IBM, yeniliklerini dijitalde tanıttı
IBM’in her yıl düzenlediği yıllık Think Digital Konferansı, 5-6 Mayıs 2020 tarihlerinde dijital olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını IBM’in yeni atanan CEO’su Arvind Krishna yaparken, tüm konuşmalarda koronavirüs salgınının küresel bazda toplumsal hayat ve iş dünyası üzerindeki etkilerine odaklanıldı. IBM’in iş süreçlerine ve dijital dönüşüme etkilerine odamlanılan sunumlarda yapay zeka, bulut bilişim, blockchain, güvenlik ve kuantum bilişim gibi başlıklar uzman isimler tarafından paylaşıldı. IBM, Think Digital konferansında CIO’ların BT altyapılarını, olası aksaklıklara karşı daha dayanıklı hale getirecek ve maliyetleri düşürmelerine de yardımcı olacak şekilde otomasyonu için tasarlanan yeni yapay zeka destekli yeteneklerden ve hizmetlerden oluşan ürün yelpazesini tanıttı.
Bunlardan biri olan IBM Watson AIOps; kuruluşların otomasyonu altyapı düzeyinde devreye almalarına olanak sağlıyor. Bu çözüm, CIO’ların gelecekteki sonuçları daha iyi tahmin edip şekillendirmeleri, kaynakları daha doğru değerlendirmeleri ve daha uzun süre çalışıp daha hızlı yanıt veren ve daha akıllı ağlar oluşturmalarına yardımcı olmak için tasarlandı. Hibrit bulut ortamları çapında çalışması için Red Hat OpenShift’in en son sürümü temel alınarak geliştirilen Watson AIOps, dağıtık çalışma ortamının odak noktasında bulunan Slack ve Box gibi teknolojilerle uyumlu biçimde, Mattermost ve ServiceNow gibi geleneksel BT izleme çözümlerinin sağlayıcılarıyla da birlikte çalışıyor.
Yeni ürünler arasında IBM’in bulut modernizasyonu hizmeti kapsamındaki Yapay Zeka ile Uygulama Modernizasyonu Hızlandırıcısı da yer alıyor. Sistem; müşterilerin uygulama modernizasyonu ile bağlantılı efor ve maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı ve çeşitli mimari ve mikro hizmet seçenekleri için analiz ve önerileri hızlandırılmasını sağlıyor. Yeni çözümler hakkında bilgi veren IBM Bulut ve Veri Platformundan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Rob Thomas, “Otomasyonla, yeni nesil CIO’ların ve ekiplerinin günümüzün dijital kuruluşlarında hayati önem taşıyan işlere öncelik vermelerine destek oluyoruz. Böylece, daha etkili iş sonuçları elde etmelerine ve bunları daha düşük maliyetlerle yapmalarına yardımcı olacak tahmine dayalı içgörüleri uygulamaları için veri yönetimi ve veri madenciliğini mümkün hale getiriyoruz” dedi.
Edge çözümleri geliyor
IBM, Think Digital etkinliğinde 5G sürecinde edge bilişime geçişi hızlandırmaya yardımcı olmak üzere çözüm ortakları ekosistemi tarafından desteklenen yeni hizmetleri ve çözümleri de tanıttı. Bu girişim, IBM’in çoklu bulut ortamları konusundaki deneyimi ile IBM’in parçası olan Red Hat’in açık kaynak teknolojisini buluşturuyor. IBM’in bu başlıktaki yenilikleri veri merkezinden çok sayıda genel buluta ve edge cihazlarına kadar her yerde çalışan kurumsal Kubernetes platformu Red Hat OpenShift üzerinde çalışıyor. Bu olanaklar, kuruluşların iş yüklerini farklı satıcı firmalardan satın alınan çok yüksek miktarda cihaz üzerinde yönetmenin yarattığı karmaşanın önüne geçmelerine olanak sağlıyor. Bu yenilikler ayrıca telekom şirketlerine, edge destekli hizmetleri müşterilerine hızla sunmak için ihtiyaç duydukları çevikliği de sunuyor.
IBM ayrıca, kendi teknolojisini temel alan çeşitli çözümlerle IBM Edge Ekosistemi’ni de tanıttı. Ekosistem; bağımsız yazılım satıcılarından ve küresel sistem bütünleştiricilerden oluşuyor ve edge bilişimin sunduğu fırsatları kuruluşların değerlendirmelerine sunuyor. IBM, telekomünikasyon sektörü çapında sağlayıcıların ağ bulut platformlarını devreye almalarına yardımcı olacak IBM Telekom Ağı Bulut Ekosistemi’ni de kuruyor. Bu platform da kullanıcılara geniş bir ağ yelpazesi sunuyor ve bir dizi iş ortağını bir araya getiriyor. Ekipman üreticileriyle, ağ, BT ve yazılım sağlayıcılarından oluşan bu açık ekosistemin üyeleri arasında Cisco, Dell Technologies, Juniper, Intel, NVIDIA, Samsung, Packet & Equinix, Hazelcast, Sysdig, Turbonomic, Portworx, Humio, Indra Minsait, Eurotech, Arrow Electronics, ADLINK, Acromove, Geniatech, SmartCone, CloudHedge, Altiostar, Metaswitch, F5 Networks ve ADVA gibi firmalar yer alıyor.