İçerik yönetiminde dev çözüm zinciri
Son 1 yıl içinde bulut yatırımlarını artıran OpenText Türkiye, içerik odaklı hizmetlerinde gücünü pekiştirdi. Beş temel başlıkta yürütülen küresel çalışmalarda olduğu gibi Türkiye’deki operasyonlarda da iş ortakları en temel güç kaynağı.
OpenText, küresel eğilimler paralelinde beş temel alanda (market domain) kurumsal çözümleri ile ön planda:
- İçerik hizmetleri (Enterprise Content Services)
- Siber esneklik/güvenlik (Cyber Resilience)
- İş ağı (Network Architecture)
- Dijital deneyim (Customer Experience Platform)
- Gelişmiş teknolojiler (Artifical Intelligence and Advanced Technologies)
2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi etkisiyle bu beş alandaki çözümlerin bulut platformunda konumlanması, birçok çözümü her ölçekte şirket için ’erişilebilir’ kıldı.
Bulut bilişimi küresel bir strateji olarak tanımlayan OpenText Türkiye Genel Müdürü Safa Haktanır’a göre, sektörel düzenlemeler ve KVKK ile farklı çözümler buluta veya kurumsal veri merkezine de taşınabiliyor. Bu yönüyle tüm çözümler hem on – prem hem de SaaS modeli ile sunuluyor.
Küresel bazda hız kesmeyen ve ince elenip sık dokunarak yapılan satın almaların OpenText’e önemli güç kazandırdığına dikkat çeken Safa Haktanır, “Altyapı ve veriler OpenText Cloud üstünde olabildiği gibi, Azure, AWS ve Google Cloud platformlarında da konumlandırılabiliyor” bilgisini verdi.
Kurumsal veri merkezi yanında bu servis sağlayıcıların platformlarını da kullanabilmenin sağladığı avantajlara dikkat çeken Safa Haktanır, geniş ürün ailesini şöyle anlattı:
“Yetkin çözüm yelpazemiz paralelinde 2020 yılı bizim için pandemiye rağmen iyi geçti ve Türkiye planlarımızda doğru bir yol aldığımızı elde ettiğimiz sonuçlarla görüyoruz. Bu noktada OpenText çözümlerine ve bize güvenen müşterilerimize, bu güvende payı büyük olan iş ortaklarımıza teşekkür ederiz. Hedefimiz tüm verinin yönetimi konusunda uçtan uca çözümler sunmak ve bunu yaparken yetkin iş ortakları ile birlikte ilerlemek. Bu yönüyle yetkin iş ortakları, bizim çalışmalarımızda belirleyici. Yapısal olan ve olmayan veriyi, ayrıca sürekli akan veriyi doğru bir şekilde entegre ediyoruz. Bulut bilişimin geleceğinde konteynır mimarisi ise büyük önem taşıyor. Belirttiğim bulut servis sağlayıcılarla iş birliklerimiz, konteynır mimarisinde esnek yapılarla maksimum faydayı elde etmek demek.”
