IBM: Bulut hızla yaygınlaşıyor ama hala beklenilen seviyelere çıkamadı
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu da bulut bilişimin, kuruluşların bilgi ve hizmet sunma şekillerinde bir devrim yarattığı görüşünde. Uslu’ya göre, bulut ortamları kullanarak teknoloji uygulamalarını hızlandırmak, BT ve enerji maliyetlerini düşürmek, hizmetleri iyileştirmek ve yeni özellikler devreye almak mümkün oluyor. Türkiye’de bulut bilişimin maliyet ve esneklik özellikleri nedeniyle her ölçekteki şirketler tarafından ilgi görüyor ve Türkiye’de bulut bilişim çözümleri şirketler tarafından tercih edilmeye başlandı.
Ülke çapında bir politika belirlenmeli
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, öncelikle bulut bilişim konusunda ülke çapında ulusal politika belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için yerli ve yabancı üreticileri de içine alacak şekilde geniş çaplı bir bulut bilişim konferansı yapılması gerektiğini belirten Uslu, bu gibi organizasyonlara devletin öncülük etmesi gerektiğini söyledi. Kıvanç Uslu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu hem bulut bilişimin doğru, etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasının hem de bulut bilişim konusunda yeni üreticiler çıkmasının yolunu açacaktır. Bu konuda çok ilerlemiş olan Çin’i örnek alabiliriz. Çin 2008’de başladığı bu bulut bilişim yolculuğunda ülkenin ihtiyaçlarına, coğrafi yapısına ve ekonomik durumuna göre politikasını belirlemiş ve uygulamaya koymuştur.”
Yetişmiş eleman sıkıntısının çözümü: Üniversite ve sektör işbirliği
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu da yaptıkları çalışmalarla ilgili şu detayları paylaştı:
“Hem bulut bilişim hem de büyük veri konusunda ülkemizdeki yetişmiş eleman sıkıntısının çözümü bu işi dünyanın başka yerlerinde daha önceden başarıyla yapmış IBM gibi şirketlerden yeni projelerle veya akademik işbirliği programı çerçevesinde beceri transferleri yapmaktır. Dünyada IBM’in 13 bulut bilişim laboratuvarı bulunuyor ve bu laboratuvarlar, kavram çalışması, bulut geliştirme ve pilot çalışmaları yapıyor. IBM, bulut bazlı projelerde gerekli konu uzmanlarıyla ihtiyaç duyulan bilgi ve becerileri yer aldıkları projelerdeki kurumlara aktarıyor. Bunun yanı sıra IBM Üniversite İlişkileri Ekibi, sektörün ihtiyacı olduğu konularda üniversitelerle sürekli iletişim içindedir ve IBM Akademik İşbirliği programı çerçevesinde üniversitelerde ortak program geliştirme, değerlendirme ve gerektiğinde ders desteği sunmaktadır.”
Artan veri okyanusunda kaybolmamak için can simidi: Büyük veri
Türkiye’de belirli kurum ve kuruluşların büyük veri yönetimi çözümlerine yönelmeye başladığını kaydeden IBM Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, “Bu talepleri analiz ettiğimizde görüyoruz ki Türkiye’de büyük veriler için ihtiyaç duyulan çözümler dünya genelindeki diğer şirketlerden çok da farklı değil. Büyük verilerle başa çıkmak için kullanılan iş analitiği ve iş zekâsı uygulamalarından en çok faydalanan bazı sektörler perakende, sağlık, telekom, sigorta, kamu ve bankacılık şeklinde sıralanıyor. Şirketler ellerine geçen verileri doğru yeteneklerle eşleştirerek ve analiz ederek performanslarını risk, müşteri hizmetleri ve operasyonel verimlilik alanlarında daha iyi hale getirebiliyorlar” dedi.