‘Huawei Türkiye Ankara Ar-Ge Merkezi’, yapay zekâ ve yeni nesil kablosuz iletişim sistemlerine odaklanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 30 Aralık tarihinde ‘Huawei Türkiye Ankara Ar-Ge Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Varank, diğer küresel markaları da ülkemizde daha fazla faaliyet göstermeye davet etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay ve lisanslama süreçleri tamamlanan yeni Ar-Ge Merkezi, ilk etapta 50 mühendis ve araştırmacıyla yola çıktı. 2023’te bu sayının 150’ye çıkarılmasının hedefleniyor. ‘Huawei Türkiye Ankara Ar-Ge Merkezi’, ağırlıklı olarak yapay zekâ projeleri ve yeni nesil kablosuz iletişim sistemlerine odaklanacak. Bakan Varank, Huawei’nin uzun süredir Türkiye’de faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi olarak Ar-Ge ve üretim çalışmaları gerçekleştirdiğini belirterek kısa süre önce bakanlık tarafından tescillenen merkezle bu zincire bir yenisinin eklendiğini dile getirdi. Varank, Türkiye’de katma değerli üretimin gelişmesini istediklerini ve bunun yolunun Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini kaydederek şunları aktardı: “Küresel markaların ülkemizde teknoloji geliştirmesi bizler için önemli ve değerli. Huawei, ülkemizdeki Ar-Ge mühendisleriyle buna büyük katkı sağlıyor. Huawei’in bulut bilişim, yenilenebilir enerji, inverter ve yapay zekayâ yönelik üretim ve yatırımları, daha rekabetçi bir sektöre katkı sağlayacak. Bu vesileyle diğer küresel markaları da ülkemizde daha fazla faaliyet göstermeye davet ediyoruz. Huawei’ye Türkiye’deki yatırımları ve ileriki dönemde yapacakları yenilenebilir enerji özelindeki çalışmalar için teşekkür ediyorum.”
İzmir’de de Ar-Ge merkezi kurulacak
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Hüseyin Hai de 12 yılı aşkın süredir devam eden yatırımlarının ardından, bugün Türkiye’de ikinci Ar-Ge merkezini açmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Hai, “Ar-Ge merkezimiz kuruluşundan bu yana, Türkiye bilişim ekosistemine 6 binden fazla yeni yetenek kazandırdı. 2023 hedeflerini de göz önünde bulundurarak bu yıl Ar-Ge yapılanmamıza; bulut bilişim ekibi, Dijital Güç İş Grubu’nu destekleyen yeşil enerji ekibi, SaaS (yazılım hizmetleri) ve PaaS (platform hizmetleri) ekiplerini dahil ettik. Önümüzdeki yıl, ülkemizin yerel bilişim ekosistemine daha fazla hizmet vermek amacıyla, İzmir’de de bir Ar-Ge merkezi açmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Açılışa; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da katıldı.