Hürkuş sertifikasyonu için imzalar atıldı
Tamamen yerli kaynaklarla tasarlanan Hürkuş projesinin uçak sertifikasyonu imza töreni Ulaştırma Bakanlığı’nda yapıldı. Tamamen yerli kaynaklarla tasarlanan ve TAI tarafından hayata geçirilecek Hürkuş projesinin uçak sertifikasyonu imza töreni Ulaştırma Bakanlığı’nda yapıldı. 18 Ekim’de gerçekleştirilen törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldı. Protokolle birlikte Hürkuş sertifikasyon çalışmalarıyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından uzman desteği sağlanması hedefleniyor.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka arasında imzalanan protokolde, STM Genel Müdürü Recep Barut ve TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve yetkililer de hazır bulundu.
Bu protokole göre, Hürkuş Projesi kapsamında SHGM’nün Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) ile gerçekleştireceği sertifikasyon çalışmalarında ihtiyaç duyduğu teknik uzman desteği, SSM kanalıyla STM uzmanları tarafından sağlanacak.
Türkiye kendi uçağını 2023’e kadar yapacak
İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin kendi uçağını yapma girişiminin yeni olmadığını belirterek Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan ve 1930’lu yılların sonunda doruğa erişen uçak üretim projesinin o dönemde yaşanan bazı talihsizlikler nedeniyle kesintiye uğradığını hatırlattı.
Yıldırım, o tarihlerde Türkiye’nin havacılıkta henüz emekleyen birçok ülkenin önüne geçmişken bu hızını devam ettiremediğini ifade etti. Yıldırım, Hürkuş projesiyle, geçmişin kayıp yıllarını telafi edecek bir projeyi başlattıklarını söyledi.
Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hürkuş adı verilen, Vecihi Hürkuş anısına Türk sivil havacılığının kendi özgün uçağını geliştirmeye yönelik ilk adımı olacak bu eğitim uçağının sertifikalandırılması, test edilmesi ve onayının verilmesi, Türk Sivil Havacılığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı birlikte yapacak. Türk Sivil Havacılığı, dahil olduğu EASA sistemi içerisinde bu yetkiye sahip. Bu noktada EASA’dan alınan desteğe devam edilecek. Ancak asıl önemlisi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TAİ marifetiyle de teknik imkan ve kabiliyetleriyle eksik uzman ihtiyacını buradan karşılayacak ve böylece kendi özgün uçağımızın yapımına ve bunun belgelendirilmesine yönelik çok önemli bir projeyi başlatmış oluyoruz.”
Üretimin ilk adımı sertifikasyon
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise yaptığı konuşmada havacılıkla ilgili Türkiye’nin “İstikbal Göklerdedir” ve “Kendi uçağını kendin yap” sloganlarının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin gelmiş olduğu aşamayı göstermesi açısından bu sözleşmenin önemine işaret eden Yılmaz, “Uçak üretiyorsun ki bunun sertifikalandırılması ortaya çıkıyor. Demek ki uçak üretmeye başlamışız. Bunun sertifikasyonu, yani uluslararası uçabilir niteliklere sahip olduğunu gösterebilir şekilde belgelenmesi lazım” diye sözlerini bitirdi.