İÇERİK FİLTRELEME VE PAKET İNTERNETE YAKLAŞIMLAR TEMKİNLİ
Paket ile sınırlama veya filtreleme gibi yöntemlerin sıkça tercih edildiği günümüzde, bu tedbirlerin yeterliliği ve hatta gerekliliği sorgulanıyor. İnnova Bilişim Çözümleri Teknoloji
Çözümleri Direktörü Mehmethan Şişik, zararlı içeriği engellemenin teknolojik olarak çeşitli yöntemlerinin bulunmasıyla birlikte, hiçbir yöntemin tam olarak arzu edilen seviyede kontrolü sağlayamadığını vurguladı. Şişik’e göre filtrelemenin tanımının iyi yapılması ve kurallarının şeffaf bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Şişik, önerilen teknolojik altyapının yasakçı bir
yaklaşım ile hazırlanması durumunda sansür amaçlı kullanılabileceği veya ‘kurunun yanında yaşın da yanabileceği’ yönünde bir hassasiyet bulunduğunu vurguluyor.
“HER ŞEY BİREYİN ELİNDE OLMALI”
Avea Güvenlik ve Güvenceleme Risk Müdürü Kıvılcım Hindistan, “Filtreleme 23 yıllık bir teknoloji, ‘www’ ise 21 yaşında. Bu bile yeterli bir cevap. Peki niye bugün bu kadar popüler? Çünkü DNS engellemelerinden daha etkin” dedi ve antivirüs, dpi, içerik filtreleme ve benzeri yöntemlerin ancak kişinin kontrolünde olduğu ve kişi de neyi, neden yaptığının bilincinde olduğu sürece faydalı olduğunu söyledi.
Infonet Teknoloji ve İş Geliştirme Direktörü Kayıhan Altınöz, internet filtreleme yöntemlerinin çalışma mantığının zamanla çok değiştiğinden söz ederek, ilk çıkan çözümlerin web sitelerinin içerisinde belli kelimeler aradığını, buna göre engelleme yapıp yapmayacağına karar verdiğini hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu yaklaşımda hatalı engelleme sayısının oldukça fazla olmasından dolayı farklı yöntemler sunan çözümler popüler olmaya başladı. Zamanla adres veritabanı oluşturup, filtrelemeyi buna göre yapan sistemlerin yıldızı parladı. Ancak bu da zamanla
yetersiz kaldı ve içeriği daha akıllı kontrol eden, şüpheli kodları tespit eden çözümlere ihtiyaç duyuldu. Halen filtreleme teknolojileri tam olarak olgunlaşmamış olsa bile kullanıcıları memnun edecek seviyeye ulaştı. Çözümler sadece site engelleme değil, içerik güvenliği de sağlayacak seviyede” dedi.
Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Gerek devletin gerek tüm ilgili kuruluşların internet güvenliği konusunda çaba gösterdiğini görüyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kullanıcı güvenliğinin sağlanması amacıyla internet servis sağlayıcılarına filtreleme zorunluluğu getirmesi ise kuşkusuz kamuoyu önünde tartışılmalı, değerlendirilmeli ve en olumlu yaklaşım devreye sokulmalı. Kişisel özgürlükler engellenmeden internetin en efektif biçimde kullanılabilmesi sağlanmalı” dedi ve ekledi: “Biz burada toplu yasaklamadan çok, doğru izlemenin, yerinde kurallar koymanın ve gerek okullar, gerek yaygın medya araçları yoluyla bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasının daha yerinde olacağını düşünüyoruz.”
Bu fikre katılan bir diğer isimse Checkpoint Türkiye Teknik Danışmanı Serhat Candan oldu. Candan, genele indirgenmiş bir paket ya da filtreleme sistemi herkes için uygun olmayabileceğini belirtti ve bireyin kendisinin alabileceği basit önlemlerin olduğunu söyledi. “Mesela tanımadığı kişilerden gelen e-postaları açmadan silmek, sosyal ağlardan gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmemek ya da arkadaşlardan gelen ve içeriğin doğruluğundan emin olunmayan paylaşımları kullanmamak gibi” diyen Candan, ev kullanıcılarının çocuklara yönelik alabilecekleri koruma çözümlerinin de güvenlik üreticileri tarafından sağlandığını hatırlattı. Bordotek Genel Müdürü Öner Gültekin, “Televizyon ve uydu ikilisi eminim ki bilgisayardan daha yaygın. Bu yayınları izleyen bireyler şimdiye kadar toplumda bir sıkıntıya yol açtı mı, elimizde bir veri yok. Birey, özellikle küçükler tabii ki korunmalı ancak bunun aile eliyle olması taraftarıyım” dedi. Gültekin, amaç her ne kadar faydalı olsa da şu an dünyanın Türkiye’ye bakışı açısından filtreleme olgusunun hiç de iyi olmadığını düşündüğünü ve bu uygulamanın bir sonraki adımının VPN kullanımını yasaklamak olabileceğini söyledi. Kaspersy Lab tarafından yapılan açıklamada ise şirketin geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırmanın sonuçları veriliyor. Yapılan araştırmaya göre saatte 180 bin çocuk, gece 11’den sonra yetişkin sitelere girmeye çalışıyor. Kaspersky Internet Security yazılımı içerisinde bulunan ebeveyn kontrolü özelliğinin filtreleme ve paketlere alternatif olacağını bildiriyor. Yazılım bu sayede çocukların internetten uygunsuz dosyaların indirmesini, belirli program ve sitelere erişimlerini ve anlık mesajlaşma yazılımlarını kullanmasını ve buna benzer sosyal paylaşım sitelerine giriş yapmalarını kısıtlayabiliyor.
Hiçbir paket ve filtreleme yönteminin tam olarak korumadığının altını çizen Helyum Bilişim Pazarlama Uzmanı Elvan Güleç, bu yöntemlerin esas amacının, kullanıcının internet üzerindeki bilgilerini çalmaya ya da kendisine zarar vermeye yönelik tehditleri önlemede, yardımcı olmak olduğunu vurguladı. Güleç, “Dikkat edilmesi gereken ilk husus, bireyin bilinçli olması ve interneti kullanırken buna göre davranması” dedi. Haber değeri yüksek pek çok olayın, önce internet mecrasına düştüğünü, bunu fırsat bilen pek çok siber suçlunun da bu haberleri kullanarak kullanıcı bilgilerini ele geçirmeye çalıştığını ama bilinçli kullanıcının tuzaklara düşmeyeceğini söyledi.