IBM’in hayatta kalma vizyonu Ankara’da paylaşıldı
Uzun süredir teknoloji dünyasına yön veren şirketlerden biri olma vizyonuyla hareket eden IBM, Ankara’daki BT yöneticilerini “SolutionConnect Ankara” etkinliğinde bir araya getirdi. Kamu kurumlarının BT stratejilerine yön veren yöneticileriyle son dönemin eğilimlerinin paylaşıldığı etkinliğin açılış konuşması IBM Türk Ankara Bölge Müdürü Onur Buçukoğlu tarafından yapıldı.
Kurumların faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yapması gerekenleri özetlediği “Hayatta Kalmanın Sırrı: Konfor Alnından Dışarı Çıkmak” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Buçukoğlu, günümüzde insanların yaşam sürelerinin şirketlerden çok daha fazla olduğunu vurguladı. İnsanların beklenen yaşam sürelerinin 67 yıl olmasına rağmen şirketlerin yaşam sürelerinin 15 yıl olarak öngörüldüğünü belirten Buçukoğlu, 1920 yılında şirketlerin ortalama yaşının 67 olduğunu vurguladı. Buçukoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“1955 yılındaki Fortune 500 listesindeki şirketlerin sadece yüzde 13’ü bugün hâlâ listede. IBM bunlardan bir tanesi. Bizim ayakta durma sırrımız, konfor alanımızdan dışarıya çıkmayı başarmak, her durumda inovasyona yatırım yapmamız ve kendi dönüşümümüzü sürdürülebilir kılmamızdır.”
IBM’in faaliyetini sürdürmesinin üç ana temeli olduğunu açıklayan IBM Türk Ankara Bölge Müdürü, bunları şu şekilde sıraladı:
- Yatırım: 12 araştırma laboratuvarı bulunan IBM’in yıllık 6 milyar doları bulan Ar-Ge yatırımı ile hemen her yıl patent almada lider olması. Bununla birlikte alınan 5 Nobel ödülü.
- İş Birliği: Müşteriyi anlamak için c-seviyede çalışmalar yapılmasıyla birlikte iş ortakları, üniversiteler ve yazılımcılar için ekosistem oluşturulması. Sosyal teknolojiler çerçevesinde iş birlikleri.
- Kültür: Kurumsal kültürün bir parçası olarak “değişimi” belirlemek.
Önümüzdeki dönemde IBM’in öngörülerindeki eğilimleri arasında ise şunlar yer aldı:
- Bulut,
- Analitik,
- Mobil,
- Sosyal,
- Güvenlik
Bulutun tüm yeni eğilimlerin altyapısını ve ortak paydasını oluşturacağını belirten Onur Buçukoğlu, mobil ve sosyal ortamlardan elde edilen verilerin analitik çözümlerle anlam kazanacağını aktardı. Son zamanlarda da birçok güvenlik sızıntısının da yaşandığını hatırlatan Buçukoğlu, olmazsa olmazın önümüzdeki yıllarda da “güvenlik” başlığı altında toplanacağını paylaştı.
Birçok kurum dijital dönüşüme hazır değil
Etkinliğin konuk konuşmacısı olarak sahneye çıkan dijital diploması uzmanı Gökhan Yücel, yaşadığımız çağdaki dönüşümden söz etti. Kamunun dijital dönüşümde öncü bir rol oynaması gerektiğini dile getiren Yücel, Brian Solis’in “Dijital Darwinizm” kavramı üzerinde durdu. Türkiye’de dijital antropolog eksikliği bulunduğunu sözlerine ekleyen Yücel, dijital dönüşüme hazır olmayan kurumlara şu tavsiyelerde bulundu:
“Müşterinin yeni yolculuğuna odaklanarak dijital etnografinin unutulmaması şirketler için kritik önem taşıyor. Yeni teknolojilere adaptasyon ile inovasyon kültürünün yerleşmesi ve dijitalin getirdiği yeni davranışsal ekonomi fırsatlarının yaratılması sonucunda dijital müşteri deneyiminin yakalanması gerekiyor. Bu süreçte sosyal, mobil ve gerçek zamanlı yapı, hedefin giden yolun temelini oluşturuyor.”
Yeni dönüşümün insanların hayal gücü kadar hızlı olduğunu söyleyen Yücel, Türkiye’de kamu sektörünü transformasyonun motoru olarak tanımladı. Etkinliğin bir diğer konuşmacısı IBM Türk Ülke Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu da, ‘IBM 2014 Küresel Teknoloji Görünümü Raporu’ hakkında bilgi verdi. IBM’in 6800 patenti olduğunu söyleyen Uslu, şirketin yeni dönemde kurumsal mobil alanda Apple ile birlikte çözümler oluşturacağının altını çizdi.