HP yazılıma doğru yelken açtı
HP, Software Universe Barselona 2010’da yazılım odağını gösterdi. _x000D_
HP 2010 mâli yılı sonuçlarını açıkladığında karşımıza beklenenden farklı bir tablo gelmedi. 126 milyar dolarlık gelirin yanında EDS, 3Com, 3PAR, Stratavia gibi önemli şirketler “kısa yılın kârı” olarak şirketin bünyesine katıldı. HP’de geride bırakmaya başladığımız yılda değişense CEO koltuğunun Mark Hurd’den Leo Apotheker’a geçmesi oldu. Bu değişim aslında HP’nin önümüzdeki dönem stratejileri açısından önemli bir gösterge oldu. Eski SAP çalışanı bir CEO ile kurumsal iş çözümleri alanı göze kestirildi.
HP bu öngörüyle gelirlerinin sadece yüzde 3’ünü oluşturan yazılım alanına yatırımını artırmayı hedefliyor. Bu sayede donanımıyla tanınan şirket, yazılım konusundaki kabiliyetlerini gösterme şansı bulabilir.
Software Universe Barselona 2010 etkinliği HP’nin yöneldiği ve önem verdiği alanın yazılım olduğunu gösterdi. Etkinlikte “Her An Aktif Kurumlar” bakış açısı önem kazanırken, yazılım ve hizmet geliştirme çözümü Application Lifecyle Management (ALM) 11 tanıtıldı. Gelişen teknolojide güvenliği sağlamanın zorluğu ve getirdiği yükten de bahsedilen toplantıda, ALM 11 ile tüm iş geliştirme ihtiyaçlarının karşılandığı belirtildi.
Eski ve yeni donanımlarının birlikte kullanıldığı karma veri merkezlerinde düşük maliyetli etkili yazılımlar ve hizmetler geliştirmek amacıyla tüm sistemlerle uyumlu tasarlanan yeni birleşik sistem, şirketleri otomasyonla buluşturmayı amaçlıyor. Toplantıda aktarılan verilere göre, şirketlerin yaklaşık yüzde 80’i henüz otomasyona geçmediği için büyük hata riski ve zaman kaybıyla karşılaşıyor. Kritik uygulama özelliklerinin gereksinimler, testler ve hatalar bazında kolayca tespit edilmesi, yeniden kullanılması ve paylaşılmasıyla geliştirme maliyetleri azalıyor ve kısa sürede teslim edilebiliyor. ALM 11’de en dikkat çekici özelliklerden biri de mobil yönetimin sisteme dahil edilmiş olması. iPad üzerinden gösterilen platformda uzaktan da iş geliştirme ortamına müdahale edilebiliyor. Ocak ayında AppStore’da uygulamasıyla da karşılaşacağımızı öğrendiğimiz çözüm, iş geliştirme sürecine her yerden müdahale edilebilmesi avantajını kazandırıyor.
“Ayırdığımız kaynaklara bakıldığında yazılıma verdiğimiz önem ortaya çıkıyor“
Toplantıda, yeni iş geliştirme çözümü, basit ve hızlı yapısıyla uygulama hatalarını endüstri ortalamasına göre yüzde 80 oranında azaltabildiği açıklandı. HP Yazılım EMEA Satış Direktörü Jorgen Krog Kaufmann yeni çözümleriyle ilgili,“Tüm çözümlerin bir arada yer aldığı bütünleştirilmiş genel bir iş geliştirme aracı sunuyoruz. Elde edilen tüm bilgilerin aynı yerde anlamlandırılması, gelişmelerin nasıl gerçekleştiği, ileride neler yapılabileceğinin anlaşılmasını sağlıyor” dedi. HP’nin donanım konusunda dünya çapında tanındığı ancak yazılımda aynı oranda bilinmediğinden bahsettiğimiz Kaufmann, bu durumun değişeceğini, EDS’yi satın alarak yaptıkları yatırımın da bunu gösterdiğini belirtti. Türkiye ile ilgili HP’nin yatırım fikirlerini aldığımız Kaufmann, “Türkiye gelişen bir piyasa ve yatırımlar gelişen piyasalara yapılır. Bu nedenle Türkiye’ye yapılacak yatırım da sürpriz olmayacaktır” dedi.