ICANN Türkiye adına Mert Saka, BTvizyon Konya sahnesinde olacak
BTvizyon Konya etkinliğinin bir diğer değerli kkonuğu ICANN Türkiye Kayıt Operatörü Hizmetleri ve İletişimi Yöneticisi Mert Saka olacak. ”Noktanın Sağ Tarafında Neler Oluyor” isimli sunumu ile etkinlikte konuşacak Saka ile etkinlik öncesinde ufak bir röportaj gerçekleştirdik.
Yeni Üst-Seviye Alan Adları Programı nedir? Neler sunmaktadır?
Alan adı (domain name) kaydı yaptığınızda, noktanın sol tarafında, ornek.com gibi İntenet’te bir adrese sahip olursunuz. Bu alan size web sitenizi kurmak, eposta alışverişi ve varsa web uygulamalarınızı çalıştırmak gibi imkanları sağlayan, küçük bir isin uzayı sağlar. ICANN’in Yeni Üst-Seviye Alan Adları Programı sayesinde ise isteyen kurum ve kuruluşlar, noktanın sağ tarafında yer alan (örneğimizdeki .com gibi) bir üst-seviye alan adı (TLD) altındaki isim uzayını yönetme ve altında farklı isimleri kullanıma açma hakkına sahip oluyorlar.
2012 yılında Yeni Üst-Seviye Alan Adı Programı duyurulduğunda, .com, .net, .org gibi 22 adet gTLD mevcuttu (.tr gibi ülke alan adlarını saymıyorum). Programa katılan kurum ve kuruluşlar sayesinde bugün bu rakam 1222’ye çıkmış durumda. Dolayısıyla .futbol, .istanbul veya .kim gibi yüzlerce yeni TLD’ler arasında artık seçim yapılabiliyor. Hatta farklı dil ve alfabeleri de kullanarak alan adı kaydı yapabiliyorlar.
Yeni Üst-Seviye Alan Adları konusunda daha fazla bilgiyi https://youtu.be/1kFcxf8KAjg adresindeki kısa videoda bulabilirsiniz.
Bizlere bir ICANN’den bahseder misiniz? Ne gibi hizmetleri var?
ICANN, dünya çapında çalışan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Merkezimiz Los Angeles’ta ancak başta Türkiye, Belçika, Uruguay ve Singapur bölgesel ofisleri olmak üzere birçok ofisi bulunuyor. Kar amacı gütmediğinden diğer katılımcılardan farklı olarak hizmet veya ürünler sunmuyoruz. Bunun yerine Domain Name System’in (DNS) yönetimi konusunda tüm İnternet kullfanıcıları tarafından geliştirilen çeşitli politikaları yürürlüğe koyuyor ve İnternet’in güvenli bir şekilde sürekli çalışmasını sağlıyoruz.
Bu politikalara örnek vermek gerekirse, Yeni Üst-Seviye Alan Adları Programı da ICANN topluluğu içindeki çeşitli komiteler tarafından geliştirilen politikalarla oluşturulmuş bir program. Dileyen herkes gönüllük esasına dayanan ICANN topluğunun bir parçası olabiliyor ve bunun için de ayırdığı zaman dışında bir bedel ödemesi gerekmiyor. Sunumumda daha fazla bilgi mevcut ama isteyen herkes www.icann.org ve learn.icann.org adreslerinden daha fazla bilgi edinebilir.
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nı bizler için değerlendirir misiniz?
ICANN, bir hizmet veya ürün sunmadığı için bizler için en önemli konu alan adları konusunda bilincin artırılması ve sunduğu imkanların tanıtımı. Ülkemizdeki bu konudaki bilincin henüz diğer birçok ülkeden daha az olması nedeniyle BTvizyon Anadolu Toplantıları, Türkiye’nin her yerine ulaşmak ve bilgileri aktarmak açsıından bizim için çok önemli.
Türkiye’nin bazı büyük şehirlerinde düzenlenen etkinliklere ve toplantılara katılamamış olan herkesin, İnternet’in bilmedikleri yönlerini ve alan adlarının sunduğu imkanları daha iyi anlayabilmeleri için bu toplantıları paha biçilmez buluyoruz. Alan adları veya alakalı olduğu alanlarda çalışan herkesin faydalı birkaç başlık bulacağı bu toplantılarda yer almayı, bizim için de Türkiye’ye de değer katmak için bir fırsat olarak görüyorum.