IBM hem üniversitelerle hem de sektörle proje geliştirmeye devam ediyor
IBM Küresel Girişimcilik Programı SmartCamp ile “Yazılım Akademisi” ile genç kuşaklara ulaşmaya devam ediyor.2010 yılından beri IBM tarafından düzenlenen Küresel Girişimcilik Programı
SmartCamp, akıllı dünya görüşüyle çözümler geliştiren ve en fazla 5 yaşında olan yenilikçi şirketlerin dışarı açılmaları için büyük bir olanak. Sadece 9 ülkede gerçekleştirilen özel bir program olan SmartCamp’de seçilen şirketler IBM’den mentorluk ve danışmanlık hizmeti alabiliyor; birinci olurlarsa yurtdışına açılıp IBM’in küresel kampına da katılma olanağı elde ediyor.
“Akıllı dünya görüşüne sahip şirketlerle birlikte
iş geliştirmek istiyoruz”
IBM Genel Müdür Yardımcısı Jale Akyel, SmartCamp 2012 ile ilgili şu detayları paylaştı: “IBM, akıllı dünya çözümlerine uygun olan 0-5 yaş arasındaki şirketlerden oluşan yeni nesil girişimcilerle birlikte çalışmak ve onlara çeşitli olanaklar sağlamak gibi bir hedef koydu. Genç şirketlerin özellikle pazara giriş modeli yaratma konusunda danışmanlığa ihtiyaçları oluyor ve ürün geliştirme döneminin maliyeti çok fazla oluyor. Bu aşamada şirketlere destek olmak için hazırlanan SmartCamp’e katılan şirketler IBM’in bütün yazılım ürünlerini kullanabiliyor ve uzaktan bağlanarak donanım platformunda ürünlerini geliştirebiliyorlar.”
Akyel’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin ikinci kez katılacağı SmartCamp 2012’nin temel farklarından biri ise başvuruları 31 Ağustos’a kadar devam eden yarışmaya sadece Türkiye’den şirketler katılabiliyor. Eylül ayında İstanbul, Ankara ve İzmir’de -çok başvuru olursa Konya’da da- düzenlenecek toplantılarda Silikon Vadisi’nden gelecek yatırımcıların, IBM’den uzmanların ve danışmanların bulunduğu 25 kişilik bir ekibe şirketler ürünlerini, çözümlerini ve iş planlarını sunacaklar; 5 şirket seçilecek. Sonrasında şirketler beşer kişilik ekiplerin bulunduğu mentor odalarında ürünlerini tartışma fırsatı bulacaklar.
SmartCamp’in bir fikir yarışması olmadığını vurgulayan Akyel, şirketlerin prototip ya da demo aşamasında gösterebilecekleri, akıllı dünya görüşüne paralel bir ürün sunmaları gerektiğini söyledi ve ekledi: “Her türlü akıllı aygıtla veriyi toplama imkanına sahibiz. Önemli olan teknolojik ürünleri birbirine bütünleştirmek değil; binaları, yolları, köprüleri, arabaları teknolojiyle birbirine bütünleştirmek yani her şeyin interneti dediğimiz şeyi oluşturmak. Oluşan veriyi farklı bir gözle inceleyip oluşan tehditlere ve sorunlara hızlı çözümler üretebilen ürünler geliştirebilen şirketleri arıyoruz. Asıl amacımız, IBM olarak SmartCamp’e katılan şirketlere aslında satış ve pazarlama desteği sağlayarak, sundukları çözümlerle birlikte vizyonumuzu paylaşan iş ortakları yaratmak. Birinci olan şirket bölgesel yarışmaya katılacak. Bizim bağlı olacağımız bölge büyük bir ihtimalle Almanya olacak.”
“Yazılım Akademisi ile başarılı öğrencilerle tanışıyoruz”
Yazılım Akademisi’ni şirketleşmenin kuluçka dönemi olarak tanımlayan Akyel altıncısını duyurdukları Yazılım Akademisiyle ilgili şu detayları paylaştı: “Üniversite öğrencilerinden aralarında bir akademisyenin de bulunduğu en fazla 5 kişiden oluşan bir takım kurarak sunduğumuz senaryolara çözüm geliştirmelerini bekliyoruz. Web üzerinden kaydolan öğrenciler bizim senaryolarımız dışında bizimkine benzer olmak koşuluyla kendi senaryolarını da sunabiliyorlar. Tüm üniversitelere açık olan başvurular tamamlandıktan sonra başvuru yoğunluğuna göre Türkiye’de 8 üniversite belirleyip katılımcılara yazılım mimarisi, veritabanı gibi konularda eğitimler veriyoruz. 9 ay süren yarışmanın takvimini de akademik takvime göre ayarladığımızdan yarışma 3. ve 4. sınıfların proje dönemine denk geliyor; seçtikleri senaryoyu hem dersin konusu olarak işliyorlar hem de yarışmaya hazırlanıyorlar.”
Belirli aralıklarla ara raporlar ve final raporu istediklerini belirten Akyel, “IBM’deki teknik ekipten oluşan jüri 10 projeyi seçiyor ve öğrenciler IBM’de projelerini jüriye sunuyorlar. İlk üçe giren ekiplere akıllı telefon, tablet gibi ödüller veriyoruz. Ayrıca akademisyenleri ile birlikte yurtdışındaki laboratuvarlara en iyi öğrencilerin bir araya geldiği IBM’in stratejilerinin paylaşıldığı etkinliğe gönderiyoruz. Çaba gösteren ama ilk üçe giremeyen bir ekibe de jüri özel ödülü veriyoruz. Katılan öğrencilerin özgeçmişlerini mutlaka IBM içinde paylaşıyoruz, staj ve işe giriş de öncelik tanıyoruz veya çözüm ortaklarımıza gönderip işe girmelerine katkı sağlıyoruz. Elimizde Türkiye’nin bu alanda en iyilerinin özgeçmişleri bulunuyor. Linkedin de “yazılım akademisinden yolu geçenler” grubunu açtım ve oradan onlarda birbirlerinin iş hayatı ile ilgili bilgi sahibi olabiliyorlar.”