IBM Teyp Depolama Sistemleri 60 yaşında
IBM, teyp sistemlerinin kullanıma başlamasının 60. yılı için düzenlediği etkinlikte, teyp depolama sistemlerinin veri depolama konusunda sahip olduğu önem masaya yatırıldı.
Özellikle mobil cihazların kullanımının yoğunlaşması ve artan medya çeşitliliğinin yarattığı veri artışı, bu verilerin depolanmasını da zorlaştırıyor. Veri depolama amacıyla her geçen gün yeni bir fikir ortaya atılsa da teyp bazlı depolama hala ilk gün sahip olduğu önemi korumaya devam ediyor. Kurumlar sahip oldukları verileri sayısal ortamlara ve disklere aktarmayı tercih etse de, teyp sistemi kullanmayan şirketlerin uzun vadede veri kaybı ve hasarı yaşadığı görülüyor.
IBM de teyp depolama sistemlerinin 60. yılında, veri depolamanın ve teyp sistemlerinin önemine düzenlediği 60. yıl etkinliğinde dikkat çekti.
Veri güvenliğinde teyp sisteminin önemi
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan IBM Depolama Sistemleri Satış Müdürü Alpay Özer, teyp bazlı veri depolamanın asla yok olmayacağının altını çizerek konuşmasına başladı. 1952 yılında başlayan teyp sisteminin zaman içinde geliştirilen CD, DVD ve BluRay gibi sistemlerin “teyp sisteminin sonunu getirecek” öngörülerine rağmen ayakta kaldığını ifade eden Özer, şirket ve kurumların disk sistemlerinin yanı sıra teyp sistemi kullanarak veri güvenliğini tam olarak sağlayabileceklerinin altını çizdi. Gartner’ın araştırmasından bir detay veren Özer, şirketlerin yüzde 75’inin yedekleme yapılarında halen teyp sistemini kullandığını belirtti. Özer, bu oranın teyp sisteminin veri güvenliği açısından ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
“Artan medya çeşitliliği veri depolamayı zorlaştırdı”
Alpay Özer’in ardından konuşan IBM CEE Veri Depolama ve Koruma Çözümleri Lideri Gaye Binark, dünyada veri miktarının hızla arttığına işaret ederken, bunun en büyük nedenlerinin başında, görüntü ve sesle ilgili verilerin çoğalmasının geldiğine dikkat çekti. Bu duruma karşılık veri depolama sistemlerinin de aynı oranda büyüme yaşadığını belirten Binark, özellikle veri yedekleme yapılırken teyp sisteminin kullanılmasının veri güvenliğinin anahtarı olduğunun altını çizdi.
Yedekleme ve arşivleme ihtiyacının her yıl yüzde 40 ila 50 oranında arttığını ifade eden Binark, buna karşın şirketlerin bütçelerinin sabit olduğunu ifade etti. Şirketlerin verilerini yedeklerken iki hatta üç farklı ortamda yedekleme yapmaları gerektiğini dile getiren Binark, sayısal ortamda yedeklemenin gerekli olduğunu ancak yapılacak yedeklerden birinin teyp sistemiyle yapılması durumunda veri kaybının önüne geçilebileceğini söyledi.