Hollywood etkisi
2010 yılının en iyilerinden biri olan 3 Oscar ve 4 Altın Küre ödüllerini alan “The Social Network” adlı filmin ABD üniversitelerinde Eylül ayında başlayacak olan eğitim yılı için bilgisayar mühendisliğine kaydını yaptıranların sayısındaki artışta etkin olduğu görülüyor. Bu dala son zamanlarda artan ilgi gençlerin gelecekte filmin kahramanı ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg gibi olmak veya Facebook gibi devrim niteliğinde bir iş kurmayı hayal etmelerinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Her ne kadar teknoloji dünyasının bazı ünlüleri gibi Zuckerberg de bilgisayar mühendisliği dalından ve hatta kolejden mezun olmadıysa bile şimdi bu dalda gösterilen ilginin son on yılın en yüksek düzeyde olduğu gözleniyor. Uzmanların ortak görüşüne göre bu eğilimin nedenlerinden biri de Apple’ın CEO’su Steve Jobs’ın ürünlerini öğrencilerin her gün kullanmalarından ve Zuckerberg gibi girişimcileri beyaz perdeye yansıtan Hollywood’un onlar için bir esin kaynağı olmasından kaynaklanıyor. Facebook veye Google kullanan öğrenciler bunları yaratanların da bir zamanlar kendilerinden farklı olmadığını düşünüyorlar.
Bilgiişlem Araştırma Derneği’ne göre 2010 yılında ABD’de sayıları yükselmeye başlayan bilgisayar mühendisliği dalından mezun olanların bu yılki sayısı 11 bini geçiyor. ABD gibi bir ülkede bu sayının gene de bu denli düşük olmasında 2010 yılına dek öğrencilerin mezun olduktan sonra çok daha fazla para kazanacakları finans dalındaki eğitim programlarını tercih etmeleri neden sayılıyor.
Bilgisayar mühendisliğine duyulan ilginin bu yıl yeniden büyümesi ile Stanford, Washigton Üniversitesi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi
gibi öğrenim kurumları öğretim izlencelerini iPhone, Facebook
bağımlısı öğrenciler için daha da çekici yaparken bu dalda ismi pek geçmeyen ünlü Yale Üniversitesi gibi diğer üniversiteler bile programlarını bu tür öğrenciler için değiştirmeye başladılar. ABD’nin en pahalı üniversitelerinden olan ve “Ivy League” olarak tanınan Harvard, Cornell, Yale, Princeton, Dartmouth, Penn State, Kolombiya ve Brown üniversitelerinin mühendislik okulu dekanları da yeni öğretim yılı için okullarını pazarlamaya yönelik yoğun bir faaliyet içindeler. Bu üniversitelerin yeni öğretim yılı için düzenledikleri ders programları teoriye dayalı rutin bilgisayar mühendisliği dışında bu daldaki yeni teknolojilerin finans dünyası ile robot mühendisliğindeki uygulamaları kapsayan değişik konuları içeriyor. Öte yandan öğrencilerin seçtikleri yapay zekâ gibi özel dallarda ders verecek öğretim üyelerinin gittikçe azalması da üniversiteler için ciddi bir sorun yaratmaya başladı.
Stanford’da 2008 yılından bu yana bilgisayar mühendisliğine kayıt yaptıranların sayısı iki kat artarken Washington üniversitesinde rekor düzeyde 1700’ü geçti. Harvard üniversitesinde ise aynı daldaki gelişme son beş yılda dört katı geçti. Amerikan televizyonlarında geçmişte yer alan doktorlar ve avukatlar ile ilgili diziler bu mesleklere ilgiyi artırırken şimdi bilgisayar dünyası ile ilgili Hollywood yapımlı film ve televizyon dizilerinin de aynı eğilimin daha da yükselmesine neden olacağı bekleniyor.