IBM inovasyonu sisteme gömdü
IBM’in Londra’da gerçekleştirdiği Power7 tanıtımında sistemleri ön plana çıkarması dikkat çekiciydi.IBM, 8 Şubat’ta New York’ta gerçekleştirdiği Power7 tanıtımının ardından, 9 Şubat’ta Avrupa ve Güney Afrika’daki basın mensuplarının katılımıyla benzer bir etkinliği Londra’da gerçekleştirdi. IBM, bu yeni işlemciyi kullanan sistemlerle akıllı elektrik şebekelerinden finans piyasaları için gerçek zamanlı analize kadar, çok sayıda paralel işleme ihtiyaç duyan zorlu uygulamaların altından kalkabilmeyi amaçlıyor. Power7 tabanlı sistemler aynı zamanda fiyat/performans verimi, enerji tasarrufu, sanallaştırma gibi konularda da iddialı bir platform sunuyor. Yeni sistemler Power6 tabanlı sistemlerle kıyaslandığında aynı fiyata dört kat daha fazla performans, dört kat daha fazla sanallaştırma kapasitesi ve yarı yarıya daha az enerji tüketimi vaat ediyor.
Sistem bir bütün olarak ele alındı
Power7, 3 yıla yakın zaman ve 3 milyar dolardan fazla Ar-Ge yatırımına mal olan yeni bir işlemci olarak büyük bir inovasyonu temsil ediyor. Fakat IBM’in hem New York’ta, hem Londra’da gerçekleştirdiği tanıtımlarda işlemcinin kendisine odaklanmak yerine sistemlere sağlayacağı faydalardan bahsetmeyi tercih etmesi dikkat çekiciydi. IBM Sistem ve Teknoloji Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Rod Atkins, bunun sebebini şu sözlerle özetledi: “Biz aslında mikroişlemcileri değil, sistemin tamamını geliştirmek için çalışıyoruz. Burada sistemden kastımız hem mikroişlemci ve çevresindeki bileşenlerden oluşan ve sinerjiye dayalı çözümler ortaya koyan sistemler tasarlamak, hem de bu sistemlerin ortaya koyduğu performans ışığında akıllı dünya vizyonumuzu hayata geçirmek üzere hayatın içinde yer alan sistemleri iyileştirmek. Bilgisayarlar, bugün bilgisayar olarak tanımlamadığımız şeylerin içinde bile varlar. Günlük hayatta kullandığımız cihazlar da her geçen gün daha bağlı ve akıllı hale geliyor. İşte tüm bunları gerçek zamanlı olarak kontrol etmek zorunda kalan BT altyapıları büyük baskı altında. Bu sorunun çözümü için sadece performans değil, akıllı performansa ihtiyaç var. Bu nedenle çözümü işlemciden öte bir sistem olarak ele aldık ve akıllı performans sağlamak için sistemin her noktasına yatırım yaptık. Netice olarak Power7, endüstrinin performansa bakışını değiştirecek, geleceğin iş yüküne hazır sistemlerin sahip olduğu gücü temsil ediyor.”
. Power7 işlemcileri 4, 6 veya 8 çekirdekten oluşuyor. Hızları 3,0 GHz ile 4,14 GHz arasında değişiyor.
. Çekirdek başına hız 33,12 Gigaflop, işlemci başına hız 264,96 Gigaflop seviyesine kadar ulaşabiliyor.
. Her çekirdek 4 iş yolunu ve dinamik enerji optimizasyonunu destekliyor.
. Power7 tabanlı sistemler, Power6 tabanlı sistemlere kıyasla aynı fiyata 2 kat performans, 4 kat enerji tasarrufu vaadi sunuyor.
. Power7’deki PowerVM sanallaştırma kontrolü, önceki sistemlerle kıyaslandığında 4 kat daha fazla sanallaştırılmış kaynak oluşturabiliyor ve yönetebiliyor.
. Power7’nin geliştirilme sürecinde IBM’in yazılım ve donanım ekipleri yakın çalışarak platformun Lotus, Rational, Tivoli ve WebSphere gibi uygulamalarda verimli çalışmasını garanti altına aldılar. Hatta IBM, Power7 işlemcisi sayesinde 8 soketli sistemlerdeki en yüksek SAP performansını ortaya koyduğunu ifade ediyor.