İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Dijital Hizmetler Lansmanı’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sivil Toplumla İlişkiler ile Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlükleri tarafından Ankara’da 21 Haziran tarihinde düzenlenen, ‘e-Genel Kurul, e-Yönetim Kurulu, e-Alındı Belgesi Mobil Kullanım Sistemleri/Sivil Toplum Dijital Hizmetler Lansmanı’ programına katıldı.
Bir derneğin e-Genel Kurulu gösteriminin de yapıldığı programa, STK temsilcileri, bakanlık yetkilileri ve milletvekilleri katıldı. Süleyman Soylu yaptığı konuşmada, ‘e-Genel Kurul, e-Yönetim Kurulu, e-Alındı Belgesi Mobil Kullanım Sistemleri’nin bitirilmesi için yoğun bir çalışma yürütüldüğünün altını çizerek bu uygulamanın, pandemi sürecinde ne kadar kıymetli olduğunun görüldüğüne dikkat çekti. Dijitalleşme sürecinden geçildiğini, Türkiye’nin de etrafındaki coğrafyaya örnek olabilecek şekilde, dijital altyapısını en güçlü biçimde kurabilme kabiliyetini ortaya koyduğunu ifade eden Soylu, Türkiye’nin, dijitalleşme alanında rekabetten de korkmadığını dile getirdi. Covid-19 sürecinde elektronik ortamda belgelerin hazırlanabilmesinin önemini aktaran Soylu, “İçişleri Bakanlığının 657 hizmetinin 623’ü şu anda e-Devlet’ten alınabilme kabiliyetine sahip. Vatandaşı yormamaya çalışan bir anlayışı ortaya koyduk” dedi.
Bu yıl e-Belediye sistemi tamamen bitirilecek
Soylu, e-Belediye projesini ayağa kaldırdıklarını, birçok modül ortaya koyduklarını vurgulayarak “Bu proje sayesinde belediyelerin farklı farklı yerlere yılda yaklaşık 3 milyar lira ödemesinin önüne geçtik, geçiyoruz. Bu yıl 500 belediyenin fonksiyonlarıyla beraber e-Belediye sistemini tamamen bitiriyoruz” açıklamasını yaptı. Süleyman Soylu, pasaporttan ehliyete, kimlikten evde hizmete kadar birçok sistemi dijitalleştirip e-Devlet’e aktardıklarını dile getirdi. ‘Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’ne ilişkin çalışma hakkında da bilgi veren Soylu, “Bakanlık olarak iki görevimiz var. Birinci görevimiz; önleyicilik görevidir yani suç ve suçluya karşı önleyici olmak için gerekli tedbirleri almaktır. İkincisi; suç gerçekleşirse bunu aydınlatıp hukuka teslim etmek ve vatandaşın devlete olan itimadını yükseltme görevidir. Eğer biz böyle bir sitemi tapuda, bankada kurarsak, buna yönelik birçok adım atmış oluyoruz” dedi. Soylu, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “AFAD’dan gelen alarm; dünyanın gelişmiş ülkelerinde özellikle kritik zamanlarda gönderilebilecek bir alarmdır. Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ni (MAKS), MERNİS’in altında hayata geçirdik. MAKS’a; ASELSAN ile birlikte binaları, binaların içerisinde oturan kişileri işaretliyoruz ve o sisteme operatörlerden mesajı gönderebilme kabiliyetine sahip olabiliyoruz. Dijital altyapımızı önemli bir noktaya taşıdığımızı ifade etmek istiyorum.”
Dernek kuruluşunu dijital ortama aktarma çalışmaları tamamlanmak üzere
Sivil toplum alanında dijitalleşmenin önemli bir proje olduğunu, bunun zeminini de Dernekler Bilgi Sisteminin (DERBİS) oluşturduğunun altını çizen Soylu, “DERBİS, olmazsa olmazlarımızdan biri ve sürekli geliştiriyoruz” ifadesini kullandı. DERBİS’in alt projeleri kapsamında, Sendikalar Bilgi Sistemi SENBİS, Siyasi Partiler Bilgi Sistemi olan PARBİS, Proje Destek Bilgi Sistemi PRODES, Dijital Arşiv Projesi olarak da e-Arşiv sisteminin geliştirildiğini paylaşan Bakan Soylu, e-Devlet üzerinden verilen hizmetlere de değinerek bu alanda sunulan hizmetlerin, bugüne kadar 5 milyon 742 bin 767 kez kullanıldığını açıkladı. Dernek kuruluşunu dijital ortama aktarma çalışmalarını da tamamlamak üzere olduklarını dile getiren Soylu, “Artık valiliklerde şahsen başvuru yapmadan dernek kuruluşu işlemlerini de başlatabilmek mümkün olacak. Ayrıca şu an analiz çalışmaları devam eden DERBİS Versiyon-2 yazılım çalışmaları kapsamında, DERBİS’in yeniden yazılım çalışmaları da sürmekte. Bu süreç içerisinde dernek defterlerinin elektronik ortamda tutulması ve dernek başkanı dışındaki kişilere DERBİS giriş yetkisi verilmesi gibi çalışmalarımız da tamamlanacak” şeklinde konuştu.
‘e-Alındı Belgesi’ ile güvenle bağış yapılabilecek
e-Genel Kurul, e-Yönetim Kurulu, e-Alındı Belgesi Mobil Kullanım Sistemleri’nin 21 Haziran tarihi itibarıyla devreye alındığını vurgulayan Süleyman Soylu, “Mevzuat gereği derneklerimiz, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını belli aralıklarla fiziken yapmak, akabinde de bunlarla ilgili bildirimleri idareye yapmakla yükümlüydü. Fiilen genel kurul veya yönetim kurulu toplantıları yapmak bazı dernekler için mekan ve konaklama itibarıyla ciddi bir mali yük oluşturabiliyor. Yaptığımız çalışmayla, derneklerin yapmakla yükümlü oldukları genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını fiziki olarak yapma zorunluluğunu kaldırdık ve kolaylaştırıcı bir alternatif ürettik. Yapılan düzenleme, dünyada öncelikli bir düzenlemedir. ‘e-Alındı Belgesi’ mobil uygulamasıyla; derneklerin gelir tahsilinde kullanılan alındı belgeleri yani bağış makbuzu, fiziksel ortamın yanında elektronik ortamda da kolay ve güvenli şekilde kullanılacak. Derneklere bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımız da bu dijital sistem aracılığıyla güvenle bağışlarını yapabilecek” açıklamasında bulundu.