Hollanda BT’de Türkiye’den yatırımcıları bekliyor
Avrupa ekonomisinin önemli ülkelerinden Hollanda, Türkiye bilişim sektörünün odağında olan ülkelerden biri olmadı bugüne kadar. Ama Hollanda Türk şirketleri için önemli fırsatlar sunabilecek potansiyeli olan bir ülke. Hollanda Dış Yatırım Ajansı Bölge Direktörü Deniz Mısır’dan hem Hollanda BT pazarı ile ilgili bilgiler aldık, hem de Türk şirketleri için doğabilecek fırsatları konuştuk.
Hollanda’da BT pazarının hacmi ve sektördeki büyüme oranları nedir?
Nanoteknoloji, biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında güçlü bir bilgi birikimine sahip olan Hollanda’nın bu alandaki 2009 pazar hacmi, 2008’e göre yüzde 1,1 büyüme göstererek 31,2 milyar avroya ulaştı. 32 bin bilgi ve iletişim teknolojileri şirketine ev sahipliği yapan Hollanda, bu konuda dünya beşincisi. Sektörün büyümesine 2010 yılında yine yüzde 1,1 oranıyla devam etmesi bekleniyor. Hollanda BT sektöründe şu an için 26 binin üzerinde şirket boy göstermekte. Hollanda BT sektörünün bir başka özelliği de yabancı sermayenin önemli rol oynadığı bir sektör olması. Özellikle yazılım ve donanım üretimi sektöründe Hollanda şirketleri yabancı yatırımcılara kıyasla azınlıktadır.
İstihdam anlamında Hollanda BT pazarı ile ilgili rakamlar var mı?
Hollanda nüfusunun yüzde 3,5’lik bölümü yani neredeyse 250 bin kişi BT sektöründe çalışıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bu rakam Türkiye’de 100 bin kişiyle yüzde
0,5 oranında. Hollanda, küresel bilişim sektöründe en fazla ihracat yapan beş ülkeden biri. Ayrıca Hollanda, yine küresel BT sektöründe altyapı gelişmişliği sıralamasında son beş yıla baktığımızda sürekli olarak ilk 5’te yer almakta.
Hollanda BT’nin hangi segmentlerde uzmanlık sahibi?
Hollanda’nın dünya çapında BT sektöründe uzmanlık sahibi olduğu bilişim alanları, bant internet bağlantısı, ağ, güvenlik, depolama ve PC oyun geliştirme sektörüdür.
Hollanda devletinin teknoloji şirketlerine karşı tutumu nasıl, destekler ne düzeyde?
Hollanda’da var olan güçlü elektronik bilişim altyapısına ilave Hollanda devlet politíkasinin 2003’ten itibaren sektörü desteklemek adına ciddi adımlar attığını söylemek mümkün. Bu çerçevede Hollanda bilişim sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlere belirli kolaylıklar tanınmaktadır. Sektör temsilcilerinin ve sendikaların Hollanda hükümetiyle hayata geçirdiği “Inovasyon platformu” isimli düşünce kuruluşu geçtiğimiz yıllarda bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlere önemli haklar kazanmasında rol oynadı. Bu kazanımlardan en önemlilerinden biri, Ar-Ge kapsamında üretilen yenilikçi ürünlerin vergilendirmesinde yüzde 5 oranında cüzi bir vergi oranı hayata geçirilmesi oldu.
“Türkiye, Hollanda BT pazarındaki gelişmeleri yakından takip etsin”
Türk şirketleri için Hollanda’daki fırsatlar nelerdir?
Geçtiğimiz yıllarda Hindistan’daki düşük kalite, yazılım devlerinin ilgisini Türkiye’ye çekti. Aynı şekilde Türk şirketlerinin proaktif bir şekilde bu ihtiyacı karşılama potansiyeli olduğu kesin. Bunun gerçekleşmesi Türk şirketlerinin Hollanda bilişim sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmesi ve Hollanda şirketlerinin Türkiye’deki insan kaynaklarına ulaşmasına gereksinim bırakmadan ürün ve hizmetlerini Hollanda pazarına sunabilmesine bağlı. Endüstriyel ve ekonomik kapasitesiyle Hollanda, bilgi ve iletişim teknolojilerini Avrupa’ya taşımak isteyen Türk yatırımcılar için gerek teknolojik gerek lojistik anlamda fırsatlar sunarken, cazip olanakları ile yatırımcılara iletişim ağları yaratıyor. Bu konuda, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu bünyesinde faaliyet gösteren NFIA Türkiye ofisi olarak Türk bilişim sektörüne gerekli desteği vermeye hazırız.
“Ülkede BT’de hangi alanlarda yatırıma ihtiyaç duyuluyor, hangi konularda eksiklikler var?
Hollanda’ya yapılan yeni yatırımların yüzde 70’ini bilgi ve iletişim teknolojileri oluştururken, Amsterdam barındırdığı iş dünyası, güçlü altyapısı ve uluslararası yönlendirmeleri ile Hollanda’nın bilgi ve iletişim teknolojileri merkezi haline geldi. Amsterdam’da bulunan şirketlerin yüzde 22’si bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Hollanda’da bulunan bilim ve teknoloji parkları ve uluslararası düzeyde hizmet veren yazılım şirketleri bölgenin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki uzmanlığının da en önemli göstergesi. Bu özellikler, Siemens, TCS, Cisco, Dell gibi farklı sektörlerden büyük uluslararası şirketlerin geçmiş yıllarda bilişim faaliyetlerini Hollanda’ya kaydırmalarına sebep oldu. Saydığım avantajların yanında Hollanda BT sektörünün belirli eksikleri de bulunuyor. Sektördeki problemlerin içinde en fazla göze çarpanı kuşkusuz sektörün gereksinimini sağlayacak sayıda bilişim uzmanının yetiştirilememesi. Bu durum Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde büyük şirketlerin bu ihtiyaçlarını dış kaynaklardan temin etme gereksinimini doğurdu.