i-Dönüşüm masaya yatırıldı
Bilişim Zirvesi’14 kapsamında Kategori Mağazacılığı Derneği tarafından düzenlenen ‘Perakende BT Roundtable ve Sempozyumları’, perakende sektörünün uzmanlarını bir araya getirdi.
Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Sempozyum’un açılışında yaptığı açılış konuşmasında her sektörde olduğu gibi perakende sektöründe de bilişim yatırımlarının artığına dikkat çekerken, bilişim uzmanı istihdamının artacağına işaret etti. Özpamukçu perakende sektöründeki yeni eğilimleri değerlendirirken şunları ifade etti:
“Dünyada perakende sektörünün büyük bir değişim yaşandığı bir dönemde bilişimi ele alıyor olmamızı çok önemli buluyorum. Perakendenin temel eğilimleri müşteriye ulaşabilirlik artışı ile paralel olarak bilgi teknolojileri çözümleriyle büyük bir değişim içinde; omni-channel, mobilite, e-ticaret, büyük veri, bulut bilişim kullandığımız yeni jargonlar sektöre girmiş oldu. Ülkemiz dünyada bulunduğu ekonomik gelişmişlik düzeyinin çok ötesinde e-ticaret potansiyelini bir süredir ifade ediyor. İlk 20 ülke içinde 11. sırada olan 10 Milyon e-ticaret müşterisi, 10. sırada olan sosyal medya kullanımı, ikinci sırada olan kredi kartı kullanımı ile 2023 yılında 25 milyona ulaşması beklenen e-ticaret müşterisi olacak. Dünyada perakende şirketlerin yüzde 88’i omni-channel üzerinde çalışmalar sürdüyor, müşterilerin yüzde 75’i çevrimiçi ve çevrimdışı dünyanın birleştiği çözümleri arıyor.”
“Bilişim teknolojileri KMD sektörünün dinamiklerini değiştiriyor”
Türkiye’de mobil platformlardan etkilenerek yapılan ticaret 1,7 Milyar TL boyutuna ulaşırken, mobil cihazların alışverişte kullanımı oranının yüzde 22’lerden üç yıl içerisinde yüzde 50’lere ulaşması bekleniyor. İki gün süren etkinliğin ilk gününde perakende sektöründeki e-devlet uygulamaları masaya yatırılırken, ikinci gününde sektör yetkilileri tarafından Mega Trendler ve Teknolojik İlerleme, Dijitalleşme ve Toplam Perakende, Dünya ve Türkiye’de e-Ticaret başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da katılımıyla gerçekleşen panellerde yeni nesil ödeme sistemleri, e-fatura, e-defter, vergideki e-dönüşüm ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ve teknolojideki gelişmelerin perakende sektörüne olan etkileri tartışıldı.
Sempozyum’un Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Engin Uysal, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Veli Doğanay, İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nden Adem Başar, İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nden Hakan Çalış, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Demet Kabasakal, PwC Kıdemli Müdür- Vergi Hizmetleri’den Cem Aracı birer konuşma gerçekleştirdi. Toplantıda; perakende sektörü temsilcileri ve çözüm ortağı firmalar ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar; i-Dönüşüm (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter) projeleri ve e-Ticaret konuları ele alındı.
“e-fatura ile aylık 10 milyon TL’lik maliyetten kurtuluyoruz”
e-Fatura’nın ilk etapta oldukça eleştiri aldığı fakat geçiş sürecinin ardından faturalama süreçlerinde beklenenin üzerinde talep gördüğünü belirten Gelir İdaresi Başkanlığı e-Defter ve Belge Yönetimi Şube Müdürü Engin Uysal, aylık ortalama 10 milyon e-fatura kesildiğini belirtti. “Bir faturanın ortalama maliyetini 1 TL olduğunu düşünürsek ayda 10 milyon adet e-fatura ile Türkiye, 10 milyon TL’lik maliyetten kurtuluyor. Kesilen 10 milyon adet faturanın ekonomik büyüklüğü ise 100 milyar TL’nin üzerinde” şeklinde konuşan Uysal, e-faturaların iadeli taahhütlü olarak gönderildiğini ve faturanın gönderiminin ardından faturanın teslim edilip edilmeğini tespit etmenin saniyeler sürdüğünü ifade etti.
PricewaterhouseCoopers Denetim Hizmetleri Ülke Lideri Adnan Akan ve Perakende ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Denetim Lideri Gökhan Yüksel ise etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirdikleri sunumda Dünyadaki Mega Trendler başlığı altında, dijitalleşme ve teknolojik ilerlemenin perakende sektörüne olan etkilerini paylaştılar. Dünyadaki beş mega trendi; Demografik Değişim, Global Ekonomik Güçteki Değişim, Hızlanan Şehirleşme, İklim Değişimi ve Sınırlı Kaynaklar ve Teknolojik İlerleme olduğu belirtilen sunumda, teknolojideki gelişmelerin önümüzdeki beş yıl içinde iş modellerini tamamen değiştireceği vurgulandı.