Hologram mankenler
Lüks giyim markası Burberry, Pekin’de açtığı yeni ve prestijli mağazasının tanıtımı için yaptığı defilede 6 gerçek modelle birlikte, bir çok hologram manken kullandı. Podyumda, “fizik olarak” var olmayan, sadece hologram olarak oraya yansıtılan mankenler.. Bu sihirbazlık sayesinde defilede öyle anlar oldu ki, birbirinin yanından geçen bu mankenler, bir sayısal efektle, kar tanelerine dönüştüler. Yürürken giysi değiştirmiş oldular. Aynı mankenden yanyana, ama farklı giysili kopyaları dizildi.
Beijing Televizyon Merkezi’ndeki defilede moda tasarımı ve bilişim, olabilecek en şiirsel ve bir o kadar da fütüristik teknolojiyle bir araya geldi.
Ancak videosu görülünce anlaşılacak bu durumu, sözle anlatmaya çalışmak buraya kadar.
Defilesinde hologram manken kullanmayı, 2006’da Alexander McQueen akıl etmişti. 2010 yılı Şubat ayında intihar eden McQueen’in “ilham perisi” İngiliz manken Kate Moss’du. Bir defilesinde Moss, peri kızı gibi uçuşan, “öte âlemden” gelme vücut dili ve yüz ifadesiyle hologram olarak podyumun ortasında salınmıştı. Hologramın, bir tür enstalasyon gibi kullanılması ilk için adımdı bu.
Daha sonra, genç tasarımlarıyla tanınan Diesel de bir defilesinde hologram kullandı. Podyumda yürüyen mankenleri tasarım canavar figürleri izlemişti. O zamana kadar görülmemiş etkideki
bu görsel şölen, izleyicileri şoke ettiği kadar, bir o
kadar da yaratıcı ve yenilikçiydi.
Modanın görsel ve plastik bir sanat eseri olarak tanımlanabileceğini gösteren öncül (avant-garde) modacılar, hologramdan daha sık yararlanmaya başlıyorlar.