Hyperloop isteyenler sırada
Elon Musk’ın San Fransisco – Los Angeles arasında 615 km uzunluğunda hyperloop ulaşım sistemi için Nevada Çölü’ndeki Ar-Ge sürüyor. Hyperloop, vakumlu bir boru içinde, bin km hıza erişecek bir kapsülle yolcu taşıma projesi. Proje gerçekleşecek mi belirsiz, ama “biz de isteriz” diyenler aniden artıverdi. Dubai hemen sıraya girdi.
Viyana – Slovakya başkenti Bratislava – Budapeşte’yi 280 km birleştirecek bir hyperloop fikri ortaya atımıştı. Kimse bunu ciddiye almazken, aniden Bratislava ile Çekya’nın Brno kenti arasında bir hyperloop için fizibilite çalışmasına başlanacağı açıklandı.
Bratislava gibi 19’uncu yüzyıl film seti gibi küçük bir şehirle, Brno gibi “kelalaka” bir başka şehri 130 km hyperloop’la bağlamak? Neden daha uzaktaki Prag değil de Brno? Prag ne de olsa, Çekya’nın başkenti, memleketin en cazip turizm şehri: Mozart “oradan da” geçmiş, şehir Mozart’ı “manevi evladı” sayıyor v.s.?
Efendim, Brno mühim bir demiryolu kavşağı olduğu içinmiş!.. Bu arada, sanki hyperloop bir yerlerde kurulmuş da, işlemeye başlamış da, “dünyanın” geri kalan yerlerine de bu sistem gerekirmiş gibi bir de Dünya Hyperloop Haritası çıktı ortaya. Aslında bu, 2003’te Mark Ovenden’in tasarladığı “Transit Maps of the World” adlı kitabında yayınladığı sanal bir dünya metro planı. Ama hyperloop için de (?) kullanılabilir: Buna göre, İstanbul’dan hyperloop’a binersek, 4 durak sonra Şanghay’dayız. Ama İstanbul – Bursa – Ankara – İzmir yolu bir tuhaf. Bursa batıda, Ankara doğuda, İzmir batıda. Hyperloop galiba dümdüz gitmek zorunda. Sapma olmamalı. Neyse, haritadaki bu pürüzler (!) hyperloop inşallah hele denizlere falan da bir yapılsın, halledilir. Seyahat planınız için: https://www.inverse.com/article/26459-hyperloop-one-map-global-underground-system