HP ile sanallaşan bütünleşik depolama sistemleri
HP, Barcelona’da düzenlediği basın toplantısında, depolama stratejisinde yaşadığı değişiklikleri ve vizyonunun detaylarını paylaştı.HP’nin 2010 yılından bu yana depolama stratejisinde yaşadığı değişiklikleri Swisscom gibi müşteri örnekleriyle desteklediği basın toplantısında anlattı. Son yıllarda internetin etkileriyle dünyada yaşanan pek çok gelişme ve değişimin sanallaştırmayı ortaya çıkarttığını, önümüzdeki yıllarda da depolamanın yüzde 80’inin sanallaştırılacağını belirten HP Depolama’dan Pazarlama, Strateji & Operasyon Başkan Yardımcısı Tom Joyce, 2010’da HP’yi depolama sisteminde köklü değişiklikler yapmaya iten nedenleri ise şöyle anlattı: “10 sene önce depolama sistemlerinde gelecek 5 yılda neler olabileceğini, hangi uygulamaları kullanabileceğimizi biliyorduk ama artık teknoloji çok hızlı ilerlediğinden yarın ne olacağını tam anlamıyla öngöremiyoruz. Örneğin 2 sene önce tabletler yoktu ama artık var. Dolayısıyla BT’nin uyum sağlaması gereken uygulama ve ürünler sürekli değişiyor. HP olarak, 2 sene önce depolama sistemlerinde dünyada dördüncü sıradayken yeni teknolojiler geliştirerek depolama sistemlerinde ilk sıraya yerleşmeliyiz dedik ve bütünleşik depolama çözümlerindeki tam görev paylaşımlı federe depolama teknolojisi üzerine bir depolama stratejisi geliştirdik.”
Federe depolama sistemi 2,5 kat daha hızlı
Joyce’un belirttiğine göre, HP’nin depolama stratejisi 3PAR Depolama Sistemleri, StoreOnce Backup Yedekleme Çözümleri üzerine kurulu. Veri merkezlerini basitleştiren federe depolama teknolojileri kapsamında HP LeftHand Storage gibi sürekli geliştirilen gereksiz cihaz kullanımını engelleyen yazılımlar kullandıklarına dikkat çeken Joyce, depolama sistemlerinin temeliyle ilgili şu detayları paylaştı: “HP 3PAR ve BladeSystem’a dayanan depolama birimi ile direkt sanal bağlantı kurabilmenizi sağlayan bir ağ bağlantı sistemi oluşturduk. Bu sistem eski sistemlere (EMC) göre, daha basit bir yapıya sahip, yüzde 86 daha az bileşenden oluşuyor ve 2,5 kat daha hızlı çalışıyor. HP Sanal Ağ Doğrudan Fiber Bağlantısı, sunucu ve depolama birimlerinin bağlanılabilirliğini artırarak karmaşık çok katmanlı depolama alanlarına (SAN’ler) duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.”
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürü Chris Johnson, eski tip depolama sistemlerinin (EMC) sanallaşan yeni dünya için tasarlanmadığını belirtti ve ekledi: “HP olarak depolama sistemleri ve sanal uygulamalar arasında bağ kurmak için teknolojiler geliştiriyoruz. Sanallaştırdığımız depolama sistemlerinin hem kullanımı kolay hem de bu sistemler maliyetleri yüzde 20, enerji tüketimini ise yüzde 60 azaltıyor.”
Eski tip dönen diskler yerine flash teknolojisi ile çalışan SSD
Toplantıda öne çıkan gelişmelerden biri de Solid State Storage (SSD). HP’nin bütünleşik depolama sisteminde 20 sene önce tasarlanan eski tip depolama sistemlerinde kullanılan Hard Disk Drive (HDD) yerine kullanılan Solid State Drive (SSD) büyük önem taşıyor. Joyce, “Dönen disk yerine flash hafıza teknolojisinin kullanıldığı bu sistem sayesinde maliyetlerin düştüğünün ve hafızadan daha yüksek verim alındığının altını çizdi ve ekledi “Flash teknolojisini sadece depolamada değil sunucularda da kullanıyoruz. Solid State teknolojisi gittikçe gelişiyor ve 3-4 sene içinde NVM (nonvolatile memory-kalıcı/silenemeyen hafıza) teknolojisini kullanmayı planlıyoruz. HP laboratuvarlarında bunun için çalışıyor ve yatırımlar yapıyor.”
HP Sanal Birim Başkan Yardımcısı Bill Phibin, 3-4 sene içinde yaşanabilecek gelişmelerle ilgili şu detayları paylaştı: “NVM teknolojisi kullanılmaya başlandığında SSD bu teknolojiyi destekleyecek. Yani yeni ürünler çıktıkça bunlar eskiyle bütünleştirilebilir yapıya sahip olacak, sadece güncelleme yaparak yeni teknolojiyi kullanmak mümkün olacak.”
StorageOnce Backup Yedekleme Çözümleri ile saatte 100 TB veri kurtarma olanağı
Veri depolama sistemlerinde en önemli sorunlardan biri de verilerin yedeklenmesi (backup). Şirketlerin artık sadece veriyi depolamak istemediğini, ortaya çıkan büyük veriyi analiz edebilecekleri ve verimli bir şekilde kullanabilecekleri bir depolama sistemi istediklerini belirten Joyce, “HP StorageOnce Backup Yedekleme Çözümleri, eski tip depolama sistemlerine göre 3 kat daha hızlı veri depolama özelliği ve 5 kat daha hızlı veri kurtarma özelliğine sahip. Tek sistemde saatte 100 terabayt yedekleme ve saatte 40 terabayt veri kurtarma performansı gösteriyor. Böylelikle kapasite ihtiyacı ve bant genişliği maliyetleri azalıyor. Gereksiz veri tekrarları engellenerek hafıza daha etkin kullanılıyor” diye devam etti.
Depolama sistemlerinde olması gereken en önemli özelliği sorduğumuz HP Depolama Başkan Yardımcısı ve CTO’su Milan Shetti, “Maliyet ve kullanım kolaylığı, alan bu üçü de aynı ölçüde önemli. Bütün bunların yanı sıra veri yedekleme ve kurtarma hızı da oldukça büyük önem taşıyor” cevabını verdi.