Entegrasyon ile kullanıcıya kolaylık sağlanıyor
‘Content services’ Türkiye’de OpenText’in en çok bilindiği başlık. İçerik ve doküman yönetiminde küresel bir güç olan OpenText, hibrit bulut mimarilerine, on-prem yapılara uygun zengin bir çözüm ailesini bu kapsamda kullanıcılarına sunuyor. Bu başlıktaki temel platformlar ise SAP, Microsoft, SalesForce gibi
iş uygulamaları ile çalışan Extended ECM Platform, sunucudan yönetime arşivlemeden sistem merkezine uzanan uçtan uca çözüm mimarisi ile Content Suite Platform ve 2016 yılında yapılan satın almaya ismini veren, Documentum sunucuları ve kayıtları ile bağları sunan Documentum Platform. “Doküman yönetiminde stratejimiz, yapısal olmayan içeriğin oluşturulmasından imha edilmesine kadar olan tüm süreci yönetmek, bu süreci yönetirken de farklı ERP veya CRM sistemleri ile entegrasyon sağlamak” ana fikrini paylaşan OpenText Türkiye bulut mimarı Hayrettin Mesut, şöyle devam etti:
“Böylece kullanıcılar da alışık oldukları ara yüzlerden hiç çıkmadan, ilgili içeriğe ihtiyaç anında kolayca ulaşabiliyor. Bu yapı verimliliği artırmak, özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışma ile kurumsal verimin sürekliliği açısından önemli. Ofiste olmasa bile çalışanlar yetkilendirmeleri çerçevesinde merkezi arşivde tutulan tüm içeriğe ulaşabiliyor, faturalardan sözleşmelere, yapılan her türlü yazışmalara, fiziksel veya elektronik fark etmeksizin tüm içeriğe tek bir ara yüzden ulaşabiliyorlar. Bu da kurumsal süreçlerin devamlılığı için işbirliğini artırıyor ve evden çalışmayı kolaylaştırıyor. Zaten bizim Content Services yapımız sayesinde kullanıcılarımız olan müşterilerimiz kolayca evden çalışma moduna geçebildiler ve pratik bir yapıda ilerleyebildiler. Onların geri dönüşleri de bu gerçeği pekiştiriyor. Extended ECM Platform’u SAP’nin bir uzantısı gibi düşünebiliriz. Zaten SAP Türkiye de bizim Premium iş ortağımız. SAP Türkiye yanında aynı alanda DDI Teknoloji ve Çözümevi ile Türkiye pazarında yer alıyoruz.”
Stratejiler, veri madenciliği ile güç kazanıyor
Content Services Platformu, bu üç temel içerik yönetim platformunu barındırıyor. Ama bunların yanında spesifik ihtiyaçlara yönelik çözümler de ürün gamında mevcut. Bunlardan biri de hukuk büroları ile kurumsal hukuk departmanlarının öncelikli tercihi olan eDOCS ürünü. Dava süreçleri ve dokümanların yönetimi için bu platform öne çıkıyor. eDOCS’ta yer alan eDISCOVERY Platformu, avukatlara geçmiş tarihli davalara bakarak, veri
madenciliği yaparak strateji geliştirme imkanı da sunuyor. OpenText Türkiye, bu alanda iş ortakları olan Mind2Biz ve Finedoc firmaları ile Türkiye pazarında çalışmalara imza atıyor. Hayrettin Mesut, şu bilgileri paylaştı:
Verilerinizi ayrıştırabildiğiniz derecede güçlüsünüz
“Düzenleme ihtiyaçlarına uyum gerekliliği paralelinde, kurumsal yapılarda yapısal olmayan verilerin de keşfedilmesi ve bunların güvenliğinin sağlanması kritik önemde. Bu noktada OpenText de modüler çözümleri ile verilerin hayat döngüsünü uçtan uca yönetme imkanı sunuyor.
İçerik yönetimi ürün ailesi içerisinde doküman ve veri yakalama çözümü önemli bir yer tutuyor. Biz RPA değil, ‘AI Augmented Capture’ tanımı ile destek sunuyor, yani yapay zeka odağından ilerliyoruz Kağıt dokümanlardaki makina ve el yazısının okunması, bunun elektronik ortama aktarılması, dokümanların dijitalleştirilmesi söz konusu olduğunda, yapay zekanın etkisiyle işin otomasyon tarafı da yenileniyor.
Aynı mantıkla çalışan yapısal olan ve olmayan verilerin arşiv olarak tutulması sağlayan, bunlardan öngörü çıkaran, strateji geliştirmeye yardımı olan bir platformumuz var. Yapısal olan ve olmayan veriler yetkin bir platformda birbirinden ayrı tutulurken, analitik ihtiyaçlar için gerektiği şekilde
buluşturulabiliyor. OAIS standardında arşivleme yapan XML bazlı bu platform petabaytlar seviyesinde çok büyük arşivlerin performans düşmeden tutulmasını da sağlayabiliyor. Yaşayan veri ile arşiv veriyi de bu şekilde ayırabilmek kurumsal bazda önemli bir ihtiyaç ve biz de buna yetkin bir çözüm sunuyoruz.”