HP, kuantum bilgisayar hack’lerine karşı ürün yazılımını koruyan dünyanın ilk iş bilgisayarlarını piyasaya sürüyor
Asimetrik kriptografiyi kırabilen kuantum bilgisayarların potansiyel olarak ortaya çıkması tüm dijital dünyayı riske atıyor ve gerçekleşme olasılığı her geçen gün daha da artıyor. Bu nedenle 2024 Yıllık İş Ortağı Konferansında HP, kuantum bilgisayar saldırılarına karşı ürün yazılımını koruyan dünyanın ilk iş bilgisayarlarını duyurdu.
HP, belirli bilgisayarlarda yerleşik olarak bulunan yükseltilmiş Uç Nokta Güvenlik Denetleyicisi (ESC) çipi ile müşterilerine hassas ve düzenlenmiş verilerin yönetilebilirliğini ve korunmasını sağlayan en gelişmiş güvenliği sunabiliyor. Kuantum bilgisayar saldırıları her yıl biraz daha yaklaşırken bu korumanın giderek daha önemli hale geleceği anlaşılıyor.
Kuantum bilgisayar ve kriptografik bilmecesi
Araştırmalar, uzmanların yüzde 27’sinin 2033 yılına kadar kriptografik olarak uygun bir kuantum bilgisayarının (CRQC) ortaya çıkma olasılığının yüzde 50 olduğunu düşündüğünü gösteriyor. O gün geldiğinde, aygıt yazılımı ve yazılım üzerindeki mevcut dijital imzaların güvenliği söz konusu olacak ve dijital güven ortadan kalkacak. (Kriptografiye yönelik Kuantum tehdidini öngörmek hakkında daha fazlası buradan okunabilir).
Ne var ki tüm dijital dünyamızı yeni bir kriptografik standarda geçirmek çok büyük bir girişim. Şu da var ki, yazılım güncellenebilirken, donanım güncellenemiyor. Buna bilgisayar yazılımlarını koruyan bazı kriptografiler de dahil. Kriptografik korumalar olmadan hiçbir cihaz güvende olmayacaktır çünkü saldırganlar altta yatan aygıt yazılımına erişebiliyor ve değiştirebiliyor ve tam kontrol elde edebiliyor.
Bu tehditlerin önüne geçme çabalarında ivmenin arttığı görülüyor. Örneğin, Hollanda hükümetinin Kuantum Sonrası Kriptografi (PQC) geçiş el kitabındaki rehberliği, Kritik Altyapı Sağlayıcılarını PQC’ye geçiş üzerinde çalışmaya başlamak için daha fazla bekleyemeyecek acil uygulayıcılar olarak tanımlıyor.
ABD’de ise hükümet, ürün yazılımı imzalama için kuantuma dirençli kriptografik algoritmalara geçişle ilgili özel tavsiyelerde bulunarak kuantuma dirençli kriptografinin 2025’ten itibaren kullanılmasını ve hassas sistemler için 2030’dan itibaren zorunlu hale getirilmesini önerdi.
Filonuzu geleceğe hazırlayın
Kuantum bilgisayar saldırılarına karşı çip düzeyinde koruma sağlayan HP, bugün 5. nesil ESC çipiyle donanım ve ürün yazılımı güvenliğinde yeni bir standart belirliyor. ESC, çipi işlemci ve işletim sisteminden izole ederek veri ihlalleri riskini azaltan ve kesinti sürelerini önleyerek üretkenliği artıran bir donanım platformu sağlıyor.
Kişisel bilgisayarların tipik yenileme döngüleri artık her 3 ila 5 yılda bir yapıldığından ve sürdürülebilirliği artırmak için donanımın ömrünü uzatmaya yönelik daha geniş bir eğilim olduğundan, kuantum sonrası kriptografiye geçişin şimdi başlaması gerekiyor. HP’nin 2024 ESC yükseltmesiyle, Kuantuma Dayanıklı Kriptografi ile PC ürün yazılımı bütünlüğünü koruyacak donanım hazır olacak ve gelecekte PC’lerde kriptografinin yazılım uygulamalarına yapılacak yükseltmelerden önce güvenli bir temel sağlayacak.
HP, PC ürün yazılımı bütünlüğü için bu yeni korumayı sunarken, müşterilerin bilgi sistemlerinin diğer tüm yönlerini kuantuma dirençli kriptografiye nasıl ve ne zaman geçirmeye başlayacaklarını değerlendirmeye başlamalarını öneriyor. HP, planlamaya başlamak için üç adım öneriyor:
- En yüksek öncelikli kullanım durumlarınızı belirleyin.
- Kullandığınız ürün ve çözümlerde kuantuma dirençli korumalara geçiş için satıcı planlarını anlamak için teknoloji sağlayıcılarınızla konuşun.
- İhtiyacınız olan zaman ölçeğinde kuantum tehdidine karşı koruma sağlamak için bir planınız olduğundan emin olun.