IDEF’te savunma teknolojileri konuşuldu
Savunma sanayisinin devlerini yine bir araya getiren 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF), en yeni savunma teknolojileri görücüye çıktı. Bilişim teknolojileriyle donatılmış savaş oyuncaklarının tüm heybetiyle sergilendiği 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF), 10-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı’nın himayesi ve desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetim ve sorumluluğunda düzenlenen fuar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla gerçekleşen törenle açıldı. Dünyadan ve Türkiye’den toplam 621 şirketin katılımcı olarak yer aldığı ve 70 ülkeden 90 yabancı delegenin ziyaret ettiği IDEF’11’in amacı; müttefik ülkelerin savunma bakanlarının yanı sıra, genelkurmay başkanları ve üst düzey askeri otoritelerini, savunma gereçleri satın alımında karar verici rol üstlenen makamların karşılıklı görüş alışverişinde bulunabilmelerini sağlamaktı. Fuar sayesinde yerli ve yabancı sanayi kuruluşları yaptıkları görüşmelerle önemli ticari bağlantılar kurma fırsatı yakaladı.
Aselsan, Roketsan, Meteksan Savunma, Havelsan ve STM gibi dev isimlerin ön plana çıktığı fuarda son teknoloji ürünü savunma silahları, şirketlerin tamamladıkları ve geliştirme safhasında oldukları savunma projeleri ve gelecekte kullanıma sunulacak birçok prototip sergilendi. Ziyaretçiler sistemlerin detaylı teknik özelliklerinin yanı sıra bu projeler hakkında da geniş bilgi edinme fırsatı buldu.
Fuarın en dikkat çekici bölümleri savunma konusunda sergilenen askeri eğitim ve simülasyon projeleri oldu. Salonlarda simülatörler ile yapılan gösteri niteliğindeki bölümler hem askeri makamlar hem de sivil meraklılar tarafından yoğun ilgi gördü. Bu anlamda en büyük ve hareketli standlardan birine sahip olan Aselsan ön plana çıktı.
Krizler 112 ile yönetilecek
Aselsan, askeri projelerin yanı sıra sivil projesi 112 adlı acil durum yönetim sistemini de fuarda sergiledi. 112, kriz durumlarında vatandaşın ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için devlet kurumlarının koordineli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir sistem olarak tanımlanıyor.
Konuyla ilgili görüşme fırsatı bulduğumuz Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faik Eken, sistemin; emniyet, sağlık, jandarma ve itfaiye olmak üzere 4 önemli kurumu bir çatı altında toplayarak valilik tarafından kolayca koordine edilebilmesini amaçladığını belirtti. Projenin öncelikle kurumlara ait saha ekiplerinin telsiz üzerinden erişebildiği güvenli bir iletişim ağı oluşturma görevi bulunduğunu söyledi. Sistemin, merkezden bilgi aktarımı yapılabilmesini ve araçların konumunun izlenebilmesini sağlayan bir araç takip sistemini içerdiğini söyleyen Eken, emniyet ekiplerinin olay mahallinde gerçekleştirilmesi gereken sorgulama gibi durumlar için ilgili devlet kurumlarının veritabanına da erişebildiğini belirtti. Eken, “Sistemin pilot uygulaması Antalya ve Isparta’da yapıldı. İki ilin tercih edilmesinin nedeni ise 112’nin bir ilde çökmesi halinde diğer bir ilin buraya müdahale edebildiğini göstermekti” dedi. 112’nin zaman kaybını önlemeye yönelik çok önemli bir özelliği beraberinde getirdiğini vurgulayan Eken, “Sistem sabit numaradan gelen bir çağrının hangi adresten geldiğini anında tespit ediyor ve böylece olay yerini tespit etmek için harcanan süre kazanılmış oluyor. Operatör olayın da ne tür bir olay olduğunu ve aciliyetini bu görüşme sırasında anlıyor ve ilgili ekibi yönlendiriyor” dedi. Ayrıca Eken, altyapı konusundaki çalışmaların tamamlanmasıyla beraber sistemin birkaç yıl içerisinde yaygınlaşacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
112’nin altyapısında büyük bir yazılım ayağının bulunduğunu vurgulayan Eken, sistemin tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş olmasının gerekli noktalarda destek sağlanması ve milli bilgi güvenliği konusunda çok önemli olduğunun altını çizdi.
Havelsan ve Boeing el sıkıştı
10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, sektördeki bir bilgi alışverişini pekiştirmenin yanı sıra birtakım anlaşmalara da vesile oldu. Türkiye’nin yazılım ve sistem geliştirme şirketi Havelsan ve Boeing Savunma, Boeing’in Visual Security Operations Console (VSOC) ürününü pazara ortaklaşa sunmak üzere bir anlaşma imzaladı.
Anlaşma, iki şirketin ortak satış fırsatlarını kovalayabilmek için Ankara civarında bir test merkezi kurulmasını öngörüyor. Bu merkez, potansiyel müşterilere VSOC Sentinel’in devlete ve ticari uygulamalara yönelik altyapı koruma kabiliyetlerini bire bir gösterme fırsatı sunacak.
Boeing’in VSOC Sentinel adlı ürünü, var olan güvenlik, algılayıcı ve alarm sistemlerini bina ve diğer kritik altyapı varlıklarının yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu modelleri ile birleştiriyor.