İçinde yazılım bulunan her cihaz tehdit altında
Son 10 yıldır değişmeyen şeyler var, bunlara bakarak plan yapılması gerekiyor. Saldırıların hızı ve adedi çok hızlı artıyor, eskiden hedef alınmayan ama içerisinde yazılım olan her şey hedef haline geliyor. Yazıcılar, kameralar, elektronik oyuncaklar dahil her şey hedef haline geldi; bu trendlere bakarak yarını kestirmek hiç zor değil. Atar Labs CEO’su Burak Dayıoğlu, son dönemde ortaya çıkan yeni bir tehdit olup olmamasından ziyade saldırganların yaklaşımlarını, davranışlarını izleyerek buradaki trendleri izlemeyi ve buna göre pozisyon almayı öneriyor. “Bu anlamda spesifik olarak 'fidyeci yazılımlar var, önlem alalımdan ziyade' PC'lerin hedef alınmasının artışına odaklanmayı öneririm” diyen Burak Dayıoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda son kullanıcılara ve onların ekipmanlara yönelik saldırılar arttı; oltalama hemen tüm büyük saldırıların başlangıç adımı haline geldi. Kullanıcı bilinçlendirme, koşullandırma ve eğitim faaliyetlerine ağırlık vermek önemli bir başlangıç noktası olacaktır. Artan saldırı hızı ve hacmi ile mücadele için de orkestrasyon teknolojilerine mutlaka yaklaşımda yer verilmesi gerekecektir. Yıllardır onlarca güvenlik teknolojisini aldık ama birlikte çalıştırmakta zorlanıyoruz; orkestrasyon saldırılara hızlı ve otomatik yanıt verme imkanı ile savunma biçimimizi değiştirecektir.”
Çalışanları oyunun içerisine çekmeden bilgi güvenliğini sağlamak gibi bir ihtimalin söz konusu dahi olamayacağının altını çizen Burak Dayıoğlu, “Bunu gerçekleştirebilmek üzere farkındalık eğitimleri, çevrim içi oyunlar, sürekli oltalama vb. antrenmanları gibi teknikleri bir arada kullanmaya ihtiyacımız var. Çalışan koşullandırmasında en önemli konu süreklilik; çalışanları sürekli uyanık tutacak yöntemleri uygulamaya ihtiyacımız var” dedi.