nüfus istikrarlı büyüyor. Nispeten genç ve eğitimli bir nüfus var. Ekonomik büyüklüğü de artıyor. Hollanda ve Belçika’da, Fransa, Almanya ve İngiltere’de önemli çalışmalara imza atıyoruz. Ama Türkiye çok önemli bir gelecek vaat ediyor. Burada görüştüğümüz müşteriler çözümümüzü beğeniyor, detayları öğreniyorlar ve karar için de bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 6 ay beklemiyorlar. Türkiye’de işler hızlı ilerliyor. Türkiye’de bir ekip oluşturduk. Konumlandırma odaklı iş ortakları ve MSP’lerle bağlantıları güçlü tutuyoruz. Böylece çözüm konumlandırmada yaygınlık sağlıyoruz. Sonuçta altyapı hızlı biçimde büyüyor Türkiye’de.
Türkiye pazarına inanıyor ve güveniyoruz. Burada bir ekip kuruyoruz ve herkes de bize destek veriyor. Bu inanılmaz bir deneyim ve sonuçlarını da görüyoruz. Geçen yıl Mart ayında Türkiye pazarında yerimizi almıştık ve bugün önemli müşterilere sahibiz. Onlar bizim için referans. Büyüme oranı ile Türkiye bizim en hızlı büyüyen pazarımız.
Türkiye’yi Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesine erişim için bir köprü olarak kullanmayı da aramızda tartışıyoruz. Ama bu konuda karar ermek için daha erken. Seçtiğimiz belli coğrafyalar var ve Türkiye bizim için umut vaat eden, potansiyeli yüksek bir pazar. Bir diğer büyük adımımız muhtemelen ABD’de bir satış ekibimizin olması olacak. Güney Afrika da önemli bir pazar bizim için halihazırda. Orada belli büyük müşterilerimiz referansımız niteliğinde. Bu açıdan bakınca Türkiye’nin köprü olmasından ziyade bizzat Türkiye’nin kendi potansiyeli ile ilgileniyoruz.
Partner seçiminde kriterleriniz neler?
Yazılım yönetimi konusunda bilgi birikimi önceliğimiz. Nispeten daha eski çözümleri konumlandıran şirketlerle iş ortağı olmayı isteriz. Bu deneyime sahip olmaları önemli. Böylece bu işin ne kadar karmaşık olduğunu, büyük ölçekli şirketlerde bunu konumlandırmanın ne anlama geldiğini biliyorlar.
İş ortaklarımızdan istediğimiz bir şey de öğrenme ve büyüme isteklerinin olması. Bizimle iş yapmak için bizim gibi düşünebilmeliler. İş ortağı ağımızı istikrarı biçimde büyütmeye odaklıyız. Burada Bilge Adam önemli bir iş ortağımız. Yeni iş ortaklığı görüşmelerimiz de sürüyor ve bunlarda da kısa vadede sonuç almayı hedefliyoruz. Servis yönetiminde uzmanlığı olan nispeten daha küçük ölçekli iş ortaklarımız da var. Bilge Adam çok yetkin ve onlarla çalışmayı çok seviyoruz. Bilge Adam’ın bu işe odaklı bir ekipleri var ve bizim için önemli. Çünkü bir müşteri yazılımlarını ondan alıyor. Yakında yeni iş ortaklarımızın da haberini alacaksınız.
Pandemi ile birlikte kurumsal devamlılık nasıl bir yapıya ve öneme kavuştu?
13 ülkede 50’ye yakın çalışanımızla varız ve zaten hep evden çalıştığımız için pandemi bizim için yeni bir çalışma yapısı anlamına gelmedi. Ama kurumsal müşterilerimizden çok soru aldık, onların iş sürekliliğini korumada sunduğumuz farkı anlattık. İş ortaklarımız da toplantılar veya workshop’lar için kurumsal müşterilerimizle bir araya geliyordu. Pandemi ile birlikte tüm bu süreçler, hatta eğitimler online yapıya taşındı ve iş ortaklarımız da stratejik değişimler yaşadı. Eskiden yarım gün süren eğitimlere, şehir dışı toplantılara gitmek gerekirken, şimdi tüm süreçler online işliyor. Biz ve iş ortaklarımız için bu önemli bir fayda noktası. Zaten pandemi ile herkes evlere kapanınca yatırımların kesilmediğini de 4me odaklı ilerleme ve konumlandırmalarda duraksama olmaması ile bizzat gördük. 4me için lisans aldıklarında ve bunların kullanımını faturalandırıyoruz. Ancak pandemiden birebir etkilenen turizm ve havacılık gibi bazı sektörlerde şirketlerde ‘kullanıcı kayıtlarını devre dışı bırakın, böylece bu lisansları belirlediğiniz bir süre içinde kullanmayın ve kullanıcılar geri döndükleri zaman da bu lisansları kullanmaya devam edin’ dedik. Bu yaklaşımımız, finansal olarak pandemi döneminde onlara önemli bir destek oldu. Yazılım lisanslarının tüketim modellerinin bu değişiminin diğer yazılım şirketlerinin de gündemlerinde alacağımı umarım. Yani kullandığın kadar ve kullandıkça öde. Bu yapı, kurumsal devamlılık için önemli. Bulut ve SaaS dünyasında tüketim yapısı bir standarda kavuşuyor ve bu da sürekliliğin bir parçası. Sonuçta pandemi bir bütün olarak bulut mimarisinin daha çok tercih edilmesini sağladı ve eski sistemlerin yeni sistemlerle güncellenmesi için fırsat oldu. 4me de bu dönemde uygulama mimarisinde fonksiyon zenginliğini kat be kat artırdı.
4me hangi kurumsal ihtiyaçları nasıl karşılıyor? Müşteri dönüşleri nasıl?
Birçok süreci kapsayan bir mimarimiz söz konusu. Değişim yönetimi, varlık yönetimi, problem yönetimi, servis seviyesi yönetimi gibi başlıkların yanında, ama ayrıca zaman takibi, talep yönetimi, portföy yönetimi, proje yönetimi, bilgi yönetimi gibi başlıklarda da varız. Bu işin fonksiyonel tarafı ama temelde kurumsal self servis portalı ile buluşan iş akışı motoru; farklı talepleri, doğru süreç takibi ile doğru kişilere doğru zamanda ulaştırıyor. Self servis portalı, iş akış motoru mimarisini destekleyen üçüncü başlık da analitik ve raporlama. Biz kurumsal müşterilerimize bu bütünselliği sağlıyoruz. Müşteri dönüşleri kadar bağımsız araştırma şirketlerinin de dönüşleri bizim için önem taşıyor. Servis yönetim araçları ile ilgili çok detay var, bu şekilde onları kıyaslayabiliyorsunuz. Bu yönüyle kıyaslamalar bizim için çok değerli.
İlk büyük müşterimiz Avrupa’dan büyük bir şirketti ve bu büyük ölçekli müşteriye 4me konumlandırıp biz de ondan bir şeyler öğrenmeye odaklandık. Ben de şirketin merkezinin olduğu Paris’e taşındım ve elde ettiğimiz başarı, Avrupa’da öne çıkmamızı sağladı. Temelde 4me, organizasyon içinde bağları güçlendirir ve bu network etkisi Avrupa’da hızla yayıldı. Bugün ise 270’i aşkın şirket var 4me üstünde. Odağımız bizi bu noktaya getirdi.