IEA ICILS durumumuz
Uluslararası Eğitim Başarılarını Belirleme Birliği (IEA) tarafından hazırlanan Uluslararası Bilgisayar ve Bilgisayar Okuryazarlığı Çalışması Raporu’na (ICILS) göre Türkiye’de 8 yıllık eğitimden sonra öğrenciler, bilgisayar okuryazarlığında dünyada 69. sırada görülüyor. Türkiye, yine ortalarda. Liste aşağılara doğru iniyor: Örneğin Tayland 95. sırada.
Bu hesapların nasıl yapıldığına dair uluslararası veri tabanı ve teknik ayrıntıları Mart’ta yayınlanacak. Şimdiki raporda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) verileri de kullanılmış. ITU, Bilgi Toplumu Gelişmişlik İndeksi (MIS) Raporu geçen yıl yayınlamıştı. Türkiye, BİT Gelişme İndeksi’nde (IDI) 166 ülke arasında 68. sıradaydı. Avrupa’daki sıramız 38. Daha önceki 2012 Raporu’ndaki pozisyonu korumuştuk. IEA, bu bilgiye kendi hesabını katarak farklı bir ölçüt yaratmış.
IEA’ye göre, Türkiye’de 8 yıllık eğitim gören 14 yaş öğrencilerin bilgisayar ve işlenmemiş bilgi (information) becerisi 361 puan. Bu sıralamada en başarılı ulus Çek’ler: 553 puan. Her zaman başarılı örnek Kore’nin puanı 536. (Table 3.4, s.96)
Bir başka tabloda, 4 aşamada bilgisayar beceri düzeyleri sıralanmış. Kore 3. aşamada % 30’la birinci. 4. aşamada % 5’le yine birinci. Türkiye, 3. aşamada % 1’le Tayland’ın altında. 4. aşamada sıfır. (Table 3.6., s.98)