İcat çıkartmak
Bir mutfağın tasarımında musluk ve havlu ile çöp ve bulaşık makinesinin, ocak ile tezgah ve buzdolabının işlevsel bütünlük açısından yakın konumlandırılması gerekir. Aksi durumda iyi bir mimarın dediği gibi “bir tabak kabak kızartması yapmak için mutfağın içinde buradan Kadıköy’e kadar yol yürürsün”. Bir tümdevrenin (çip) içindeki durum da farklı değil. Örneğin işlemcilerde, çeşitli işlevler için bir dizi birim var. Veriler bu birimlere gidiyor, işleniyor ve geri geliyor. Gerçi gidiş geliş, ışık hızında oluyor ama ışık hızı da sonsuz değil, gitmek-gelmek vakit alıyor. Gelince de bâzen daha uzaktaki bir birime yollanmış bir başka veriyi bekliyor. Erşed Akçasu, bu konuda bir yazılım ortaya çıkardı. Bulduğu algoritma, söz konusu işlev birimlerinin yerleştirilmelerinde gitti-geldi sürelerini en aza indirecek optimizasyonu yapıyordu. Hatırlayacaksınız, işlemci hızları 200-300 MHz’lerde gezinirken birden 2-3 GHz’lere sıçradıydı ya? İşte bu, Erşed’in o buluşu sayesinde oldu. Elbette Erşed de zengin oldu.
Erşed geçen yıl, namaz vakitlerini Müslümanlığın tarif edilmiş esaslarına göre hesaplayan bir program oluşturmuş: Ethan (ezan) timer. Google play’den alınabilir. Eğer tarif “hilalin görülmesi” ise, bulunduğunuz yükseklik, havadaki katmanların ışığı bükmesi gibi etkenler, günümüzde kullanılan astronomik hesaplamalara göre 15-18 dakika, hattâ bir gün öteleme şeklinde ortaya çıkıyor. Erşed, “Acemler Müslüman olduklarında namaza durulacak doğrultudan, namaz vakitlerine göre bir dizi hesap yapmak durumunda kalmışlardı, o nedenle 9-10. yüzyıllarda astronomide çok ileri gittiler, batı dünyası 12. yüzyılda Acem eserlerinin tercümesinden öğrendi astronomiyi” diyor. Bunu onlarca ciddi kaynaktan doğrulayabilirsiniz.
Bayram öncesi, bir bakanımızdan, sonradan düzeltilen, “biz Müslümanız bizden icat çıkmaz” anlamına bir açıklama geldi. Müslümanlığın pozitif düşünceye olumsuz etki etmediği durumlarda, hem de nasıl icat çıkacağını asırlar önce Acemler göstermiş. Şimdi de Erşed gösteriyor. Ne demeli?