“Hobim’de biz aslında işimizi değil, ‘Hobi’mizi yapıyoruz”
1976 yılında Çukurova Holding tarafından grubun “Bilgi İşlem Merkezi” olarak kurulan Hobim, yaşadığı dönüşümle bugün bilgi ve belge işleme kuruluşlarından biri haline geldi. Faaliyet alanları içinde merkezi sistemlerle sunulan bilgisayar destekli sayısal basım ve zarflama, sürekli form baskısı, akıllı kart ve kazımalı kart üretimi gibi birçok hizmet barındırıyor. Şirketin Bayrampaşa ve Çorlu’daki tesislerini ziyaret ettik, operasyonun nasıl işlediğini yakından izledik.
40 bin metrekare kapalı alana zor sığıyor
Hobim Genel Müdürü Mehmet Kurtoğlu geçtiğimiz yıl 70 milyon TL ciro yaptıklarını söyledi ve “Aslında hedef 100 milyondu ama Arap baharı bizim işler için biraz sıkıntı oldu” dedi.
Yıllık iş hacminin yanı sıra, Hobim’in verdiği hizmetlere yönelik talep ve yeni hizmetlerin gerektiği makine yatırımları şirketi metrekare olarak büyümeye zorlamış. Bugün ulaştığı büyüklük ise 40 bin metrekare kapalı alana ancak sığıyor.
Hobim, ayda 25 milyon adet gönderi zarfı üretiyor. Bunlar arasında banka kredi kartı ekstreleri, cep telefonu faturaları ve diğer işler mevcut. Örneğin Turkcell’in her ay 9 milyon adet faturası burada basılıyor. Kurtoğlu’nun söylediğine göre e-fatura uygulamaları şimdilik kağıt üzerinde bir talep azalmasına sebep olmamış. Hatta artan talep nedeniyle kapasite artırımına gitmişler.
Dev arşivler burada tutuluyor
Çorlu’daki tesis, baskı ve doküman yönetimi hizmetleri haricinde şirketin fiziksel ve sayısal arşivleri tuttuğu bir alan olarak görev yapıyor. Örneğin Turkcell’in hat başvurularına dair 110 milyon adet dosya burada tutuluyor. Hobim sadece Turkcell’in değil, başka şirketlerin de arşivleme hizmetlerini yürütüyor. Bu işin büyümesiyle paralel olarak Çorlu’da gerçekleştirilen bina yatırımı son derece etkileyici. 15 metre yüksekliğinde yekpare bina içine yerleştirilen dev raflar, 135 bin plastik kasa içinde taşıyacağı dev arşivi sırtlanmak için gün sayıyor.
Arşiv sistemi, aynı zamanda çok ciddi bir arşiv yönetimini de gerektiriyor. İşi biten belgeyi kendi kutusu yerine yanlışlıkla başka bir kutuya koyarsanız, bir daha bulmanıza imkan yok. Neyse ki buradaki hiçbir şeyin sonsuza kadar yitip gitme şansı yok, çünkü her belgenin sayısal ortamda bir yedeği mevcut.
Tesiste gezerken kalın kartona baskı makineleri, yazar kasa fişi üretim bandı, kazımalı kart üretim bandı, broşür ve zarf baskısı gibi süreçleri de yakından izleme şansı bulduk. Tesis aynı zamanda 20 kişilik çağrı merkezi ekibi de barındırıyor. Turkcell İletişim Merkezi tarafından alınan abone formlarını ve belgeleri arşivleme işini de üstleniyor. Kurtoğlu, “Biz Hobim’de işimizi severek yapıyoruz. Bugün size Hobim’i değil, kendi hobimizi gösterdik” dedi.